Dat content belangrijk is, weet iedereen die er wat mee te maken heeft inmiddels wel. Maar wat dan precies content is, daar ligt nog wel een pijnpunt. Want hoort een vacaturetekst daar ook bij? 

Het korte antwoord: ja
Het lange antwoord: ook ja, maar dan met meer woorden.

Toch durf ik te wedden dat de gemiddelde vacaturetekst niet langs een contentspecialist gaat. Misschien nog net om de taalfouten eruit te halen, maar verder…hoppa, op LinkedIn ermee. Of de Werken bij website of Indeed, of Yacht of, ergens op het web.

En dat is jammer. Want dat levert niet alleen saaie, onleesbare en weinig overtuigende vacatures op. Maar ook saaie, onleesbare en weinig sollicitanten.

Je ziet de afvallers niet

Nu is de kans dat je dat als bedrijf te horen krijgt best klein. Want wie komt solliciteren, heeft nu eenmaal besloten om zich door de taaie of juist veel te joviale tekst heen te worstelen om dan toch maar eens te kijken of deze baan bij hen past.

Wat je niet ziet, zijn de mensen die direct afhaken, er een nare smaak van krijgen, niks van snappen, op één van je eisen besluiten dat het niet past – terwijl het wel past – en andere redenen om verder te kijken.

Ook sollicitanten gaan op reis

Nu ben ik geen vacature-oloog, maar houd ik me wel al belachelijk lang bezig met content. En kort samengevat is de truc van content (dat er geen truc is), dat je de lezer, consument, bekijker enzovoorts van je content áltijd aan het overtuigen bent. Van je product, dienst, nieuwsbrief, mening, brand story, expertise, service en ja, ook die ene baan (of interim-klus).

Wat het medium of de vorm ook is, dát blijft altijd staan. Dat overtuigen doe je door je in te leven in de klant, te begrijpen wat hun klantreis is en elk mogelijk obstakel (nee-moment) weg te nemen.

Kijk ik met die blik naar vacatures dan gaat mijn rode pen hier doorheen:

About us. Nee!

Start niet met een beschrijving van je bedrijf. Ik weet dat je jezelf leuk vindt, maar de meeste bedrijven zijn niet intrinsiek spannend, sexy of inspirerend. Tenzij je Disney bent, is het niet zo dat ik nou heel specifiek bij JOU wil werken, maar meer dat ik heel specifiek die BAAN wil hebben.

Als je dan toch niet kan laten om een dikke alinea te wijden aan je bedrijf, houd het dan relevant en duidelijk. Je standaard corporate verhaal is saai. Vertaal dat naar zaken die belangrijk zijn voor wie er komt te werken.

Maak bijvoorbeeld van “We werken met 6000 mensen op drie verschillende locaties” dan “Met 6000 collega’s, is er altijd wel iemand waar je het mee kunt vinden en zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om verderop in je carrière op andere plekken een volgende stap te zetten. En met onze drie goed bereikbare locaties, kies je zelf waar je je laptop opent.”

Een spin in het web met 8 petten op en een ondernemende houding

Stop met lange, lange…LANGE eisenlijsten. Ja je wilt iemand die alles kan en dan het liefst voor weinig. Zo’n wijd net lijkt leuk, maar je raakt er ook potentiële kandidaten mee kwijt. Zonde. Houd het bij de echte knock out criteria en een aantal nice to haves. Onderscheid die ook duidelijk. Tip: is je eisenlijst twee keer zo lang als wat je aanbiedt, dan is het zelden een goed verhaal.

Zelf heb ik regelmatig mensen ingehuurd en daarvan heb ik geleerd, dat attitude meestal belangrijker is dan kennis. Dat laatste kun je aanleren, dat eerste is een stuk lastiger om te veranderen.

Dat betekent niet dat je geen eisen mag hebben op dat gebied – zeker voor een medior of senior functie. Maar ik zie regelmatig vacatures voorbijkomen waar (onnodig) zeer specifieke kennis/ervaring wordt gevraagd.

Je maakt het jezelf niet alleen moeilijk voor niks, maar raakt ook prima kandidaten kwijt, terwijl een deel van wat je vraagt in de praktijk geleerd wordt. Denk aan ervaring in een specifieke sector (ik kijk nu heel expliciet naar jullie, volledige overheid, maar ook financials en verzekeraars hebben dat graag).

Wat zeg je nou?

Deze teksten: marktconform salaris, schaal 10, schaal X volgens het CAO van [branche hier]. Wat zeg je? Geen idee! Moet ik nu deskresearch gaan doen naar je schalen en CAO’oloog worden? Probeer je me in de maling te nemen en hoop je dat mijn idee van dat marktconforme salaris veel lager ligt dan dat van jou. Wat. Zeg. Je?

Salaris is absoluut niet de enige of zelfs belangrijkste reden om ergens te gaan werken. Maar het kan een knock out criterium zijn. De realiteit van je rekeningen, moet wel samengaan met de realiteit van je salaris. Geef een idee, doe er een mits en een maar bij (op basis van je kennis en ervaring bijvoorbeeld) en dan hoeven we elkaars tijd niet te verdoen.

Je moet het verkopen

Er zijn natuurlijk veel meer zaken die beter kunnen en er zijn gelukkig steeds meer bedrijven die het ook beter doen. Maar het belangrijkste wat ik mee wil geven is dit: een baan (of klus) zoeken heeft veel overeenkomsten met het zoeken naar een specifiek product. In de zoektocht zijn er meerdere aanbieders van (ongeveer) hetzelfde product, maar sommige vallen toch af. Dat kan liggen aan de reputatie van de aanbieder, aan de prijs, aan de specs en een hele reeks aan andere zaken.

Ook als je vacatures schrijft gaat dat op. Je wilt de beste persoon voor die plek, dan is het zaak om met die persoon in het achterhoofd zoveel mogelijk obstakels in haar reis weg te nemen. De aanname dat zij niet op jou zit te wachten, maar jij wel op haar, moet bij veel organisaties nog landen. En hoe verder een organisatie van dat landingsmoment vandaan zit, hoe beter je dat aan de vacature kunt zien.

Waarde

Ergens werken is samenwerken. Jij vertelt in je vacature wat jij aan waarde biedt, de sollicitant komt waarde toevoegen aan je organisatie. Een uitwisseling van waarde dus. Zoals wanneer een klant je product of dienst afneemt. Wat mij betreft betrek je dan ook je ecommerce afdeling bij het goed uitwerken van deze klantreis. Want het product (de baan) mag dan wel anders zijn, de principes zijn dat niet.

0 Shares:

Wat is jouw mening?

Dit artikel is 1.512 keer gelezen