Wat denk je als ik typ dat je over een paar jaar veel minder apps gebruikt en vooral via je stem van alles regelt; sterker nog, dat je daar ook nog eens tevreden over zult zijn? 

Onontkoombare trend

Echt nieuw is het natuurlijk niet; via smartphones en smartwatches kan je al lang via spraak opdrachten geven. De laatste keer dat ik een adres intypte in mijn navigatiesysteem in plaats van dat ik het insprak, is ook al heel erg lang geleden. Maar dit is pas het begin.

Amazon levert in de VS al meer dan een jaar de Amazon Echo. Het is een soort kruising tussen een luidspreker en een personal assistant. Het product verkoopt dusdanig goed dat Google een concurrent aangekondigd heeft, de Google Home. Dit apparaat komt eind dit jaar op de markt. Ook in Nederland zijn er ontwikkelingen; zo kan je via Homey je smart home aansturen via spraak.

Amazon Echo zeg je, wat is dat?

Ik heb enige tijd de Amazon Echo uitgeprobeerd: een slimme luidspreker.

echoDe Amazon Echo kan je officieel alleen in de VS kopen of bestellen. Heb je er een, dan moet je een account aanmaken het apparaat te kunnen gebruiken. De Echo heeft een aantal standaard functies. Wil je meer functies, dan kan je zogenaamde ‘skills’ downloaden. Dit zijn de apps voor de Echo. Na het koppelen van je bestaande accounts aan skills zijn ook functionaliteiten als Google Calendar, Spotify en Amazon beschikbaar.

Het apparaat staat altijd aan; na het spreken van een codewoord (standaard staat deze ingesteld op Alexa) luistert het apparaat naar je vraag of opdracht en geeft het antwoord of voert je opdracht uit. Er is ook een afstandsbediening leverbaar waartegen je kan praten.

Wat kan ik ermee?

echo lang

Omdat het nog een Amerikaans product is, heb je in Nederland niets aan de locatiespecifieke functies. Toch is het in Nederland wel een interessant apparaat. Al is het om de manier van interactie met een apparaat. Vraag je om een grap, krijg je een grap. Stel je een algemene vraag als “hoe hoog is de Mount Everest”, dan krijg je daarop antwoord. Download je meer skills, dan kan je meer doen via het apparaat. En dan wordt het toch echt interessant.

Ik koppelde mijn Spotify-account en kreeg Creep te horen bij de opdracht: “Alexa, play Radiohead from Spotify”. Door Google Calendar te koppelen, vertelt Echo wat er op je afkomt die dag. Ook kun je nieuwe afspraken in je agenda laten zetten. Heb je een Nest, dan kan je de temperatuur in je woning regelen. Heb je een kookwekker nodig, geen probleem. Zo kan ik door blijven gaan. In de VS kan je pizza bestellen of een Uber taxi laten voorrijden. En dat allemaal op een hele makkelijke manier. Ik geloof dat er alleen al dit jaar 1000 skills bijgekomen zijn.

Praten tegen een apparaat is intuïtief

De Amazon Echo werkt veel intuïtiever dan je op het eerste gezicht zou denken. Tenminste, zolang je een commando gebruikt wat de Echo snapt. “Play Radiohead from Spotify” werkt, “Play the latest album by Radiohead from Spotify” snapt de Echo (nog?) niet. Dat is wel eens frustrerend en heeft een afbreukrisico.

Via je stem een apparaat aansturen, is intuïtief en makkelijk. Je hoeft echt niet te wennen. Sterker nog, ik betrapte me er laatst op dat ik ook tegen mijn auto wilde zeggen welke muziek ik wilde horen. Als je daarna in de Spotify-app dezelfde muziek opzoekt, valt ineens op hoe omslachtig dat eigenlijk werkt.

Hoe zit het met je privacy?

Op het moment dat je “Alexa” zegt, ontwaakt het apparaat. Er gaan leds branden om aan te geven dat de Echo actief luistert. Toch hoort het apparaat ook de “Alexa” oproep. Amazon bezweert dat de Echo (of zijzelf) niets doen met al het andere wat het apparaat hoort. Tot nu toe heeft niemand aangetoond dat het anders is.

Moet ik er een bestellen?

Omdat de locatiespecifieke functies ontbreken heb je er op dit moment in Nederland niet veel aan. Het wachten is op een variant van de Echo die voor de Nederland geschikt is. Komt die niet op korte termijn, dan is de Google-variant mogelijk interessant. Google heeft zijn Google Home -onder andere ontwikkeld door de man van de Google Chromecast- aangekondigd voor het einde van dit jaar.

Je kunt hoe dan ook binnenkort in Nederland je persoonlijke assistent in huis halen. Een restaurant laten reserveren via spraak, of wat al niet: ik zie het wel zitten. Als Android-gebruiker vraag ik me wel af of die Google-variant mogelijk handiger is. Wil je een idee krijgen van zo’n apparaat, bekijk onderstaande video maar eens! Ik ben benieuwd hoe jij hierover denkt, ga je zo’n apparaat aanschaffen als er een beschikbaar komt?

 

Bewaren

Bewaren

0 Shares:
1 comment
  1. Gave gadget! Maar als ik het filmpje kijk, maak ik me echt zorgen om privacy! Alleen Alexa roepen? Hoe zit het met stemherkenning? Die macht die Google heeft om alles te koppelen aan Googel: ik vind het nu al zo veel.

    Toch grappig dat hij wel de route naar de ‘telefoon’ moet sturen: lekker ouderwets. Kan dat niet meteen naar de navigatie in de auto?

Comments are closed.

Dit artikel is 27.531 keer gelezen