Nu praktisch iedereen online is en het delen van persoonlijke informatie op sociale netwerken explosief groeit, neemt ook de behoefte aan controle over deze persoonlijke informatie toe. 123People komt met een oplossing die inzicht én overzicht moet scheppen in de zichtbaarheid van jouw informatie op het wereldwijde web.

 

Sociaal verval

Pfff, het is eindelijk zover. De groep mensen die niet op de een of andere manier meedoen in een sociaal netwerk behoren tot een minderheid. We kunnen ophouden te fluisteren over liken, sharen, poken en hashtags.

Tuurlijk, iedere verjaardag kent nog wel één socialmedia-scepticus die vindt dat de 427 Facebook-vrienden van het 16-jarige zoontje van zijn baas een overduidelijk teken van sociaal verval is, en daarom de schuld van de droogte in Afrika. Maar het is een feit dat de gemiddelde Generatie Y’er ruim twee keer zoveel vrienden in zijn netwerk heeft als een Generatie X’er.

 

De privacy spagaat

Content binnen sociale netwerken neemt explosief toe
Data in one minute [INFOGRAPHIC]
De na-oorlogse mentaliteit van “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg” verliest terrein en dat is ook in de Twitter-timelines en op de Facebook-walls waar te nemen. Langzaam aan ontdoen we ons van onze schroom om zelf inhoud te produceren en te delen, met als resultaat dat de hoeveelheid content binnen de verschillende sociale netwerken explosief toeneemt.

En dat is dan het moment dat bij de Marc Zuckerbergjes van deze wereld de schoorsteen gaat roken. Want al die foto’s, filmpjes linkjes en checkin’s genereren bezoek en rond al die bezoeken zijn de verdienmodellen van deze digitale hangplekken opgetrokken. Je begrijpt dat deze netwerken het plaatsen en delen van de content zo eenvoudig mogelijk maken. Volgens sommigen zelfs té eenvoudig.

 

Privacy zorgen

Screenshot van Youtube filmpje van de Stanislav CampagneWant met al dat gedeel van al die informatie over onszelf met die enorme hoeveelheden mensen lopen we natuurlijk een steeds groter risico dat deze informatie in de handen valt van ‘kwaadwillenden’. Dit zit ons Nederlander goed dwars, want (en hier papegaai ik ik even uit een artikel van Dutch Cowboys) de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen dat hij of zij slachtoffer wordt van identiteitsdiefstal dan wel identiteitsfraude.

 

Online reputatie

Manage jouw online reputatie

Vanuit mijn werkzaamheden in werving en selectie weet ik hoe belangrijk je online reputatie is. Zeker wanneer je met regelmaat solliciteert moet je er vanuit gaan dat bij de eerste evaluatie van de CV’s de socialmedia al vlug gescand wordt. Natuurlijk er zijn plaatjes die heel duidelijk maken hoe leuk een feestje was en waarmee je je vrienden die niet geweest zijn in een klap op de hoogte brengt van wat ze gemist hebben… maar of dat nu ook het beeld is dat je toekomstige werkgever van je zou moeten hebben?

 

Hulp bij managen privacy-instellingen

123people logo123People, de Oostenrijkse personenzoekmachine, kwam begin dit jaar met twee nieuwe webdiensten op de markt die ons gaan helpen weer controle over onze online identiteit te krijgen. Met de Social Network Monitor kan ik, volgens de vriendelijke mensen van 123People, mijn eigen reputatie of die van mijn kind onderzoeken en bewaken. Met de Webcleaner dienst kan ik voor 19,95 ongewenste foto’s of video’s van het web laten verdwijnen.

 

123People Webcleaner

Om bij dat laatste te beginnen: Met Webcleaner kun je 123People voor 19,95 de opdracht geven om ongewenste inhoud over jezelf van internet laten verwijderen. Op de website werd mij niet direct duidelijk of dit nu 19,95 per maand is, waarbij je 123People voor meer opdrachten kunt inschakelen of dat het gaat om een prijs per opdracht. Het lijkt het laatste te zijn aangezien ze geld-terug-garantie bieden wanneer de aangewezen content niet binnen 3 maanden verwijderd is.

 

123People Social Network Monitor

Profiel en Netwerkveiligheid

De Social Network Monitor is een dienst die te bereiken is op de pagina van 123People.nl. Na met een paar basis gegevens een account aangemaakt te hebben, begint het echte werk. Op dit moment monitort de tool alleen nog Facebook. De dienst checkt privacy-instellingen in je profiel en doet suggesties welke informatie gevoelig zou kunnen zijn en waarvoor deze informatie te misbruiken is. Verder scant 123People berichten uit je profiel en maakt een inschatting hoeveel procent van deze profielupdates daadwerkelijk in Facebook gemaakt zijn en hoeveel door/vanuit Apps van derden. (En deze Apps worden als potentieel risico aangemerkt omdat je je postgedrag vanuit deze apps niet altijd in de hand hebt.) Met de functie Netwerkanalyse kun je zien wie van je vrienden twijfelachtige content post. En inderdaad, af en toe een krachtterm en hier en daar een breast/pee/LMAO en alle indicatoren kleuren rood. Mijn reputatie is duidelijk in gevaar.

 

Conclusie

De Social Network Monitor is op ‘t moment nog in bèta. Dat verklaart waarschijnlijk waarom de tooltips nog gedeeltelijk in het Engels zijn. En inhoudelijk… Tja, voor de die-hard internetgebruikers zal de Monitor waarschijnlijk niet veel toevoegen. Maar ik kan me voorstellen dat een gezamenlijke exercitie samen met je 13-jarige zoon of dochter best educatief kan zijn.

0 Shares:
Dit artikel is 3.390 keer gelezen