Zou deze zoveelste nieuwsapp echt anders zijn? Clippet probeert het in ieder geval door te focussen op luisteren, millennials en korte berichten. Heel kort. Ik ben benieuwd.

Wat is het verhaal?

De kleinzoon van mediamagnaat Rupert Murdoch, James MacLeod, heeft bedacht dat het allemaal anders moet met het nieuws. Zeker voor jongeren die – in tegenstelling tot wat men over ze zegt – echt wel geïnteresseerd zijn en op de hoogte willen zijn van wat in de wereld gebeurt. Ze blijven alleen niet op de good old fashioned-manier van nieuws op de hoogte. En daarom is James samen met Grace Regan een nieuwsapp gestart die het anders aanpakt. Zo duurt ieder nieuwsbericht niet langer dan een minuut. Een minuut maar? Inderdaad. Bovendien lees je niet maar luister je.

Hoe werkt het?

Je downloadt de app gratis. Waar James’ opa denk ik niet al te blij van wordt, aangezien meneer Murdoch een groot voorstander en voorvechter is van betaalde content.

Als de app geïnstalleerd is op je smartphone krijg je iedere doordeweekse ochtend tien nieuwsbulletins (clippets). En daarnaast kun je je eigen nieuwsmix of playlist samenstellen aan de hand van zes hoofdonderwerpen: Affairs, Culture, Election, Global, Innovation en Weekend.

Wie maken het nieuws?

Clippet heeft 12 journalisten in dienst die het nieuws selecteren en die het script voor de audioclip schrijven en produceren.

Deze journalisten maken slim gebruik van content van anderen en verpakken het opnieuw; beter bekend als contentcuratie. Wat ik alleen een beetje jammer vind, is dat ze niet naar de originele bron verwijzen. Ze hebben het over meerdere geloofwaardige, internationale bronnen.

Feit blijft dat het ontzettend knap is dat ze het nieuws (wereld en lokaal) in een pakkende (maximaal) 60 seconden weten te verpakken die de doelgroep bereikt en raakt.

Ook aan databespaarders en delers is gedacht

Iedere morgen wordt de laatste ochtendeditie via wifi gedownload en dat gebeurt echt alleen via wifi. Er is overigens wel aan gedacht om berichten ook via social media te kunnen delen. Degene met wie je deelt hoeft de app trouwens niet te hebben want je kunt de clippets gewoon via de (mobiele) site beluisteren. Op die site zie je bovendien de topverhalen van die dag. Zelf deelt Clippet de dagelijkse edities bijvoorbeeld via Facebook, Twitter en Soundcloud.

Kort is het zeker

Mij verbaasde het hoeveel je toch nog in een minuut of minder kunt vertellen. Voor sommige onderwerpen lijkt dit kort door de bocht maar gelukkig kun je meer lezen door op het Explore-icoontje te drukken.

Alleen voor de millennial?

Dat de app is bedacht en wordt gemaakt door jonge mensen, de millennials, betekent wat mij betreft niet dat Clippet alleen voor hen bedoeld of bruikbaar is. Het is handig voor iedereen die onderweg niet kan lezen maar wel snel op de hoogte wil zijn. Of voor mensen die überhaupt niet van lezen houden. Maar goed, je moet je ergens op richten natuurlijk. Zelf ben ik meer van lezen en minder van luisteren, maar ondanks dat is het absoluut een app die de moeite van het proberen waard is.

Downloaden

Clippet is gratis te downloaden voor zowel iPhone als Android, of je bekijkt het nieuws via de (mobiele) website.

Wil jij onze ‘appoloog’ worden? Voor Android of iPhone? We zijn op zoek naar bloggers.

Ben je een appontwikkelaar en wil je jouw app hier presenteren? Neem contact met ons op.

 

Noot: tijdens het ‘ter publicatie gaan’ van dit blog blijkt dat Clippet voorlopig geen nieuwsberichten meer publiceert omdat ze de app gaan perfectioneren…

 

0 Shares:
Dit artikel is 25.662 keer gelezen