Jouw en mijn wereld staan op zijn kop. Wij worden samen overspoeld door nieuws. Al voordat het gebeurd is, staat het op jouw tijdlijn. Lang leve het internet. Geen regels en alles mag. Zonder na te denken mag je alles zeggen, delen, tweeten en voor waar aannemen.

Ooit heb ik kranten rondgebracht. Het ultieme scholierenbaantje. Zware tassen op de fiets en door weer en wind propte ik het laatste nieuws door de bus bij abonnees. En in vele huizen werd met smart gewacht op de laatste editie van de “Oprechte Haarlemsche Courant”. Oprecht opgericht in 1656. In de tijd dat nieuws nog nieuws was en een feit een feit.

Kleur

Oké. Als je links was, las je de Volkskrant of het Parool. De Telegraaf was rechts en de NRC voor intellectuelen. Het nieuws had een kleur, maar een feit was een feit. Journalisten waren betrouwbare mensen en hun taak was om de boel te controleren en onregelmatigheden aan de kaak te stellen. Want iets dat gedrukt stond was waar, dat stond zwart op wit. Punt uit.

Je wil het niet zien

Door vast te houden aan papier hebben de kranten zich op een zijspoor van het nieuws gezet. Voor veel mensen is Facebook het medium geworden dat hen nieuws brengt (lees ook: Gebruik jij Facebook als betrouwbare nieuwsbron?).  Na een storm van protest is Mark Zuckerberg gestart met het “censureren” van nepnieuws. Maar in de tussentijd zijn de algoritmes die jouw tijdlijn vullen zo gemaakt dat Facebook steeds meer berichten van je vrienden laat zien waar jij het mee eens bent. Berichten die je niet leuk vindt, verdwijnen uit je Timeline en krijg je nooit meer te zien, omdat je het niet meer wilt zien. Hoe maak je dan nog een goede afweging op den duur? Of hebben jij en je vrienden echt de volledige waarheid in pacht?

Jij voelt het anders

Helemaal gelukkig met de waarheid, jezelf en je vrienden klik je je door je Timeline heen. En daar is hij dan. Die ene zeikerd in je netwerk die schermt met een betrouwbaar onderzoekje van bijvoorbeeld het CBS, de Nederlandse Bank of het Sociaal Planbureau. Wat je dan vooral niet moet doen, is de moeite nemen om dat te lezen. Als je de kop hebt gelezen dan weet je toch al genoeg? Dat kan niet waar zijn! Wat een nonsens! Het zal wel een complot zijn van de regering en andere onbetrouwbare types. Dat ram je ook meteen in een commentaar onder het bericht. Het liefst met veel HOOFDLETTERS en !!!!!!!!!! Want jij voelt het anders, dus is het gewoon niet zo. PUNT UIT!

De leugen regeert

In 1999 zou onze toenmalige Koningin Beatrix hebben gezegd dat de popularisering van de journalistiek te wijten zou zijn aan een toenemende invloed van de commercie. Volgens de aanwezige journalisten vatte zij haar mening samen als: De leugen regeert. Maar met de komst van de nieuwe man in het Witte Huis is het niet alleen meer het nieuws waar de leugen regeert. De Amerikaanse regering probeert zelfs via leugens te regeren. Schietpartijen die nooit hebben plaatsgevonden of menigtes die er niet waren, worden rustig verzonnen. En als de feiten je even niet uitkomen? Dan bedenk je toch gewoon alternatieven die wel in je straatje passen? Net zo makkelijk.
Ook in Nederland wordt daar vrolijk aan meegedaan. Henk Krol en Emiel Roemer goochelen met cijfers die ze niet kennen. De VVD vergeet bonnetjes en Geert blijkt goed te zijn met Photoshop en zet Alexander midden in een Sharia betoging neer om zijn punt te maken.


Hoe nu verder?

En wat nu vraag je? Want zo kan het niet verder, toch? Hoe gaan wij dit oplossen? Ik heb geen idee. Echt geen idee. Een Ministerie van Waarheid lijkt mij geen goed plan. Want wie moet dat dan runnen? Misschien moeten wij het gewoon samen doen. Gewoon door altijd kritisch te blijven en vragen te blijven stellen. Niet alleen aan anderen, niet alleen aan journalisten, niet alleen aan vage bloggers en niet alleen aan politici. Maar vooral ook aan onszelf. En als je er dan er keer naast zit? Dan niet koppig zijn, maar gewoon toegeven. Je mening aanpassen en weer doorgaan. Want het is pas waar, als jij het gelooft.

0 Shares:
2 comments
  1. Soms denk ik dat echt journalisme gewoon goed betaald moet worden. Dat kan niet meer door de krantenverkoop, maar wel digitaal. Dan zijn de mediamerken weer verantwoording schuldig door juiste bronvermelding. Hebben ze dit niet? Dan kan een onderzoek door politie volgen.
    Dit zou een tegenbeweging kunnen zijn, maar of het gaat gebeuren? Geen idee.

  2. Gewoonweg: gezond boerenverstand gebruiken en inderdaad kritisch blijven (al eeuwen toch?). En is het een slechte zaak dat de vrije meningsuiting nu echt vrij is? Geen idee. De toekomst wijst het ons wel.

Comments are closed.

Dit artikel is 14.223 keer gelezen