Wat als betalen met bitcoin makkelijker wordt dan betalen via de bank? De fintech startup iPayYou werkt er hard aan om dat voor elkaar te krijgen – als het niet al gelukt is.

iPayYou maakt bitcoin eenvoudig

iPayYou is een bitcoin wallet opgericht door een voormalige Amazon en Microsoft man: Gene Kavner. Een bitcoin wallet is een soort online bankieren omgeving, alleen dan voor bitcoin. In tegenstelling tot een betaalrekening is een bitcoin wallet gratis. Je betaalt per transactie die je doet. Er bestaan meerdere wallets. De meeste daarvan zijn gericht op het efficient kunnen doen van betalingen en ontvangen van bedragen. iPayYou heeft daarnaast als doel om het gebruik van bitcoin zo makkelijk mogelijk te maken. Je hebt geen lange bitcoin adressen van 35 tekens of QR codes meer nodig, een emailadres of twitternaam van een ontvanger is voldoende.

Schermafbeelding 2016-08-04 om 12.53.18iPayYou bestaat op dit moment alleen als website, apps zijn in de maak. Je kan ook nog geen bitcoin omwisselen van of naar euro’s. Je hebt wel de mogelijkheid betalingen te annuleren zolang ze niet geaccepteerd zijn door de ontvanger.

Account

Je hebt een account nodig voor iPayYou. Een optie is inloggen via Twitter. Deze koppeling met Twitter is nodig als je met Twitter wilt betalen. Voor extra veiligheid moet je ook je telefoonnummer koppelen aan je account. Echt anoniem is deze wallet daarom niet. Daarin wijkt iPayYou zeker af van een concurrent als blockchain.info. Helemaal als je Amerikaan bent; in dat geval heb je ook een social security nummer nodig om bitcoins te kunnen kopen of in te wisselen. Let wel, het ontvangen en versturen van bitcoins kan wel.

Pay-by-twitter

De nieuwste functionaliteit van iPayYou is dat je peer-to-peer betalingen kunt doen via Twitter. Peer-to-peer omdat de betaling rechtstreeks verloopt van verzender naar ontvanger. Zonder tussenkomst van banken of een partij als Equens. Dat nodigt uit voor eens testje. Dus account aangemaakt en gekoppeld met Twitter.

Versturen

Om geld over te kunnen maken heb je dus wel bitcoins nodig in je wallet. Als niet-Amerikaan kon ik geen bitcoin kopen via de iPayYou site. Dat bleek oplosbaar, via bitonic kon ik bitcoins kopen met iDeal en naar mijn wallet sturen. Wel op basis van dat lange nummer. Let in geval van bitcoins wel even op dat je je niet vergist in de nullen achter de komma, want 0,01 bitcoin is toch zo’n 5 euro.

Schermafbeelding 2016-08-04 om 12.52.41Heb je eenmaal bitcoins in je wallet, dan werkt het betalen via Twitter supersimpel. Je kiest een bestaande contactpersoon, of je typt de twitternaam van iemand aan wie je geld wilt overmaken, je kiest het bedrag en drukt op verder. Dan zie je een overzicht van de transactie, met daarbij de transactiekosten. Je hebt de mogelijkheid om een toelichting te typen en je moet een via sms gegenereerde security code invullen. Vandaar dat telefoonnummer bij je profiel. Je kunt dit omzeilen door gebruik te maken van een authenticatie tool, maar dat heb ik voor nu achterwege gelaten.

Al met al werkt geld overmaken met behulp van Twitter heel eenvoudig. NB: waarschijnlijk is de voornaamste reden om deze functionaliteit nu al live te zetten dat Amerikanen zo heel eenvoudig hun favoriete presidentskandidaat financieel kunnen steunen.

