Telecomprovider T-mobile maakte op 10 oktober bekend dat je naar muziekstreamingdiensten kan gaan luisteren zonder dat dit ten koste gaat van je data-bundel. En daar moet je niet blij mee zijn.

Hoera! Eindelijk gratis Spotify luisteren?

Eindelijk gratis naar Spotify (en andere muziekstreamingdiensten) luisteren zonder dat je databundel al na een paar dagen op is of zonder dat je van Wifi-locatie naar Wifi-locatie moet rennen om maar te kunnen blijven luisteren. Helaas, het ís toch echt te mooi om waar te zijn. Ja, het is natuurlijk erg fijn dat je ‘gratis’ muziek kan streamen. En wellicht kun je nu zelfs kiezen voor een kleinere en dus goedkopere databundel. Het nadeel zit niet direct in jouw abonnement.

Waarom wil ik dit niet dan?

Het nadeel is dat ‘gratis’ muziek streamen in strijd is met de netneutraliteit die in Nederland van kracht is. In tegenstelling tot de Europese netneutraliteitswet, is positieve prijsdiscriminatie ‘zero-rating’ verboden. In dit geval is ‘zero-rating’ dus muziekstreamingdiensten buiten de databundel laten vallen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld videostreamingdiensten. Nu denk je misschien ‘lekker belangrijk, ik kan nu wel naar muziek luisteren zonder dat het mij data kost’, maar netneutraliteit is er júist in jouw belang.

Netneutraliteit?

Netneutraliteit regelt dat al het verkeer op het internet gelijk behandeld moet worden door de providers (zoals bijvoorbeeld T-mobile, Ziggo of KPN). Zij mogen geen diensten voortrekken en daarmee ook niet bepaalde diensten benadelen. Ze mogen bijvoorbeeld niet minder bandbreedte beschikbaar stellen voor die diensten. Wanneer providers bepaalde diensten niet mogen voortrekken, kunnen zij de aanbieders van die diensten (zoals YouTube of Netflix) ook niet dwingen te betalen voor ongestoorde doorgifte van hun data. Wanneer aanbieders zoals Netflix zouden moeten betalen voor ongestoorde doorgifte van hun data, zouden die aanbieders dit zeer waarschijnlijk aan de gebruikers van hun diensten doorberekenen. Met andere woorden: jij zal dan (meer) moeten gaan betalen voor diensten als Netflix en YouTube. Vermoedelijk niet geheel toevallig maakte T-Mobile bekend dat je muziek kan luisteren buiten je databundel, een dag voordat de Eerste Kamer zou gaan stemmen voor een netneutraliteitswet die strenger uitpakt dan de Europese versie die eerder dit jaar werd ingevoerd.

Waarom is die netneutraliteit nou zo belangrijk?

Wat T-Mobile doet, is een lijstje maken met streamingdiensten die vallen onder hun nieuwe dienst ‘datavrije’ streaming van muziek. Streamingdiensten die nog niet op het lijstje staan kunnen zich hiervoor aanmelden. T-Mobile bepaalt wie er op dit lijstje komt en wie niet. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is volgens de provider of de geleverde diensten allemaal legaal zijn. Een streamingdienst die muziek aanbiedt zonder de auteursrechten af te dragen aan de artiesten, zal vermoedelijk niet snel op het lijstje komen. Zal een streamingdienst die veel extremistische (ongeacht welke stroming), maar in Nederland legale muziek aanbiedt, ook worden opgenomen op het lijstje? Als gebruiker ben je dus overgeleverd aan de provider.

Eventuele nieuwe streamingdiensten zullen hierdoor nadeel ondervinden, omdat de grote streamingdiensten al ‘gratis’ beschikbaar zijn en daardoor de nieuwe kleinere diensten gelijk weg kunnen concurreren.

Jij als gebruiker hebt hier ook last van. Je zal immers sneller kiezen voor een ‘gratis’ streamingdienst, dan voor een dienst die wel uit je databundel gaat. Hiermee beïnvloedt de provider jouw keuzevrijheid.

Het is trouwens niet helemaal duidelijk hoe een provider gaat bepalen of jij een ‘gratis’ streamingdienst gebruikt of niet, zonder dat zij met je meekijken wat jij allemaal doet op internet. Voor het factureren van jouw abonnement zal de provider dit ook ergens moeten opslaan (‘op die dag op dat tijdstip heb jij 2 uur lang geluisterd naar die specifieke ‘gratis’ streamingdienst en die staat op De Lijst en dus dat kost je geen data uit je databundel’).

En nu?

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar het aanbod van T-Mobile. Het wachten is tot de ACM T-Mobile gaat opdragen die dienst te staken en dat jij dus weer je data-bundel moet gaan aanspreken. Na het aannemen van de strengere Nederlandse netneutraliteitswet door de Eerste Kamer heeft T-Mobile een verklaring uitgegeven waarin zij zegt het ‘recht [op ‘gratis’ muziek streamen] van klanten te bepleiten voor de rechter’.

Het zou beter zijn dat T-Mobile zich zou inspannen op het recht van klanten dat alle data op gelijke wijze wordt doorgegeven. Internet is echt een te belangrijke nutsvoorziening om in gevaar te brengen in ruil voor het ‘gratis’ streamen van muziek.

Wat denk jij?

Wat denk jij? Vind jij ‘gratis’ muziek streamen belangrijker dan netneutraliteit? En waarom dan? Laat het weten in de comments.

0 Shares:
Dit artikel is 12.129 keer gelezen