Online discussies zijn alleen leuk als iedereen het met je eens is. Want je zou nog eens kunnen twijfelen aan je eigen mening en dat is niet fijn. Hoe sla je dan die discussie zo snel mogelijk dood?

Of het nu de EU, vluchtelingen of racisme in de Efteling is. Er is altijd wel iets om je over op te winden. Dus zie je een artikel in de krant? Dan moet je dat natuurlijk – in bewezen 60% van de gevallen- ongelezen de social media in slingeren. Want dit moet echt iedereen weten, liken en delen. Maar dan zit er altijd één mafketel tussen die een andere mening heeft. Hoe zet je die nu zo snel mogelijk buitenspel en stuur je hem terug in zijn hok? De volgende 6 klappen om de discussie dood te slaan leerde ik van mijn online vrienden die hier expert in zijn.

Klap 1 : Geen argumenten

Wat je ook doet. Ga nooit in op argumentatie van je tegenstander in de discussie. Duik naar links, duik naar rechts maar reageer nooit genuanceerd met argumenten. Dat kan ontzettend gevaarlijk zijn, want jouw motivatie kan weleens niet waar zijn. En dat is niet goed voor je eigen ego. Op zijn minst moet je je eigen mening aanpassen of nuanceren. Of nog erger… de ander gelijk geven.

Klap 2 : Je begrijpt er niets van!

De eenvoudigste discussie-killer. Diskwalificeer je tegenstander en zijn standpunten in één grote klap. Jouw gelijk is namelijk de enige waarheid en daar valt niet aan te tornen. De ander is gewoon oliedom dat hij ‘het’ (wat dat ook mag zijn) niet snapt. Het voordeel is dat je geen enkel argument meer hoeft te onderbouwen. Hij gaat het toch nooit begrijpen. Dus je mag hem ook een idioot of gek noemen. En anders zeg je gewoon dat hij op een andere planeet woont dan jij.

Klap 3 : Gebruik een quote

Kan je zelf even niet de juiste bewoording vinden? Ga dan snel Googlen en vind een passende quote. Het stikt ervan en meestal zijn ze zo algemeen dat je ze overal kan gebruiken. Een soort multifunctioneel discussiegereedschap. De citaten hoeven ook helemaal niet te kloppen. Je kan ook gerust een uitspraak in de mond leggen van een beroemdheid. Niemand checkt het en algemene kennis van geschiedenis ontbreekt ook vaak. Want als Abraham Lincoln het heeft gezegd zal het wel waar zijn toch?

Lincoln

Klap 4 : Off Topic

De meeste gebruikte techniek is het off-topic trekken van de discussie. Zodra je merkt dat je aan het verliezen bent, trek je direct andere zaken bij het dispuut. En hoe gekker je het maakt, des te beter het is. Een paar zaken die altijd goed werken om in een discussie te gooien zijn op dit moment (in geheel willekeurige volgorde): Islamisering, de ouderenzorg, salarissen van EU parlementariërs, vluchtelingen, Zwarte Piet, de rechtspraak, het milieu, de politiek in het algemeen, Denk en Sylvana Simons. En als dat niet helpt, kan je er altijd nog de Tweede Wereldoorlog ingooien.

Klap 5 : Het buitenland

Is de discussie nog niet dood? Blijft je tegenstander ondanks alle eerdere klappen weer opstaan? Probeer het dan met een voorbeeld uit het buitenland. Want het gras is ergens anders altijd groener of bruiner. Zeker in de USA. Het is maar net wat je nog hebt voor de knock-out. En het mooie van het buitenland argument is dat niemand het kan controleren. Heb je mooi weer het gelijk aan je zijde.

Klap 6 : Snoer de mond

Jakkes. Hij blijft hardnekkig en ziet jouw waarheid niet in. Snoer hem dan voorgoed de mond. Blokkeer hem en gooi hem uit je netwerk. Want afwijkende meningen kan je niet gebruiken. Ze kunnen je nog eens aan het twijfelen brengen. Blokkeren dus die hap.

Wilders

Eens zijn

Vermijd bovenstaande tips als je echt iets van elkaar wil leren. Want ik lees in het woordenboek: ‘Een discussie is een gedachtewisseling waarbij doorgaans verschillende meningen worden uitgewisseld.’ Maar dan moet je wel naar de mening van een ander willen luisteren en de discussie aan willen gaan. Sla de boel dus niet meteen dood. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, als je het daar maar samen over eens bent.

0 Shares:
6 comments
  1. Ik voel hier frustraties van iemand die zich net iets te vaak waagt aan discussies online

Comments are closed.

Dit artikel is 48.883 keer gelezen