Instagram is leuk, cool en hot. Als beeldgericht persoon smul ik van al die foto’s en afbeeldingen die voorbij komen. Fantastisch. Geen ellenlange teksten, maar gewoon één afbeelding. En die zegt alles. Echt alles…

Eén afbeelding zegt tenslotte meer dan duizend woorden. Alhoewel duizend wel veel is. Ik begrijp alleen niet waarom mensen tientallen, zo niet honderden selfies van zichzelf posten op Instagram. Het lijkt zo enorm zelfgericht en leeg.

Genotsknop

Ik heb het boek ‘Hooked‘ gelezen, waarin wordt uitgelegd hoe ons brein werkt in combinatie met social media platformen. Ik begrijp daarom wel waarom mensen graag foto’s van zichzelf op Instagram zetten. Door likes of hartjes van anderen te ontvangen, krijgen ze bevestiging dat ze de moeite waard zijn. In de Neuromarketing is allang bekend waar onze genotsknop zit en hoe graag we er op (laten) drukken. Wist je dat in social media platformen allerlei aspecten zijn verwerkt om ervoor te zorgen dat jij regelmatig inlogt? De schrijver van ‘Hooked’ heet Nir Eyal. Een goed en interessant boek om eens te lezen.

Hoe ver ga jij?

Dus je post foto’s van jezelf. Om bevestiging te krijgen. Maar hoeveel bevestiging wil je? De uitdaging wordt steeds lastiger. Na 10, 100 of 1000 likes wil je nog meer. Je wilt nog vaker die genotsknop indrukken.  En je wordt waarschijnlijk steeds kritischer op je selfies. Voordat de perfecte foto wordt geplaatst, zijn er al vijf stuks gemaakt die niet voldeden. Sommige mensen maken zelfs tientallen foto’s, voordat ze van mening zijn dat ze een foto kunnen plaatsen. Maar waar houdt het op? Wanneer is het goed of oké? Of, als we het omdraaien: Hoe ver ga jij voor die likes op die selfie?

Ben ik jaloers?

Je krijgt een beeld hoe iemand als persoon in het leven staat als je kijkt naar zijn of haar foto’s. Het “ik” staat centraal. Of beeld ik me dat in en ben ik de enige die de selfies zo bekijkt? Ben ik stiekem gewoon jaloers? Wil ik ook honderden likes, net als zij?

Gelukkig zijn er ook veel Instagram accounts die geen selfies plaatsen.

Skyscrapers

Geef mij liever van die fantastische landschap of “innercity” foto’s. Mensen die zo gek zijn om een wolkenkrabber te beklimmen en dan een adembenemende foto maken. Of twee weken in de wildernis gaan kamperen om dat ene shot te maken van de mist die over de bergwand wandelt om 04.00 uur in de ochtend.

Dan vertel je het verhaal hoe je naar de wereld kijkt. De camera naar buiten gericht in plaats van naar binnen. Een open blik. Dat spreekt mij veel meer aan.

Narcist of veel zelfvertrouwen?

Mensen die heel veel selfies posten: narcistische trekjes of gewoon enorm trotse mensen met heel veel zelfvertrouwen? Wat denk jij?

0 Shares:
5 comments
 1. Ik heb ook niet zoveel met alleen maar selfies. Voel me ook nooit zo geroepen tot het plaatsen van ene like bij wéér een portretfoto van iemand die verder niets te melden heeft. Maar! Ik kwam pas wel op ene account met iemand die zo enthousiaste selfies maakt, met ene dosis humor én ene verhaal, die moet ik liken.
  Dus ik denk: einde tijdperk lege selfies zonder verhaal. Hoera voor inhoud!

 2. Leuk artikel Richard! Ik houd ook niet van accounts met alleen maar selfies. Toch plaats ik er de afgelopen tijd zo nu en dan eentje. Want mijn account ben ik, niet alleen mijn food. Weliswaar zie ik dat ik dan soms wat volgers verlies. En mijn eigen foto’s krijgen ook zelden net zoveel likes als mijn foodfoto’s. Daar houd ik me eigenlijk niet mee bezig. Waar ik eerst wel kickte op de likes, wil ik nu vooral delen wat ik leuk vind. Inspireer ik daarmee, prima. Zo niet, ook goed.
  Maar om op je vraag terug te komen (ik dwaal af): accounts met alleen maar selfies, die volg ik niet. Ik weet nooit zo goed wat ik daarvan moet denken. Accounts met zo nu en dan een selfie? Niets mis mee.

  1. Hi Andrea,

   Dank voor je reactie! Balans en kwaliteit. Goede uitgangspunten voor een leuk en interessant Instagram account!

   Groeten,

   Richard

 3. Onze dochter is 14, ik volg zijdelings wat e uitspookt op social media.. vooral instagram en snapchat zijn momenteel ‘hot’, ik zie veel meiden voorbij komen die dagelijks selfies posten.. in deze blog waarin je een antwoord lijkt te zoeken op de vraag “why?!” ga je voorbij aan een uiterst simpel gegeven: ONZEKERHEID ;-) dames (meer dan heren) zoeken de bevestiging omdat ze super onzeker zijn.. daarbij zoeken ze elkaar op en reageren continue op elkaars foto’s met dezelfde reacties: OMG! Mooiert!! Knappert!! wjnmk (wil je nooit meer kwijt), Beste!!, Mine!!!, Deel ni!!!!, Love you!!!!!, Allerallerbeste!! En wat te denken van d dagelijkse social media post “GN!”, waar alle vrienden en vriendinnen dan natuurlijk ook weer “GN!” op terug moeten zeggen.. want als iemand je tagged in een goodnight foto en je reageert niet dan word je een volgende keer misschien niet getaggd…

  welkom in de social media sfeer van onze ‘Next generation’, aangewakkerd door veel bekende ‘artiesten’ die het goede voorbeeld geven… gisteren las ik dat Ariana Grande boos is dat mensen haar als lust object zien.. WTF?! Heb je haar clips en outfits gezien? Lekker naïef blijven met z’n allen… anyway, tot zover mijn bijdrage.. het woord ‘onzeker’ komt niet 1 keer in bovenstaande blog voor.. dan heb je het inderdaad niet goed begrepen.. #NoOffense

Comments are closed.

Dit artikel is 51.920 keer gelezen