Wie kan er nu beter een boek over het verbeteren van je brein schrijven dan een medisch biologe (die promoveerde op moleculaire neurobiologie aan de Universiteit van Utrecht), die wetenschapsjournalist werd én een burn-out kreeg? Niki Korteweg deed het.

Ik wil mijn oude brein weer terug

Niets is zo vervelend (zeg maar gewoon ronduit irritant en frustrerend) als dingen niet meer zo goed en snel kunnen als voor je burn-out. Zeker voor een slimme, ambitieuze vrouw met een leuke, drukke baan en dito gezin. Focus, aandacht, een uitstekend geheugen; waar was het gebleven?

Zou je dat niet gewoon heel makkelijk weer terug kunnen krijgen na een burn-out met al die elkaar razendsnel opvolgende ontwikkelingen in de hersenwetenschap?

De zoektocht naar de quick-fix

Niki begon haar zoektocht naar de mogelijkheden om haar brein weer, zoals zij dat zelf noemt, ‘gezond te kneden’. Liever gisteren dan vandaag.

De burn-out was overigens alleen de aanleiding voor het schrijven van het boek en is zeker niet de hoofdmoot. Maar de keren dat Niki erover schrijft zal voor velen herkenbaar zijn, en ze doet het nog met humor ook.

“Op een koude, heldere dag in januari deed ik iets heel ongebruikelijks. De kinderen waren na een hectische kerstvakantie weer naar school, en mijn man was begonnen aan de eerste werkdag van zijn nieuwe baan. Ik besloot om niet gelijk aan het werk te gaan, maar eerst even een rondje te wandelen in het park vlak voor mijn huis. Ik trok mijn lange dikke winterjas van nepbont aan, en als een soort harige yeti van 1 meter 79 ging ik de deur uit. Terwijl ik over de smalle paadjes in het park liep, kwam een vrouw met een grote herdershond me tegemoet. De hond kreeg me in het oog, gromde en kwam woest blaffend op me afgerend. Hij bleef voor me staan met een agressieve blik in zijn ogen en gromde nog een tijdje door. ‘Dat doet-ie anders nooit,’ zei de vrouw nog. Het leek of er vanbinnen ergens een stop uit werd getrokken.”

Uit:’ Een beter brein. Kan hersenwetenschap ons slimmer maken?’ – Niki Korteweg

Laat de zoektocht naar de mogelijkheden om een beter brein, of in ieder geval het oude brein weer terug te krijgen, maar beginnen.

Een interessante reis langs pillen en ronduit futuristische oplossingen

In het eerste deel neemt Niki je mee op reis langs manieren om haar brein te ‘boosten’. Ze probeert ook het nodige zelf uit, zoals Ritalin (“Wat een gevaarlijk lekker spul zeg!”) en braingames die beloven dat je slimmer wordt. Zij weet op een enthousiaste, humorvolle en begrijpelijke manier te schrijven over het belang van de hippocampus, een hersengebied dat zorgt voor het leren en het geheugen. Ook nieuwe mogelijkheden op het gebied van breintechnologie komen aan bod en zijn voor de grootste leek te begrijpen. Wat overigens mooi omschreven wordt in een quote op de achterkant van het boek:

“Goedgeschreven, boeiend en zelfs voor een überalfa helder genoeg.”
– Cécile Narinx, hoofdredacteur van HARPER’S BAZAAR

Je blijft je verbazen over wat allemaal al mogelijk is

Naarmate het boek vordert, komen er steeds futuristischere oplossingen langs. Het levert interessante en verbazingwekkende verhalen op.

Zo spreekt ze Arie Blok die door een diepe hersensimulator van zijn angsten en dwanggedachten afkwam en weer een leefbaar leven kreeg. Je leert ook meer over de eerste cyborg, de Britse hoogleraar cybernetics Kevin Warwick. Hij begon met een chip (ter grootte van een rijstkorrel) in zijn arm waarmee hij deuren kon openen en lampen kon aanzetten. Een paar jaar later was hij de eerste mens met een elektrode in de zenuwbaan waarmee hij via een radiozender- en ontvanger contact kon leggen met een computer en later zelfs zijn vrouw. Zijn volgende stap is een hersenimplantaat om in twee richtingen mee te communiceren.

Zelf probeert Niki een iets minder heftige variant uit: breingestuurde computertechnologie, wat nog verre van ideaal is en zelfs ronduit frustrerend.

Maar zit dé oplossing ertussen?

De meeste opties hebben toch best wat impact op lijf en leden. Een gat in je hoofd laten boren om een elektrode diep in je brein te implementeren gaat ook Niki wat ver.

“Ik vind het idee om een piercing te laten prikken in een ander lichaamsdeel dan mijn oorlellen al naar.”

Uit ‘ Een beter brein. Kan hersenwetenschap ons slimmer maken?’ van Niki Korteweg

De beste, veilige en goedkoopste optie

Dat is brainpep, zoals Niki het noemt. Natuurlijke manieren die iedereen, of je nu een gezond brein hebt of niet, zou moeten gebruiken om je brein in topvorm te krijgen en houden. Koffie geeft bijvoorbeeld een vergelijkbaar effect wat je met Ritalin ook bereikt, een stuk veiliger dus. Of wat denk je van noten? Ook goed voor je brein. Voldoende eiwitten, verse groenten en fruit, allemaal dingen die je met de dagelijkse boodschappen gemakkelijk meeneemt.

Een verrassend simpele oplossing

Eigenlijk weten we best wel hoe we goed voor ons brein kunnen zijn. Gewoon met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes zoals voldoende slaap, af en toe een fikse wandeling om je hoofd te legen. Regelmatig sporten en gezond eten. Meditatie. Én doen waar je blij en gelukkig van wordt. Allemaal inkoppertjes die we in deze stressvolle tijden van altijd-‘moeten’-presteren en het beter-voor-elkaar-moeten-hebben-dan-de-buren makkelijk vergeten.

Een sneak peak als einde

In het laatste deel biedt Niki je een kijkje in de toekomst. Van breinen die in computers worden nagebouwd tot het linken van hersenen en een geest die na de dood doorleeft in de cloud. Maar je leest ook haar eigen overpeinzingen en hoe zij de toekomst ziet. Buitengewoon interessant in tijden waar de fiction steeds sneller uit de science fiction lijkt te verdwijnen. Heel veel oplossingen zijn allang geen futuristische verhalen meer. Ze zijn alleen op dit moment nog niet voor iedereen beschikbaar.

Lees ‘Een beter brein’ voor een beter brein

Want van af en toe offline worden we, en onze hersenen, ook niet slechter. Met ‘Een beter brein’ leer je niet alleen hoe je makkelijker, oké: relatief makkelijker, voor je brein en lijf kunt zorgen. Maar ook over de stand van zaken op het gebied van de nieuwste ontwikkelingen in de breintechnologie.

Dit boek staat in ieder geval in de top 3 met boeken die ik de komende tijd met verjaardagen cadeau doe aan familie en vrienden.

Wil jij het boek ook lezen? Voor €21,99 koop je de paperback, het e-book kost €7,99

0 Shares:
Dit artikel is 8.839 keer gelezen