Ontvangen

De theorie: de ontvanger krijgt een tweet met melding van betaling. De tweet linkt naar de iPayYou site, waar de ontvanger de betaling kan accepteren. De ontvanger kan vervolgens kiezen wat hij wil doen: de bitcoin in zijn eigen wallet ontvangen, gebruiken voor een betaling of omwisselen voor dollars. Ontvangers hoeven geen iPayYou account of een andere bitcoin wallet te hebben.

tweet (1)

De praktijk. Ik heb via Twitter $1 overgemaakt naar Robert-Jan Mast (@rrmast). Zijn terugkoppeling was dat hij inderdaad een tweet kreeg met een link. Die link ging naar de iPAyYou site waar hij moest inloggen met Twitter. Dat inloggen werkte niet heel soepel. Om iets met de ontvangen dollar te kunnen doen, moest hij een account aanmaken, een adres invoeren, hij moest zelfs de laatste 4 cijfers van zijn BSN opgeven, en ook nog een kopie van zijn ID uploaden. Daar is hij afgehaakt.

Heb je nog geen bitcoin wallet, dan moet je er een aanmaken om iets met het bedrag te kunnen doen. Heb je al een andere bitcoin wallet, dan kan je zonder iPayYou account aan te hoeven maken het ontvangen bedrag doorsturen naar die wallet. Bovendien kun je dan het bedrag omwisselen naar dollars of euro’s. Dat kan anoniem. Helaas zijn daar wel transactiekosten aan verbonden.

Voor mensen zonder bitcoin account en kennis zijn er nog wat hobbels te nemen, ook wat betreft de look & feel van het systeem.

Is het ook nuttig?

Het was een leuk experiment om uit te voeren voor deze blog. Ga ik het vaker gebruiken? Vòòr de terugkoppeling van Robert-Jan kon ik geen goede reden verzinnen waarom eigenlijk niet. Het versturen is heel simpel, als je eenmaal een iPayYou account hebt. Is de ontvanger ook in het bezit van een iPayYou account, dan is het makkelijk.

Alleen met dergelijke feedback vanuit een ontvangende partij zonder wallet, denk ik dat het concept voor nu zijn tijd nog vooruit is. Er zijn te weinig mensen met een bitcoin account. En voor de mensen zonder account leidt het eerder tot frustratie dan gemak. Dat kan niet de bedoeling zijn. Daarnaast is er nog de vraag of iemand bereid is zoveel privé gegevens vrij te geven om bitcoins te kunnen inwisselen voor dollars of euros, terwijl er alternatieven zijn waar dat niet hoeft.

Twijfel je over het nut en wil je het zelf wel ervaren? Ik kan nog twee dollar overmaken, heb je interesse, laat even een berichtje achter en dan tweet ik je een dollar in bitcoin.

0 Shares:
6 comments
 1. Je hoeft niet voor iedere Bitcoin-Wallet evenveel persoonlijke informatie af te staan. Bij CoinBase willen ze graag alles van je weten, omdat zich proberen te houden aan de Know Your Customer-wetten en Anti Money Laundering-wetten. Maar wanneer je zelf een Bitcoin-wallet zoals BitcoinCore op je computer installeert, hoeft niemand iets van je te weten.

  ChangeTip is ook al een tijdje actief om het mogelijk te maken om bedragen via Twitter over te maken. Ik heb de indruk dat hun interface iets makkelijker is. Wellicht een leuke aanvulling op jouw artikel.

  1. Lykle, dank je voor je toevoeging!
   Ik ga er naar kijken, want zeker voor de ontvangende partij kan het proces nog wel een stukje makkelijker gemaakt worden.
   Groet,
   Jeroen

  1. Hallo Jurjen, Dank voor je feedback op zowel het artikel als het proces om geld te ontvangen. Ontwikkeling van Florin lijkt een logische. Het goede nieuws is dat het overboeken van of ontvangen van geld makkelijker wordt in de toekomst.

 2. Interessant dat het in ieder geval al werkt! Heeft Twitter een Banklicentie zoals de grote social networks? Wie weet komen ze met een Twitterpay waar je helemaal geen #Bitcoin voor nodig hebt maar een Twittercoin?

  1. Ha Hans, voor zover ik weet heeft Twitter geen banklicentie. Maar voor een bitcoin variant heb je die toch ook niet nodig? Een eigen makkelijke manier om geld over te maken is niet eens zo’n heel raar plan. Als het maar makkelijk werkt voor verzender en ontvanger.

Comments are closed.

Dit artikel is 31.100 keer gelezen