Zonder Oranje op het EK Voetbal let ik als televisiekijker meer op randzaken. Bij een 0-0 stand bij Duitsland tegen Italië zapte ik van de NOS naar de BBC, ARD en het Belgische Eén. Het viel me op dat deze zenders de stand in de wedstrijd allen op een andere manier visualiseren. Ik heb 10 tips voor een betere usability opgesteld voor ze.

Bij een stand van 0-0 in de 53e en 54e minuut van de tweede helft maakte ik op elke van de genoemde zenders een foto van de linkerbovenhoek van mijn televisie. Deze zijn samengevoegd tot afbeelding 1, waarop vanaf boven respectievelijk de NOS, ARD, BBC, en het Belgische Eén te zien zijn. Onder de afbeelding mijn tien tips.Scoreborden Duitsland - ItalieAfbeelding 1: Scoreborden tijdens Duitsland – Italië

Tip 1 – Laat zien wie vanaf welke helft speelt

Op de foto’s speelt Duitsland van rechts naar links. Op alle scoreborden lijkt het echter alsof Duitsland (DUI of GER) van links naar rechts speelt. Volgens het speelschema van Euro 2016 spelen de Duitsers thuis, ook al is deze wedstrijd in het Franse Bordeaux. Die wetenschap is voor de kijkers een stuk minder relevant, dan te weten welk team vanaf welke kant speelt. Zet het team dat van links naar rechts speelt daarom ook links in beeld.

Tip 2 – Toon shirtkleuren als achtergrondkleur

Doordat Italië in de prachtige azuurblauwe shirts speelt, is de donkerblauwe achtergrondkleur op alle zenders verwarrend. De BBC laat zien hoe het al iets beter kan door de afkorting GER (van Germany) op een witte achtergrond te tonen en ITA op een blauwe achtergrond. Dit maakt dat de kijker die de tv aanzet meteen weet welk team in welke kleur shirts speelt.

Tip 3 – Toon tekst in goed contrast met de achtergrondkleur

Als tip 2 wordt opgevolgd is het wel van belang dat de tekst die de afkorting van de naam van elk land weergeeft een goed contrast heeft met de achtergrondkleur. Als de tweede kleur op de shirts of broeken van de spelers voldoende contrast oplevert, kan deze kleur worden gebruikt. Kies anders een goed contrasterende neutrale tekstkleur als wit of zwart.

Tip 4 – Verwijder het ovaal met de shirtkleur

Zowel de NOS als de ARD doen een poging om toch duidelijk te maken welke shirtkleur bij welk land hoort. Dit doen ze middels een ovalen vorm, dat lijkt op het getal nul, en met als achtergrondkleur de shirtkleur van het bijbehorende land. De vorige tips maken duidelijk dat dit een overbodig onderdeel van het scorebord is. Schrappen dus.

Tip 5 – Zet landnaam en score in één sectie

Alle zenders plaatsen de score in een aparte sectie van het scorebord. Ik verwacht dat het voor ons menselijk brein net weer een beetje duidelijker is wanneer de score van een land in dezelfde sectie staat als de afkorting van de naam. Maak hierbij de score net iets groter en vet, zodat de blik van de kijker er als eerste op zal vallen. Bij deze wedstrijd zou er in de linker sectie ITA 0 staan, en in de rechter sectie 0 DUI.

Tip 6 – Onderscheid tijdwaarneming van landkleuren

Beide shirts hebben altijd een duidelijk kleurcontrast. Met deze kleuren als achtergrondkleur van de naam en aantal goals van een land, kan voor de tijdwaarneming het beste een derde afwijkende kleur worden gebruikt. Bij de wedstrijd tussen Italië en Duitsland zou de rode kleur uit het Euro 2016 logo geschikt zijn als achtergrondkleur, bij Portugal – Wales de blauwe kleur.

Tip 7 – Toon het logo voor de toekomst

De BBC toont tijdens Euro 2016 het toernooilogo niet, de andere genoemde zenders wel. Een goede reden voor het tonen van het logo is de herkenbaarheid van dit toernooi in de toekomst. Zo herken ik op YouTube de toernooien waar Oranje er nog wel bij was meteen aan de logo’s. Het is wel belangrijk dat een logo visueel niet domineert binnen het scorebord.

Tip 8 – Scheid het omroeplogo van het scorebord

Zowel de BBC als de NOS maken de keuze om het woordlogo van hun omroep prominent te tonen in, of meteen naast, het scorebord. De ARD en Eén plaatsen hun logo rechtsboven in het televisiescherm. Een stukje beter omdat dit het brein van televisiekijkers die naar het scorebord kijken minder belast. De kijkers hoeven minder visuele informatie te verwerken.

Tip 9 – Toon landafkortingen in juiste taal

Zowel de NOS als Eén gebruiken de afkortingen DUI en ITA tijdens deze wedstrijd. Dat is herkenbaar in ons Nederlandse taalgebied. Hetzelfde geldt voor GER en ITA op de Engelstalige BBC. Voor Duitstalige kijkers is DEU(tschland) meer herkenbaar dan GER(many).

Tip 10 – Zet tussenstand niet in een tijdnotatie

Het valt me op dat notatie van de stand (0:0) bij ARD gelijk is aan de tijd (52:40). Bij de tijd is de weergave mm:ss, oftewel eerst twee karakters voor de minuten, en daarna twee karakters voor de seconden. Een liggend streepje voor de stand, 0-0 in dit geval, voorkomt verwarring. Wanneer tip 5 wordt opgevolgd, is zelfs dit streepje niet meer nodig. Schrappen dus.

Conclusie

De fanatieke voetbalfan kan zich ongetwijfeld goed redden op de huidige manier. Tijdens de grote toernooien zijn er echter ook mensen die niet meteen weten wat er aan de hand is. Die mensen zijn geholpen met een meer gebruiksvriendelijk concept voor het scorebord op tv. Op basis van mijn tips voor een betere usability toont afbeelding 2 mijn ideale scorebord voor voetbalwedstrijden tijdens een EK of WK.Concepten scorebord EK en WK
Afbeelding 2:
Concept scorebord EK of WK door Martin Specken

Ik ben benieuwd hoe jouw ideale scorebord voor een EK of WK eruit ziet. Laat het me weten in het onderstaande reactiegedeelte, of deel het op Twitter (@martinspecken) of Instagram.

Bewaren

Bewaren

0 Shares:
Dit artikel is 19.365 keer gelezen