Komende week vindt de grootste internationale top ooit in Nederland gehouden plaats: de Nuclear Security Summit. Denk je eens in wat een hoeveelheid documenten bij deze internationale “vergadering” gemoeid zijn… Mis! Met een speciale app wordt de NSS een papierloze top. 

Alle ballen verzamelen

Nog éven en het is het zo ver: Nederland – en Den Haag in het bijzonder – maakt zich op voor de grootste internationale bijeenkomst ooit georganiseerd in onze lage landen. De Nuclear Security Summit, een internationale top met als doel nucleair terrorisme wereldwijd te voorkomen, wordt volgende week gehouden in het World Forum in Den Haag. Voor de gelegenheid is heel Den Haag hermetisch afgesloten om de veiligheid van de 58 deelnemende staatshoofden te beschermen. De hoeveelheid informatie is overweldigend: zoek maar eens op Google op “NSS 2014” en laat je verbazen door het enorme aanbod.

Mediageweld

Bij zo’n historische bijeenkomst hoort veel media-aandacht. De NSS doet er alles aan om ons te informeren en de internationale top, die aardig wat kritische geluiden oproept, in een positief daglicht te stellen. Zo is er Amerikaanse kritiek op het nucleair beleid van Nederland, maar ook kritiek van ondernemers op de organisatie van de internationale top en kritiek van bewoners rond Schiphol. Behalve een speciale website zijn er voor de top verschillende social media accounts in het leven geroepen én een videokanaal op zowel YouTube als Vimeo, waar verschillende ‘promo’s’ te bekijken zijn. Qua veiligheid wordt niets aan het toeval overgelaten, maar qua (online) media ook niet. Alles om de wereld te informeren over wat zich straks allemaal in het Haagse gaat afspelen.

Papierloze top

Misschien wel het meest opzienbarende feit rond de NSS is het voornemen om zo papierloos mogelijk te werken. Er is een speciale app ontwikkeld die deze gedachte ondersteunt. De app is in drie versies uitgebracht: één voor de deelnemers, die hun vergaderdocumenten via de app zullen ontvangen, één voor de pers, die via de app op de hoogte wordt gehouden van “breaking news” én één voor ons, het publiek. De app is voor iedereen vrij te downloaden en te gebruiken, maar alleen deelnemers aan de NSS en de pers ontvangen – op aanvraag – een login. Wij burgers moeten het doen met de “kale” versie. Ergens wel een beetje jammer. Want zijn we niet allemaal benieuwd wàt daar nu precies wordt besproken in het World Forum?

Wat App?

De app is geschikt gemaakt voor de meeste typen smartphones en tablets, aldus de makers. Wat heb je als burger nu eigenlijk aan de app? Weinig. Ik heb de app een paar dagen geleden gedownload uit de Google Play Store en geïnstalleerd op mijn Android smartphone. Ik heb manlief overgehaald de app ook op zijn tablet te zetten en ik moet zeggen dat de app op een tablet beter uit de verf komt. Op een smartphone is er toch natuurlijk maar beperkt ruimte. Na het blauwe startscherm met het NSS logo, dat overigens op mijn smartphone relatief lang in beeld blijft, krijg je een introductiescherm te zien met slechts een paar opties. Lekker rustig, dat wel. Less = more, nietwaar? Door op het wat mysterieuze “Open” te tappen, kom je een niveau verder in de app. Onderaan het scherm is een blauwe balk te zien, die fungeert als een nieuwsticker. Het “laatste nieuws” spoedt zich hier voorbij. Snel tappen dus. Op de tablet is de “ticker” verdeeld in een aantal kolommen, wat wel wat rustiger aandoet. De foto op de achtergrond komt uit de collectie van de NSS organisatie en wisselt regelmatig. Eenmaal “binnen” zie je als burger twee foto’s. De linker foto biedt het verhaal van de NSS: de “About NSS”, die ook op de website te lezen is. De tekst kan worden vergroot of verkleind en met het envelopje rechtsonder kun je de tekst delen.

