Ik begin met een waarschuwing, deze blog kan namelijk begeerte opwekken. En dat alles door een beamer. Wie had dat ooit gedacht? Doorlezen is op eigen risico.

Een beamer maar dan anders: Beam

Beam Labs IncDe Beam is een soort combinatie van beamer en ledlamp. Je stuurt de Beam aan via een app. Kwestie van aanzetten, wifi koppelen, app downloaden, connectie maken tussen beiden en klaar. Netflix kijken zal nooit meer hetzelfde zijn. Een TV-scherm is dan toch maar erg klein. Oh ja, er komt ook nog geluid uit de Beam, dus als je een film kijkt hoor je ook wat er gezegd wordt, wel zo handig.

Wat is er zo onweerstaanbaar aan de Beam? De Beam is klein en voorzien van een lampfitting, zodat je de Beam ook in een lamp kunt schroeven. Zo kan je bijvoorbeeld een kookvideo op het aanrecht projecteren terwijl je aan het koken bent. Een koppeling maken met if this then that kan ook, zodat de beamer acties kan ondernemen die afhangen van andere gebeurtenissen. Wil je bijvoorbeeld het weerbericht zien als je wakker wordt? Geen probleem! De mogelijkheden zijn eindeloos.

Als je wilt kan de Beam ook geleverd worden met een lamp-achtige voet, zodat je ‘m ook in de ruimte neer kunt zetten en niet ergens op hoeft te leggen. Gebruik je de Beam niet als projector, dan kan je hem gebruiken als (witte) ledlamp.

App in plaats van afstandbediening

Je stuurt de Beam aan via de Beam-app op je telefoon. Beiden mBeam Labs Inc Appsoeten wel op hetzelfde wifinetwerk zitten. De Beam heeft zijn eigen besturingssysteem waar apps op draaien. Via de Beam-app zie je een dashboard met apps. Deze apps kan je projecteren op muur of scherm. Zo zijn onder andere Chrome, YouTube en Netflix beschikbaar, maar je kunt natuurlijk ook bestanden en eigen foto’s of video’s op een muur of scherm tonen. Zie de afbeelding hiernaast voor een impressie van apps. Meer apps kan je downloaden.

De apps draaien op de Beam, niet op je telefoon. Daardoor is het dus niet zo dat je bijvoorbeeld de YouTube-app van je telefoon kunt beamen zoals met Chromecast of Apple TV wel kan. Wat je wilt zien of doen, regel je via de apps op de Beam.

In het geprojecteerde beeld zie je een cursor, daarmee kan je apps kiezen en dergelijke. De cursor stuur je aan via een soort touchpad in de app. De beweging die je met je duim op het scherm van je mobiel maakt, zie je de cursor ook doen. Typen kan ook, bijvoorbeeld om iets te zoeken in YouTube. Dit werkt wat mij betreft niet optimaal, maar je krijgt wel je gewenste resultaat. Het zou handiger zijn als je ook zou kunnen zien wat je typt in de app.

Nederlands product

Wat daarnaast leuk is om te vermelden, is dat Beam Lab Inc – het bedrijf achter de Beam- Nederlands is. Om nog wat meer avontuur toe te voegen aan deze blog: voor de ontwikkeling van dit product haalde Beam Labs Inc 760.000 dollar op via kickstarter. Dat was 560.000 dollar meer dan gepland, waarmee deze crowdfunding campagne tot de succesvollere behoort.

In januari staat Beam Labs Inc zelfs op de CES, de grootste consumenten-elektronicabeurs in de wereld in Las Vegas! Super.

En hoe werkt het dan echt?

Voor het eerst heb ik spijt dat de grootste muur in de woonkamer grijs is. Hierdoor is de meest ideale muur in huis niet geschikt om op te projecteren :-(. Dat is toch echt zonde. Op witte muren werkt de Beam goed, en je kunt het verrassend groot nog scherp zien. Het apparaat zelf werkt echt eenvoudig, ook de touchpadfunctie in de app heb je zo door. Zolang je foutloos typt werkt die interface ook prima. Wil je YouTube zien op je plafond, is dat geen probleem. Het apparaat is ook klein, dus je kunt ‘m zo meenemen. En, zeker niet onbelangrijk, de Beam zelf maakt weinig geluid. Uit is ook gelijk uit, dan verandert de Beam in een ledlamp.

De Beam is verkrijgbaar voor een adviesprijs van 499 euro en zou 20.000 uur meegaan. Dat is dus de prijs van een TV. Live TV programma’s kijken kan (nog?) niet, dus een vervanger van het eerste scherm is het niet. Kijk je geen TV, vind je een mobiel scherm wat klein en heb je bij voorkeur witte muren, dan is zo’n Beam zeker iets wat je kunt overwegen.

Ook zakelijk is het mogelijk een handig apparaat. Dat ga ik binnenkort meemaken, want Beam Labs Inc wordt sponsor van smc030 (de Social Media Club van Utrecht) waar ik bestuurslid ben. Daar zullen we ‘m gebruiken als tweede projectiescherm tijdens de sessies. Dat is ook de reden dat ik het apparaat even heb kunnen proberen.

Er is nog meer mogelijk dan ik in deze blog heb beschreven, kijk maar op onderstaande film van de Beam.

0 Shares:
4 comments
  1. Leuk hebbedingetje, maar om nou te verwachten dat je je TV vervangt door een 480P beamertje lijkt me wat onrealistisch. Voor die zelfde 500 euro heb je tegenwoordig een aller aardigste FullHD beamer. Minder sexy, maar met aanzienlijk knapper beeld.

  2. Lijkt me een fantastisch Jeroen. 500 voor een ouderwetse beamer is nu dus al veel te veel, aangezien over een jaar niemand meer zo’n ding wil en nu dus de restproducten in de winkel liggen…

  3. Waarom zou niemand meer een Beamer willen hebben? Liever een Beamer dan dit speelgoed

Comments are closed.

Dit artikel is 36.270 keer gelezen