Af en toe zijn er die momenten. Dan vallen alle stukjes op z’n plek. Dan gaat alles als vanzelf, de wereld staat even stil en je hoopt dat het voor altijd zo blijft. 

Deze momenten zijn zeldzaam en moeten gevierd worden. In de waan van de dag vergeten we dat namelijk nogal eens. Stil staan bij succes en het te vieren. Samen vieren, want alleen is ook maar zo alleen.

Laatst hadden we zo’n moment. De afgelopen weken is er hard gewerkt. De tijd was kort, maar ons doel was helder: deze opdracht moest en zou van ons worden. We zijn er nog niet, maar al wel een hele stap dichterbij. En dat hebben we gevierd. In het zonnetje, met een heerlijke lunch en een fles echte Champagne. Geen huisbubbels, echte Champagne (heb ik me laten vertellen, want ik ben geen kenner).

Het belang van succes vieren

65,8 procent van werkzoekend en werkend Nederland vindt dat successen op het werk benoemd en gevierd moeten worden. Dit blijkt uit onderzoek naar de aantrekkelijkheid van werkgevers van Unique, onder 4.000 respondenten.

ICM Opleidingen & Trainingen is een mooi voorbeeld van een bedrijf dat successen viert. In 2014 won het bedrijf de Special Award op het gebied van vieren. ICM gelooft namelijk dat je successen samen moet vieren. Ieder succes vieren ze samen en dat geeft trots, plezier, energie en het werkt versterkend.

Het is gaaf om te lezen wat ICM allemaal doet om het plezier en vriendschap tussen collega’s te bevorderen. Samen lunchen, tafeltennissen, borrelen en gewoon lol hebben met elkaar. Watergevechten in de zomer, met ballen gooien door de gangen en grappige mailtjes naar elkaar sturen. Ook is er een activiteitencommissie die regelmatig activiteiten organiseert. Zo worden feestdagen, verjaardagen en eerste werkdagen bijvoorbeeld uitgebreid gevierd bij ICM.

Maar waar ik jaloers op ben is hoe ze het behalen van een weektarget vieren. Op de afdeling waar alle telefoontjes binnenkomen hangt een targetbord. Elke week heeft een target van het aantal cursisten dat zich die week moet inschrijven. Als dit target gehaald wordt klinkt er een alarm door het hele gebouw en rent iedereen naar die afdeling om de collega’s daar een high five te geven. Hoe gaaf is dat?

29 manieren om succes te vieren

The more you praise and celebrate your life, the more there is in life to celebrate.

– Oprah Winfrey

Maar hoe vier je succes? Wij trekken het liefst een fles champagne open en staan een moment stil bij het succes. Maar het kan ook op deze 28 manieren.

 1. Haal eens diep adem.
 2. Deel het succes met vrienden, familie en collega’s.
 3. Neem even een dagje vrij van taken.
 4. Kijk terug op de weg die je nam.
 5. Schrijf het succes op, lijst het in en hang het zichtbaar op.
 6. Bedankt iedereen die jou steunde.
 7. Verzamel je successen.
 8. Tweet er over.
 9. Accepteer en geniet van alle complimenten.
 10. Neem even de tijd voor je favoriete film of serie.
 11. Help iemand anders om succes te hebben
 12. Ga een stukje hardlopen.
 13. Doe een vreugde dansje.
 14. Juich voor jezelf (al is het van binnen).
 15. Neem een hele dag vrij.
 16. Ga lekker uit eten.
 17. Schrijf een blog over het succes en deel het met iedereen.
 18. Deel het op Facebook.
 19. Maak een complimentenlijst.
 20. Koop iets leuks voor jezelf.
 21. Duik de sportschool in (lekker om energie kwijt te raken).
 22. Geef een groot feest.
 23. Organiseer een etentje.
 24. Ga wandelen met de hond (als je die hebt natuurlijk).
 25. Beloon jezelf met die nieuwe gadget.
 26. Boek een weekendje weg, of ga op vakantie.
 27. Schrijf een brief aan jezelf.
 28. Deel je succes hier als reactie.

Leer ook van alles dat geen succes is

It’s fine to celebrate success but it is more important to heed the lessons of failure.

– Bill Gates

Natuurlijk is het niet alleen rozengeur en maneschijn. Successen moeten gevierd worden, maar je moet ook stilstaan bij alles wat geen succes is geworden. Daar kun je namelijk ontzettend veel van leren. Op zeven manieren zelfs. Ik focus me op deze vier:

1. Neem 100% verantwoordelijkheid

Alleen door verantwoordelijkheid te nemen kun je leren. Erken je fouten en verlaag jezelf niet door anderen de schuld te geven. Daar wordt niemand beter van. Blijf ook niet hangen in de fout, maar werk aan een oplossing.

2. Zoek de oorzaak

Door de oorzaak van de fout te onderzoeken kun je de volgende keer voorkomen dat het weer fout gaat. Wat had je niet moeten doen? Of wat had je juist wel moeten doen? Neem hier de tijd voor, want dat scheelt je in de toekomst tijd.

3. Fouten maken is iets anders dan fout zijn

Niemand is perfect. Nee, zelfs ik niet… Iedereen maakt ook weleens een fout. Maar het gaat er niet om of en hoeveel fouten je maakt. Het gaat erom hoe je omgaat met je fouten en wat je ervan leert.

4. En door!

Een leven lang fouten maken is niet alleen eervol, maar nuttiger dan een leven lang niets doen.

-George Bernard Shaw

De fout is gemaakt. Je hebt de verantwoordelijkheid genomen en voor een oplossing gezorgd. De oorzaak is bekend en het overkomt je niet nog een keer. Tijd om door te gaan.

Wanneer heb je voor het laatst een succes gevierd?

Wanneer heb jij een vreugde dansje gedaan? Of een fles champagne opengetrokken? Wees dankbaar voor het succes en vier het. Kom op, je hebt het verdiend!

0 Shares:
Dit artikel is 19.933 keer gelezen