De rechterfoto geeft toegang tot het Flickr account van de internationale top. Alle tot nu toe gemaakte foto’s worden hier netjes onder elkaar (op mijn Android smartphone althans) weergegeven. Op een tablet is er meer ruimte beschikbaar voor de app en komt deze ook beter uit de verf. Een tik op een foto levert de extra optie op om te delen. Het envelopje dat dit mogelijk maakt, zit nu rechtsboven. En verder? Tik je op de “i” in het beginscherm, dan krijg je het colofon te lezen. Tik je op de terug-functie op je device, dan krijg je behalve het algemene colofon ook informatie te zien over imgZine, de makers van de app, en de sponsors van de internationale top. Partijen als BMW, LG en Samsung, maar ook imgZine en Stichting Duurzaam Organiseren hebben aangegeven een bijdrage te willen leveren. En dat is maar goed ook, want het budget van € 24 miljoen dat is uitgetrokken voor de organisatie van de NSS, voorziet niet in veiligheidskosten, locatie, inrichting, catering, techniek en transport. En verder? Er is een link opgenomen in de app waarmee je naar de officiële NSS 2014 website wordt geleid. CC NSS app tablet

Toerist in eigen land?

De voertaal van de app is overigens Engels. Daar is niks mis mee natuurlijk, het gaat tenslotte om een internationale top. Maar tegelijk bekruipt me de vraag waarom informatie voor burgers niet in de taal van de burger wordt aangeboden. Daarvoor zul je echt de website moeten bezoeken, die sowieso véél meer informatie biedt dan de app. Wat verder opvalt is een link naar Holland.com, met het bekende tulp-logo de toeristische website van Nederland. Leuk voor alle buitenlandse gasten. Maar wat heb ik daar als burger aan? Bovendien vind ik het wat vreemd – en eerlijk gezegd ook een beetje jammer – dat zo’n historisch belangrijk evenement wordt aangegrepen als “promotiepraatje” voor Nederland. Persoonlijk vind ik de link naar de toeristische website ongepast op deze plek. Liever had ik een link gezien naar een website waarop ik kan lezen wat voor mij de consequenties zijn van die internationale top in mijn land, mijn stad. Een groot deel van Den Haag is al hermetisch afgesloten. Wegen worden afgesloten, straten afgezet, openbaar vervoer omgeleid. Daar wil ik als Haags burger wel meer van weten. Maar daarvoor moet ik niet in deze app zijn.

Kom maar op, hackers!

De organisatie en de makers hebben heilig vertrouwen in de app en dagen hackers bijna letterlijk uit om hun best te doen. Want al kom je erin, dan heb je er nog niets aan. De app biedt alleen publiek toegankelijke informatie. Het is niet zo dat de deelnemers de app kunnen gebruiken om hun documenten in op te slaan. Hackers die hopen via de app aan vertrouwelijke informatie te komen, komen dus bedrogen uit.

Meerwaarde

Blijft de vraag wat de meerwaarde is van zo’n app. Natuurlijk is het handig dat je, waar je ook bent, op de hoogte kunt blijven van het laatste nieuws en de foto’s van de NSS. Als jarenlang voorvechter van het papierloos kantoor kan ik erg enthousiast worden van de basisgedachte papier volledig uit te bannen van één van de grootste en belangrijkste internationale bijeenkomsten van deze tijd. En ik hoop dat de app die belofte zal nakomen en dat vele andere organisaties dit voorbeeld zullen volgen.

Jammer genoeg kan ik niet bekijken hoe de app eruit ziet voor de deelnemers of de pers, maar ik vind de “publieke versie” een beetje tegenvallen. Nu is de app natuurlijk eigenlijk ook niet voor ons bedoeld, maar het informatieaanbod voor de burger blijft naar mijn mening te beperkt. Ik mis veel opties, zoals de mogelijkheid een melding te krijgen bij breaking news (zoals alle andere nieuwsapps die ik op mijn Android smartphone gebruik wèl hebben), maar mijn grootste bezwaar is het gebrek aan écht interessante informatie. Zo had ik graag meer willen weten over de 58 deelnemers, of hoe de internationale top “leeft” in Den Haag. Nieuws en foto’s uit andere bronnen dus. En ik had meer praktische informatie verwacht in mijn moerstaal. Het meest opmerkelijk is nog dat wel de mogelijkheid wordt geboden de informatie en foto’s in de app te delen, maar daarbij de “reguliere” social media compleet worden overgeslagen. Een bewuste actie? Nogal tegenstrijdig als je ziet dat NSS 2014 wèl de moeite heeft genomen speciaal voor de gelegenheid accounts op alle gangbare social media in te richten.

0 Shares:
Dit artikel is 9.752 keer gelezen