Druk, druk, druk! Een heel weekend geen afspraken buitenshuis en toch kom ik zondagavond tot de conclusie dat ik teveel dingen nog niet gedaan heb. Hoe kan dat? Ik ben erachter: internet steelt mijn tijd!

Ik kan geen genoeg krijgen van mijn pc en internet. Zit ik overdag op mijn werk al de hele dag naar een vierkant scherm te staren, ‘s avonds en in het weekend ben ik er ook luttele uurtjes achter te vinden. Ja oké, mijn hobby is mijn werk is mijn hobby, dus voor een deel is dit alles zeker gerechtvaardigd. Maarrrr, ik heb toch sterk het vermoeden dat ik niet altijd even efficiënt met mijn tijd omga. En, tijd besteed online gaat af van andere tijdbestedingen. Internet biedt zoveel stiekeme verleidingen die leiden tot tijdverspilling. Dat moet anders kunnen! Om mijn gedrag te kunnen veranderen, moet ik eerst analyseren waar die tijd blijft.

De harde cijfers

Ben ik de enige die veel tijd online besteed? Uit het tijdsbestedingsonderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) van 2013 blijkt dat Nederlanders in hun vrije tijd 4 uur per week besteden aan het gebruik van de computer en/of internet. Het CBS kiest ervoor om ‘online sociale contacten’ apart van gebruik van de computer en/of internet te registreren. Het lijkt mij erg weinig, maar het CBS heeft als voor die categorie gemiddelde 0,8 uur per week gerekend. Ik vind dat we ‘online sociale contacten’ mogen optellen bij de 4 uur computer-/internetgebruik per week wat dus neerkomt op gemiddeld 4,8 uur per week internettijd, in de vrije tijd.

Ik denk dat ik daar ietsiepietsie overheen ga. Ik denk dat ik misschien wel op 24 uur zit, naast een 32-urige werkweek. En dan reken ik het gebruik van mijn smartphone maar even niet mee, want die check ik meestal op ‘tussendoormomenten’. Maar wáár gaat die tijd in zitten dan?

Feeds

00C8000001357490-photo-logo-netvibesIk gebruik nieuwsfeedlezer Netvibes om zo’n 100 sites te volgen. Om bij te blijven op mijn vakgebied. Om leuke dingen te lezen. Om bepaalde mensen te volgen. Netvibes toont me de nieuwe artikelen op die sites en ik kan ze ter plekke lezen. Een paar van die sites produceren heul veul content, 10 artikelen of meer per dag. Het aantal ongelezen artikelen loopt dus alweer snel op. Dat is niet zo best voor mijn drang tot afronden van dingen. Een Netvibes-pagina waarin alle artikelen gelezen zijn, is bijna een utopie. Zodra ik bijna bijgelezen ben, komen er weer nieuwe artikelen bij. Overigens lees ik echt niet alles, maar koppen scannen doe ik wel, want ik wil natuurlijk geen belangrijke dingen gemist hebben (FOMO)…

Twitter

tweeties_free_twitter_icons1 twitterOm de een of andere reden volg ik bijna 900 mensen op Twitter. Las ik vroeger nog altijd alles wat er op mijn tijdlijn verscheen, nu is dat ondoenlijk. Doordeweeks kijk ik een paar keer per dag naar tweets van het afgelopen uur en dat doe ik dan snel scrollend. Toch is het in zo’n vrij weekend heel verleidelijk om een tabblad met Twitter open te hebben staan en telkens te klikken op het verversknopje. Fotootje hier, filmpje daar, even reageren en nog een keer.. zo blijf je aardig bezig!

Andere activiteiten

Ik heb veel dingen te doen op mijn computer. Computer? Ja, ik heb nog zo’n ouderwetse desktopcomputer; omdat ik het fijn vind om een ‘werkplek’ te hebben met beeldscherm, toetsenbord, muis en boxjes voor fijne muziekjes! Welke dingen ik te doen heb? Verwerken van e-mail, schrijven van blogs (!) en de research daarvoor, feeds lezen (lekkerder op een groot scherm), online cursussen, vakantieplanning, nieuwe producten zoeken (bijv. een fiets!), kleding shoppen en het 42bis-intranet lezen. En laat ik tijdvretende spelletjes online vooral niet vergeten… Al die dingen moeten gebeuren (behalve die spelletjes dan), maar ik laat me te vaak afleiden waardoor het een eeuwigheid duurt voordat iets gedaan is.

Gestolen tijd terugwinnen

Tijd voor een plan van aanpak: ik wil mijn tijd efficiënter indelen en meer tijd besteden aan nuttige dingen! Hoe ga ik dit doen? Ik ga per dag tijdblokken maken. Met daarbij tijd voor buiten- en andere offline activiteiten. Blokje blog, blokje intranet, blokje feeds lezen, blokje cursus, blokje huishouden, blokje familiebezoek, zoiets. Maar met dit blog ben ik nu alweer veel langer bezig dan ik mij voor vandaag had voorgenomen, dus het loopt nu alweer helemaal in de soep. Maar Twitter staat uit en ook op intranet heb ik nu uitgelogd. Geen afleiding meer!

Eens kijken of dit voor mij gaat werken. Heb jij nog tips, om je tijd efficiënter in te delen en niet te veel afleiding/verleiding online te hebben? Laat ze hieronder achter. Ze zijn van harte welkom!

0 Shares:
Dit artikel is 4.583 keer gelezen