Wat veel Android-fans waarschijnlijk graag zouden willen was voor mij werkelijkheid. Ik had de afgelopen dagen de twee beste Android-toestellen van dit moment in mijn broekzak. Er zijn inmiddels al de nodige reviews verschenen waarin alle specificaties van deze twee Android-toppers naast elkaar worden gelegd. De specificaties kunnen nog zo goed zijn, uiteindelijk gaat het gewoon om de gebruikerservaring. 

Eerst even terug in de tijd. Een tijd toen Android nog in de kinderschoenen stond. Een tijd waarin HTC als nieuwe speler bekendheid kreeg dankzij de kwalitatief goede toestellen, zoals de HTC Desire. Nooit heb ik begrepen waarom de plastiek mobieltjes van Samsung zo populair werden. Ik heb verschillende Samsung telefoons en tablets uitgeprobeerd en alles moest altijd weer terug worden gestuurd. Ik kreeg een steeds grotere afkeer tegen Samsung en HTC vond ik fijn. Totdat ik de HTC One S in mijn handen kreeg. Misschien wel het mooiste smartphone ontwerp ooit. Maar onder die motorkap had HTC het helaas iets minder goed voor elkaar. De kwaliteit was verdwenen en het toestel klapte uit elkaar van de foutjes. Ik was niet de enige die er last van had, aangezien HTC op de rand van faillissement heeft gestaan.

Google NEXUS

Het was een mooi moment om eens een originele Nexus te proberen. Nexus toestellen worden door Google zelf op de markt gezet en telkens door een andere fabrikant gemaakt. Er gebeurde iets magisch. Mijn Nexus 5, geproduceerd door LG zag er niet alleen fantastisch uit, hij functioneerde ook nog eens geweldig. De grootste opluchting was dat ik eindelijk was verlost van de nutteloze schil die een fabrikant om Android heen bouwt. Niet alleen zorgt die ervoor dat er allemaal onduidelijke apps met irritante notificaties op je scherm komen, die onmogelijk zijn uit te zetten, maar ook moet je vaak maanden op een Android-update wachten. Dankzij mijn Nexus 5 kon ik als één van de eerste Android Lollipop uitproberen.

De Nexus 6 kwam eind vorig jaar uit, gemaakt door Motorola. Eigenlijk vond ik dat ik die moest nemen, maar wat een enorm apparaat! Ik heb die Nexus maar even overgeslagen.

April 2015

Terug naar het heden. Waar zowel de HTC One M9 en de Samsung S6 uit kwamen. Mijn eerste gevoel was duidelijk. Ik zou voor de HTC One M9 gaan. De M8 van vorig jaar was immers door meerdere bronnen uitgeroepen tot beste smartphone van het jaar. En de keren dat ik de oh zo geprezen Samsung S5 in mijn handen had voelde het nog steeds alsof ik een speelgoed telefoon in mijn handen had.

HTC One M9

HTC one m9_En daar kwam hij. Coolblue stuurde mij eerst de HTC One M9. Hij zag er schitterend uit, maar ik moest toch even wennen. Hij is vrij groot en weegt ook nog eens behoorlijk veel. Daarnaast had ik een fout gemaakt door het DOT-hoesje erbij te bestellen. Het retro effect daarvan is erg indrukwekkend. Door de gaatjes in het hoesje en de manier waarop dingen op het scherm worden getoond, lijkt het alsof het hoesje een soort lichtkrant is, opgebouwd uit kleine kermislampjes. En eerlijk is eerlijk, het effect is werkelijk heel gaaf en creatief bedacht. En toch heeft dit hoesje ervoor gezorgd dat ik in eerste instantie niet zo enthousiast was over het toestel. Zonder de leuke effecten ziet het toestel er namelijk uit als een suf blok. Toen ik besloot om de hoes er maar even af te halen werd ik meteen veel enthousiaster.

 

Kleine irritaties

Maar ook kriebelde daar weer een oude irritatie die optimaal terug kwam. HTC stuurde mij allerlei nutteloze notificaties. Sommige dingen waar ik op mijn Nexus 5 zo blij mee was, functioneerden hier helemaal niet. Daarnaast kreeg mijn Nexus 5 precies op de dag dat ik de HTC One M9 ontving een update naar Android 5.1. Omdat ik al wist dat ik weer lang moest wachten op een update, werd mijn enthousiasme getemperd.

