Voor goede SEO moet je de Google-robot er van zien te overtuigen dat wat jij te zeggen hebt, erg belangrijk is. We helpen je hierbij graag een handje, aan de hand van De Drie Geboden.

Klassieke pr heeft veel gemeen met SEO. Zowel pr als SEO zorgen voor meer zichtbaarheid; pr in de media, onder andere door plaatsingen in kranten en televisie-aandacht, SEO via zoekmachines zoals Google. Bij beiden draait het om het overtuigen van een ander van de relevantie van wat jij te zeggen hebt. In het geval van pr is dat de journalist of redacteur, bij SEO is het de robot van Google. Voor optimale vindbaarheid moet je deze self-learning robot overtuigen dat wat er op jouw website staat, de moeite waard is. Vandaag de dag is Google, net als een uiterst kritische journalist, alleen nog te overtuigen met relevante, diepgaande en unieke content. Niet alleen het opbouwen van een relatie is belangrijk, ook het leveren van de juiste informatie is essentieel voor succes. De Drie Geboden voor SEO-vriendelijke content: wees relevant, wees diepgaand, wees uniek.

Wees relevant

Google wil graag de meest gebruikte zoekmachine blijven en hecht daarom veel waarde aan relevante zoekresultaten. Zorg er dus voor dat de content die je creëert, relevant is voor de doelgroep die je wilt aanspreken. Ondernemers, babyboomers of werkende moeders uit de Randstad, al deze groepen zoeken online naar informatie. Om hen te bereiken, moet je voor hen relevant zijn. Zoek uit op welke keywords jouw doelgroep zoekt en gebruik deze in je tekst. Dit kan je doen via Google Trends, Google Keyword Planner of via Ubersuggest. Vroeger kon je nog hoog in de zoekresultaten komen door een tekst vol te proppen met keywords, maar tegenwoordig prikt Google daar zo doorheen. Overmatig en overduidelijk gebruik van keywords wordt zelfs afgestraft. Gebruik daarom ook synoniemen en andere gerelateerde zoekwoorden. Een bedrijf dat dit goed aanpakt, is de alombekende webshopgigant Zalando, die met grote regelmaat blogt over fashion, trends en must-haves. Hiermee zijn ze relevant voor hun doelgroep en tegelijkertijd hebben ze een vaste hoge positie in Google veroverd.

Naast de focus op keywords, zijn ook vragen van belang. Steeds vaker stellen mensen direct vragen aan Google, en daar houdt de robot nu rekening mee. Geef via je content antwoord op vragen die jouw doelgroep mogelijk intypt in de zoekmachine, zoals “Hoe kom ik hoger in de zoekresultaten van Google?” of “Hoe kom ik in De Wereld Draait Door?”. Beiden zijn relevant voor iemand die op zoek is naar online vindbaarheid en offline publiciteit.

Tenslotte geef je ook relevantie aan door links te gebruiken van andere betrouwbare websites, zoals Wikipedia of social media zoals Twitter, LinkedIn, Facebook, YouTube en Google+. Als je een link in jouw tekst verwerkt, laat je weten aan de Google-robot dat de informatie achter die link zo relevant en belangrijk is dat jij jouw bezoeker hier direct naar toe wilt kunnen sturen.

Wees diepgaand

Net als journalisten houdt Google er ook van als je regelmatig nieuwe content aanlevert. Dan blijft het natuurlijk wel zaak dat je diepgaande content uploadt, en geen korte luchtige ‘fluff’-teksten. Can’t fool the Google. Zorg ervoor dat je goed op het onderwerp in gaat en inzichten toont. Plaats stukken waarvan je verwacht dat lezers het zo interessant vinden dat ze het zullen toevoegen aan hun bookmarks en het gaan delen met hun vrienden. Er is onderzoek dat aantoont dat lange en diepgaande teksten vaker gedeeld worden dan korte oppervlakkige teksten. Hoe vaker jouw content online gedeeld wordt, bijvoorbeeld via socialmediakanalen, andere blogs of nieuwsbrieven, hoe beter de vindbaarheid. De Amerikaanse tech-site Mashable plaatst regelmatig uitgebreide artikelen, met diepgaande informatie en veel tips en tricks. Hun vindbaarheid in Google staat als een huis, en de lezers krijgen ook een goede reden om hun content te delen via social media.

Wees uniek

Het mocht vroeger op school al niet, en nu mag het nog steeds niet: teksten kopiëren. Unieke content is zeer belangrijk en Google houdt niet van dubbele content. Dan raakt de robot in de war, omdat hij door de bomen het bos niet meer ziet. De tekst moet dus zelf geschreven worden, wil je een hoge ranking in Google krijgen of behouden. Dit is tijdrovend, maar zeker de moeite waard. Het betekent overigens niet dat je geen citaten kan gebruiken, want dat werkt juist wel weer goed voor de vindbaarheid. Ook (unieke) afbeeldingen en filmpjes gaan steeds zwaarder meewegen. De focus van Google ligt op de user experience. Dit houdt in dat een tekst prettig leesbaar moet zijn, dus ook op mobiel (!), en afbeeldingen en filmpjes dragen hier aan bij. Belangrijk om over na te denken dus: hoe prettig leest jouw tekst voor anderen? Let er bij afbeeldingen en filmpjes dan wel op dat de juiste keywords opgenomen worden in de alt text en in de bestandsnaam van de afbeeldingen en filmpjes. Voor inspiratie is de blog van KLM een aanrader: veel en mooi beeld, je scrollt er lekker doorheen en de site is responsive. Als lezer krijg je handige reistips en een uniek kijkje achter de schermen van het bedrijf.

SEO blog KLM

Google is dus eigenlijk een veeleisende en kritische journalist, die erg snel nieuwe dingen leert, constant innoveert en elke seconde massa’s nieuwe content aangeboden krijgt. Om deze journalist te overtuigen van de waarde van wat jij te zeggen hebt, zal je meer moeite moeten doen dan een paar belletjes plegen en kopjes koffie drinken. Maar bovenal: wees (SEO)-vriendelijk!

Heb jij nog tips om Google te pleasen? Laat hieronder een reactie achter!

0 Shares:
Dit artikel is 6.293 keer gelezen