Twee consultants in de internet-of-things-industrie schreven hun praktijkervaringen op in een boek. Natuurlijk in de hoop nog vaker ingehuurd te worden door managers die roepen ‘we moeten hier iets mee’. Slim en goed gelukt!

Over het fenomeen internet of things (iot: verbonden of slimme apparaten) zijn nog niet veel Nederlandstalige boeken verschenen. Een praktische gids waarin staat hoe je als bedrijf met iot aan de slag kunt gaan, is daarom welkom. “Aan de slag met Internet of Things” van Robichon en Heerekop is zo’n gids. Als jouw manager er eentje is die bij elke hype roept ‘we moeten hier iets mee’, koop dan dit boek voor hem. Of laat hem deze blog lezen. Na het lezen is hem of haar duidelijk wat er allemaal komt kijken bij het ontwikkelen van een iot-toepassing. Dat is geen kattenpis. Voor de goede orde: ik ontving dit boek van de uitgever in ruil voor een recensie.

Stap 1: voordelen van internet of things

Het boek leidt de lezer in vijf stappen door het proces van het kiezen voor een iot-toepassing voor je bedrijf. Te beginnen bij het bedenken van de voordelen van iot voor alle belanghebbenden die je maar kunt verzinnen. Zo kan een slimme knuffelbeer, als je maar ver genoeg doordenkt, voordelen hebben voor het kind, de broertjes en zusjes, de ouders, de overheid, leerkrachten, pedagogisch medewerkers, de fabrikant, de contentprovider en de verpleegkundige. Deze methode van voordelen en stakeholders benoemen, noemen de schrijvers de ‘connected-objectanalyse’. Tot zover de lofzang op het oh zo geweldige internet of things.

Stap 2: business impact van internet of things

Alles leuk en aardig, maar wat betekent het nou echt voor je bedrijf om aan de slag te gaan met een iot-toepassing? Nou, dat hangt helemaal af van jouw bedrijf. En daarom halen de schrijvers het alom bekende Business Model Canvas van stal wat je onderdeel voor onderdeel moet bekijken om te zien of er zaken veranderen door de introductie van iot. Met behulp van vragen die je jezelf moet stellen, word je door het hele model heengeleid.

Stap 3: beveiliging van internet of things

Ah, eindelijk, een belangrijk hoofdstuk dat deze schrijvers gelukkig niet overslaan. Beveiliging is een groot probleem bij al die nieuwerwetse apparaten, deels omdat er nog geen duidelijke wetgeving of richtlijnen bestaan. In dit hoofdstuk laten de schrijvers Ronald Prins (oprichter Fox IT) en Vita Zwaan (advocaat op een advocatenkantoor) aan het woord die vanuit hun eigen expertise het iot-fenomeen belichten. Volgens Prins is de backend van een iot-oplossing de zwakste schakel, met veel inkomende en uitgaande verbindingen. En er is nog veel onbekend over hoe je met beveiliging moet omgaan. Op het congres The Next Web Conference werd daar ook al door meerdere sprekers iets over gezegd. Zwaan noemt als belangrijke gewoonte ‘privacy by design’:

“Houd tijdens de ontwikkeling van de je IoT-applicatie altijd de eindgebruiker in gedachten en het feit dat deze altijd beslissingen moet kunnen nemen als het om zijn privacy gaat.”

Echt heel praktisch is dit hoofdstuk niet, maar wel is het een goede waarschuwing dat je de beveiliging, veiligheid en privacy van je iot-toepassing goed moet regelen.

Stap 4 en 5: de techniek

In de laatste twee hoofdstukken van dit boek wordt het verhaal erg technisch en ook praktisch. Bijvoorbeeld over de soorten connectiviteit, technische eisen, over wat je zelf kunt en wat je uitbesteedt, de aan te raden proof of concept en de risico’s waar je aan moet denken. Hoofdstukken met veel nuttige informatie als je daadwerkelijk die stap wil zetten om een iot-toepassing te (laten) ontwikkelen.

De ontwikkeling van iot schrijdt voort

Ik heb geen manager die roept ‘internet of things, daar moeten we iets mee’ dus voor mij was dit boek niet bijster interessant. Het is me na het lezen wel duidelijk geworden dat we al een heel eind zijn in het optimaliseren van het ontwikkelen van iot-toepassingen, maar ook dat er nog steeds veel haken en ogen zijn. Bijvoorbeeld de beveiliging van je dataplatform (backend) of bijvoorbeeld de duur van je iot-apparaat en hoe je zorgt dat deze optimaal en veilig blijft werken na lange tijd. Ondanks alle lofzang geven ook de schrijvers dit toe:

“Slimme apparaten zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij, want ze bieden aanzienlijke voordelen voor zowel het bedrijfsleven als het individu. Ze hebben een enorme impact op het businessmodel van organisaties want IoT-bedrijven leveren diensten en geen producten. Nieuwe IoT-leveranciers, -businessmodellen, -standaarden en –toepassingen zullen zich de komende jaren verder ontwikkelen.”

Er is nog één kwestie waar je over moet nadenken vóór je dit boek op het bureau van je manager achterlaat: is een iot-toepassing alleen maar leuk omdat het hot en happening is, omdat je daarmee kan laten zien hoe innovatief en vooruitstrevend je bent? Of past het echt in de missie en visie van je bedrijf, draagt het bij aan bedrijfsdoelen? Ik hoop van harte dat je de laatste vraag met ‘ja’ kunt beantwoorden.

Je kunt het boek bijvoorbeeld via managementboek.nl bestellen (€ 24,95).

0 Shares:
Dit artikel is 20.342 keer gelezen