En toch kwam dat enthousiasme er. Hoe vaker ik dit toestel in mijn hand had, hoe blijer ik er van werd. Hij ziet er degelijk en sterk uit. Tijdens mijn hele testperiode is hij nooit vastgelopen. Slechts 1x werd ik toch wel chagrijnig. Ik ontving een nieuwe HTC-update. Stiekem hoopte ik dat ik Android 5.1 aan het installeren was, maar dat was niet zo. Na het opnieuw opstarten was ook nog eens mijn schermindeling verdwenen. Alle instellingen waren gelukkig niet weg, maar het voelde als het toestel terug werd gezet op fabrieksinstellingen. De update zou er voor moeten zorgen dat het toestel minder warm zou worden. Naar mijn idee werd dat overigens niet al te best opgelost. Sommige apps laten het toestel behoorlijk opwarmen.

Ondanks deze kleine irritatie was ik toch tevreden. Daarnaast heeft dit toestel nog een groot voordeel. Het geluid is werkelijk fenomenaal! Eigenlijk had ik mijn keuze al gemaakt. Samsung zou dit niet kunnen overtreffen. Maar natuurlijk las ik de internationale blogs, waarin werd beweerd dat de nieuwe Samsung alles zou overtreffen wat er tot nu toe gemaakt zou zijn. Zou dat kloppen?

Samsung Galaxy S6 Edge

Samsung S6 EdgeToen de blauwe Coolblue doos met de Samsung Galaxy S6 Edge werd afgeleverd raakte ik toch een tikkie opgewonden. Hoe zou ik dit gaan vinden? Uit de doos haalde ik een telefoon met een vernieuwend design. Ik ontving de “Edge” variant waarbij het glas aan de zijkanten rond afloopt. De voorkant en zijkanten zijn daardoor schitterend. Mooie metalen randen zorgen voor een vloeiende overgang naar de achterkant. Tja… de achterkant. Die ziet er eigenlijk uit als een voorkant, maar dan zonder scherm. De achterkant is ook van glas, waardoor het lijkt alsof je het toestel altijd achterstevoren vast hebt. Om die reden ligt hij dan ook niet optimaal in de hand. Maar waarschijnlijk een kwestie van wennen.

Een echte topper

Na twee uurtjes rommelen werd het me meteen al duidelijk. Dit was een verrekte mooi toestel! Natuurlijk had ik hem nog te kort om te weten of hij me in de steek zou gaan laten, zoals ik gewend was van Samsung. Dat leek niet te gebeuren. Hij weegt duidelijk een stuk minder dan de HTC en ondanks mijn haat over de  softwarelaag van de fabrikant, moet ik zeggen dat die van Samsung er wel echt mooier uit ziet dan die van HTC. Voor het eerste merkte ik dan ook dat sommige functies wel degelijk meerwaarde hebben, zoals de verschillende bewegingen. Zo maak je een screenshot van je scherm door met je hand van links naar rechts te vegen. Ook werken de spraakcommando’s op dit toestel verrassend goed. Vrijwel alles is mogelijk via spraakbesturing, zoals het openen van apps, het aan en uitzetten van toestelfuncties of het uitvoeren van zoekopdrachten. Helaas lijken spraakcommando’s van Google zelf te zijn uitgeschakeld.

Edge

Aangezien het hier de Edge betreft, biedt het toestel nog wat extra functionaliteiten ten opzichte van de ‘normale’ S6. De afgeronde hoeken hebben naast het mooie design ook een functie. Zo is het mogelijk om je favoriete contactpersonen op te roepen door ze vanaf de zijkant te slepen. Als het toestel ondersteboven op tafel ligt, zie je dan ook door wie je wordt gebeld. Erg onder de indruk ben ik van de het klokje en de datum die op de zijkant worden getoond als het toestel uit staat.

Het is verrassend hoe Samsung zoveel ontwikkelingen binnen een jaar kan doorvoeren. Dit toestel is een innovatief hoogstandje. Het geluid van de HTC wordt niet geëvenaard, maar daardoor is hij wel een stuk lichter en iets kleiner.

En de winnaar is…

Beide toestellen zijn toppers. De HTC is vooral degelijk en de Samsung is vooral innovatief. Het is moeilijk kiezen, maar toch ik sluit me toch aan bij de meeste andere reviews die er zijn geschreven. Ook mijn voorkeur gaat naar Samsung S6 Edge. Nu maar hopen dat ik hem niet laat vallen, want dit scherm zal niet eenvoudig vervangbaar zijn.

Later dit jaar verschijnt de LG G4. Zal die de Samsung S6 overtreffen?

0 Shares:
Dit artikel is 17.980 keer gelezen