Ben jij al voorbereid op de e-privacyverordering die eind mei 2019 van start gaat? De meestvoorkomende vragen rondom cookies heb ik voor je op een rijtje gezet, inclusief uitleg over hoe het nou écht zit. 

‘Mijn website gebruikt geen cookies’

Laat me je uit de droom helpen: elke website gebruikt cookies. Natuurlijk kan het zo zijn dat jij bijvoorbeeld geen advertenties op je website plaatst en geen Google Analytics gebruikt. Dat scheelt wel, maar de standaardcookies zul je altijd hebben. Die heb je immers nodig voor een goedwerkende website.

Wanneer is er geen toestemming voor cookies nodig?

Je hoeft geen toestemming te vragen als je functionele cookies wilt plaatsen. Er wordt daarvoor namelijk een uitzondering gemaakt, omdat deze niet privacygevoelig zijn. Met functionele cookies worden bijvoorbeeld de producten in je winkelmandje onthouden. Ook blijf je op deze manier ingelogd of blijven je naam en e-mailadres in de daarvoor bestemde vakjes in een reactieformulier staan.

Zonder toestemming analytische cookies gebruiken

Op de website van de rijksoverheid staat zelfs dat je voor analytische cookies geen toestemming zou moeten vragen. Dit zou zo zijn omdat ze ‘nauwelijks gevolgen hebben voor de privacy’. Ik ben van mening dat ze dit wel een stukje genuanceerder hadden kunnen brengen, voordat iedereen straks denkt dat je zomaar analytische cookies mag plaatsen voor het gebruik van Google Analytics.  Je kunt deze cookies plaatsen zonder toestemming, maar dan moet je wel een aantal dingen aanpassen in je Google Analytics account. Je moet bijvoorbeeld de IP-adressen anonimiseren, de gegevens niet meer met Google delen, en een privacyverklaring op je website hebben staan.

Wel moet je je bezoekers informeren over analytische cookies in je privacyverklaring.

Toch is een cookiemelding wel zo netjes

Het is altijd goed om een cookiemelding op je website te hebben, al zal het na 25 mei 2018 vast bijna niet meer voorkomen dat mensen nog niet weten dat er cookies bestaan. Op deze manier informeer je bezoekers die onder een steen hebben geleefd de afgelopen tijd. Bovendien krijg je dan in ieder geval geen bezoekers die zich afvragen of er niet alsnog privacygevoelige gegevens worden opgeslagen.

Een cookiewall als cookiemelding mag niet meer

Volgens de regelgeving moet het voor iedereen mogelijk blijven om je website te bereiken. Sommige websites hebben een cookiewall, waar je per se toestemming moet geven voordat je op de website kunt komen. Dit mag niet meer. Als alternatief kun je nu een simpele cookiemelding boven- of onderaan je website plaatsen. Dat zou sowieso al mijn voorkeur hebben, maar vanaf 25 mei 2018 is dit alternatief dus verplicht.

Negeert je bezoeker de cookiemelding?

Ik zag laatst een website met een vrij simpele cookiemelding. Niks mis mee. Tenminste, zo leek het. Wanneer je als bezoeker de melding negeerde en omlaag scrolde, verdween de melding en werden de cookies geaccepteerd. Dat is niet helemaal de bedoeling. De gebruikers hebben dan niet expliciet toestemming gegeven. Voor functionele cookies is dit – zoals net besproken – niet erg, maar zorg er in ieder geval voor dat cookies van bijvoorbeeld Google Adsense niet zomaar worden ingeladen.

Denk je dat je bezoekers je cookiemelding gaan negeren? Maak er dan iets leuks van. Voeg een afbeelding toe, gebruik humor in je cookiemelding of maak hem groter en duidelijker. Oh, en vermijd alsjeblieft de cliché cookiegrappen in je notificatie. We weten allemaal dat je helaas geen eetbare cookies aanbiedt en die teleurstelling hoef je niet nog groter te maken door dit nog eens extra te vermelden voordat je bezoeker klikt op ‘accepteren’.

Wat wil jij nog weten over dit onderwerp? Laat je vraag achter in de comments!

0 Shares:
Dit artikel is 18.690 keer gelezen