We zitten ons dood, aldus de Amerikaanse deskundige James Levine. Zitten is gevaarlijker dan roken, doodt meer mensen dan HIV en is verraderlijker dan parachute springen. Darma zegt een oplossing te hebben.

Een zittend bestaan

Je kunt wel zeggen dat zitten ongezond is, voorkomen dat je zit is best lastig. Ik geef het gelijk toe, ook deze blog komt zittend tot stand. Zo breng ik het grootste deel van de werkdag door, en menig avond. Tv kijken is zelfs nog slechter dan zittend werken, blijkt uit verschillende onderzoeken. Dan zit je nog meer onderuit gezakt.

Er zijn wel oplossingen gelukkig. Een uur bewegen per dag helpt om de effecten van 8 uur zitten ongedaan te maken. Sporten is natuurlijk ook goed. Net als meer gaan staan gedurende de dag: haal eens wat vaker een glaasje water in plaats van een flesje te gebruiken, bel lopend, enzovoort.

Gaat deze blog dan over gezondheid in plaats van techniek? Nee hoor, want er is nu ook een technische oplossing in de markt om je te helpen gezonder te zitten: een slim kussen.

Even mijn kussen aan de lader leggen

Het betreft de Darma smart cushion. Het Permanent Future Lab was zo vriendelijk om zo’n kussen beschikbaar te stellen voor een test. De Darma is echt een kussen. Alleen dan eentje vol met sensoren. Deze sensoren houden in de gaten hoe je zit. De eerste keer dat je zit, moet je het kussen instellen door rechtop te zitten. Vanaf dat moment weet het kussen wanneer je recht zit, of juist niet. Daarnaast worden je ademhaling en hartslag gemeten.

Via de bijbehorende app kan je zien hoe goed je zit. Ook kan je instellen na hoeveel tijd je een melding wilt krijgen als je niet goed bezig bent. Een vreemd idee is dat je je kussen moet laden, zodat de batterij het volhoudt gedurende de dag.

20160809_004549

Inzicht werkt!

Hoe goed zit je eigenlijk? Iedereen heeft daar voor zichzelf wel een beeld van. Toch is het anders als je teruggekoppeld krijgt hoe je zit of dat het tijd is om te gaan staan. Ben je net een blogje aan het typen, moet je alweer gaan staan. Dan blijkt dat je toch alweer veel langer zit dan je dacht. Door het krijgen van inzicht, sta je meer bij stil hoe goed of slecht je zit. Of dat voor even leuk is of langdurig ook werkt, weet ik niet, daarvoor had ik het kussen te kort in mijn bezit. Een deel daarvan ging op aan het tonen van het kussen aan collega’s. Want er was zeker interesse in de gadget.

Onderstaand een aantal screenshots van de app. In de screenshots zie je onder andere hoe je het hebt gedaan de afgelopen tijd. Of je recht hebt gezeten of juist niet. Op basis van die informatie en instellingen kan je je houding aanpassen. Of dat helpt, zie je ook direct. Wat dat betreft, denk ik zeker handig voor mensen met rugklachten die rechtop moeten zitten.

screenshot_20160809-133733 screenshot_20160809-133725 screenshot_20160809-133816

Stress

Hoe gestrest je bent, wordt afgeleid op basis van je hartslag en ademhaling. Ben je te gestrest, dan krijg je gerichte informatie voor oefeningen om je stress te verminderen. Hoe goed dat werkt, vraag ik me af, want stress bepalen op basis van je hartslag is lastig – je hebt dan juist de hartritme variabiliteit nodig om secuurder aan te geven wat er aan de hand is. Maar goed, als je merkt dat er een verandering optreedt in de tijd is het mogelijk nog steeds aan te raden om te luisteren naar advies. Ik had niet voldoende stress opgebouwd voor het kussen om in te moeten grijpen.

screenshot_20160809-133739

Is het handig?

Ik vond het vooral interessant om te proberen. Het gebruik is natuurlijk heel eenvoudig: leg het kussen op je stoel en je weet hoe je het doet. Je hebt verder niets nodig. Dat maakt het gebruik makkelijk. De feedback is ook duidelijk. Je krijgt te zien wanneer je ‘verkeerd’ zat en als je de meldingen aanzet, krijg je een seintje als je verkeerd zit. Ik heb er nu geen besteld, met een prijs vanaf $159 is het een kostbaar kussen. Krijg ik ooit last van mijn rug, dan zou ik dit kussen zeker overwegen.

Lijkt het je interessant en zou je het zelf eens willen proberen? Dat kan dus, het kussen is beschikbaar voor iedereen om te proberen in het Permanent Future Lab in Utrecht. Daarmee is het nu weer tijd geworden om even te gaan staan.

 

0 Shares:
Dit artikel is 27.199 keer gelezen