Als we het nieuws of de laatste Facebook hoax geloven, gaat de wereld ten onder aan ‘het systeem’: aan corporates, banken, Trump óf Clinton (kies maar).

Even voor de goede orde: nee, Facebook gooit morgen niet al jouw privé-gegevens op straat. Die hoax doet al jaren de ronde en steekt – net als de griep – nu weer de kop op. Naast die hoax valt mij een andere trend op: de doemvideo’s. Met doemvideo’s bedoel ik die virals waarin bijvoorbeeld Spencer Cathcart of Woody Harrelson mij waarschuwen voor ‘het systeem’. De boodschap: we zijn opgevoed tot slaven van de machtige corporates en als we niet oppassen gaan wij en/of de aarde ten onder aan hun destructieve honger naar méér.

Angstaanjagende berichten

Ongeacht of je het eens bent met die doemberichten, gaat het mij om de manier waarop de boodschap gebracht wordt: ook die maakt je bang. Hetzelfde zie ik bijvoorbeeld gebeuren bij de verkiezingsstrijd in de VS. Die is inmiddels zo hevig geworden dat het niet meer lijkt te gaan om wie potentieel de beste president is, maar om wie de meeste angst kan zaaien over de ander. Angstaanjagend dus. Je zou bijna vergeten dat die doemvideo’s, Facebook updates (hoax of niet) en verkiezingscampagnes van Hillary Clinton en Donald Trump ons tot actie moeten brengen. Actie, ja, maar actie vanuit angst!

Waarom proberen we angst met angst te bestrijden?

Wanneer ik zo’n video bekijk, of een bericht over Clinton vs. Trump lees, bekruipt mij een onveilig gevoel. Ik krijg dan het gevoel ergens voor weg te willen rennen of onder de dekens te kruipen. Terwijl vrienden van mij bijvoorbeeld juist heftig reageren en meteen ‘het gevecht’ willen aangaan met het instituut of de partij die als slecht wordt afgeschilderd. Het enige wat angst doet namelijk, is de oerreactie van vechten of vluchten oproepen. Maar wat heb je aan die reactie wanneer je veilig in je eigen huis, achter je laptop, een video bekijkt over hoe de wereld ten onder gaat aan ‘het systeem’?

Angst…voor wat?

Als we niet worden opgegeten door een beest en als we niet verhongeren, waar zijn we dan precies zo bang voor? Ga maar even na waar jij bang voor bent. Dan kom je misschien op spinnen of te kleine ruimtes. Maar wat dacht je van de angst om je baan te verliezen, geen geld te hebben of dat je kind iets overkomt? Dan zeg je misschien dat hangt af van de arbeidsmarkt, de economie, het verkeer of – dare I say – ‘het systeem’. Allemaal erg mooie concepten die we hebben bedacht voor wisselwerkingen tussen groepen mensen. De arbeidsmarkt, de economie, het verkeer én het systeem, dat zijn wij. De angst dat je iets overkomt in één van die concepten is dus niets anders dan bang zijn voor andere mensen.

Vind je dat gek klinken? Oké, laat ik het zo zeggen: het is bang zijn voor de beslissingen die andere mensen maken en die je leven veranderen op een manier die je niet wilt.

Kun jij de toekomst voorspellen?

Ik ga nog een stap verder: je bent bang voor iets wat in de toekomst kan gebeuren. Met nadruk op kán. Heb jij een glazen bol die zegt wat Facebook – nee, de ménsen die met/voor Facebook werken – met jouw (privé-)gegevens gaat doen? Nee, die angst wordt gevoed door berichten van andere mensen die je vertellen wat Facebook ermee kán doen. En aangezien die hoax nog steeds de ronde doet, weten we dat veel mensen handelen – lees: dat bericht delen – op basis van de angst voor een toekomst die ze niet kennen. En handelen vanuit angst is heel iets anders dan handelen vanuit inspiratie. Wanneer je handelt vanuit angst is dit zelfs vanuit een ander deel van je hersenen dan wanneer je handelt vanuit inspiratie. Wat nu als je gevraagd wordt actie te ondernemen vanuit een gevoel van vrijheid, creativiteit en oplossingsgerichtheid? Fight-flight versus creativiteit… ik zou het wel weten!

Alternatieven voor doemberichten

Gelukkig hoef je niet te kiezen voor actie vanuit angst, gelukkig is er een alternatief. Naast de doemvideo’s en -berichten is er ook veel positief nieuws te vinden – en niet alleen online. Wist je bijvoorbeeld dat er sinds 1997 een ‘goed nieuws’ kanaal bestaat? GoodNewsNetwork heet het. Oh, en sinds januari 2016 hoef je voor goed nieuws de grens niet meer over: The World’s Best News Nederland is er voor je dagelijkse portie inspirerende vooruitgang in eigen taal.

Maar, belangrijker nog, is dat het goede nieuws begint bij jou. Wanneer je nu even diep adem haalt en je ogen dicht doet, is er dan een reden om bang te zijn? Nogmaals, ik heb het over het hier en nu, niet over de doembeelden die je misschien van de toekomst hebt. Nu is het oké, nu ben je veilig – want hoe lees je deze blog anders? – en NU is het enige dat telt.

Creëer zelf goed nieuws!

Dus, lieve lezer, maak alsjeblieft iets moois van jouw NU! Klap je laptop dicht, stop je telefoon weg, en kijk naar waar je bent op dit moment. Hoe voelt je lichaam, wat zie en hoor je, wat inspireert je? Adem dat in en kom dán in actie!

0 Shares:
4 comments
  1. Een mooi en positief verhaal Pauline. Ik erger me al weken dood aan die Facebookberichten. Wat fijn dat jij dat hele fenomeen eens goed geanalyseerd hebt. Daar ga ik lekker het weekend mee in. Dank!

Comments are closed.

Dit artikel is 51.672 keer gelezen