Als je altijd al wilde weten welke soft skills écht belangrijk zijn, dan ben jij vast en zeker geholpen met deze vier geboden. Samen geven ze een beeld van waar je staat in je ontwikkeling en waarin je nog kunt groeien.

Soft skills, ook wel zachte vaardigheden genaamd, doen ertoe. Iedereen die ik hierover spreek is dat roerend met me eens. Toch zijn er maar weinigen die er echt werk van maken. Voor het verkrijgen en bijhouden van hun vakkennis hebben ze vaak wel duizenden uren over, terwijl ze dit gebied helemaal laten versloffen. In mijn ogen heeft een succesvolle professional juist van beide wat in huis. Waren er maar vier geboden die de kern samenvatten…

Een soft skills model

De meesten van ons willen écht werk maken van hun carrière. Ik geloof dat de makkelijkste manier om een verschil te maken, het verbeteren van die soft skills is. Daarom heb ik een model ontworpen, waarmee je in één oogopslag kunt zien waar je staat in jouw ontwikkeling. Op die manier weet je precies waar je al goed in bent, en waar je nog in moet investeren. Ik loop de persoonlijke vaardigheden even rustig met je langs.

Ideeën: Zet je kritiek uit bij het brainstormen…

Een heldere communicator heeft altijd gegarandeerd de beste ideeën. Om die te genereren moet je jouw kritisch vermogen kunnen beheersen. Tijdens de scheppende fase, waarin je op zoek bent naar nieuwe ideeën, wil je niet vooraf al censureren. Door je kritiek aan te laten staan, gaan er veel gedachten verloren. Die worden dan weggegooid omdat ze niet praktisch en handig lijken, terwijl er ook in domme ideeën wijsheid schuilt. Het kan bij toeval toch een briljante ingeving zijn; het kan anderen inspiratie bieden; het kan het speelveld verruimen, buiten de grenzen van het conformisme.

… en aan bij het (speech)schrijven.

Heb je eenmaal een lijst van kandidaten, dan mag de kritiek weer aan. Ik zal het je nog sterker vertellen: het is zelfs nodig dat je ieder plan even stevig aan de tand voelt. Er is namelijk nog nul voorselectie geweest. Je kunt je dus niet langer verschuilen achter de gedachte dat elk idee redelijk is en dat je allen nog maar hoeft te kiezen welke het beste is. In tegendeel, je hebt nog geen weet van de kwaliteit ervan. Heb je het beste idee eruit gezeefd, ga dan eens kijken naar de toepasbaarheid en voeg telkens nieuwe praktische afwegingen toe aan het beslissingsproces. Uiteindelijk blijf je met de beste ideeën over, voor je speech, je project of je bedrijf.

Relaties: Doe geen aannames; beoordeel alles op face-value.

Relaties zouden onmogelijk zijn als we continu aannames over elkaar zouden maken, zonder dat die gebaseerd zijn op de realiteit. Weerzin, afkeer en woede zouden overheersen. Iemand die te laat komt, vindt zijn baas een rotzak en wil hem eens laten zien wie er de broek aanheeft. Een kortaf e-mailtje staat gelijk aan een oorveeg. Iemand zegt dat hij het een sympathiek voorstel vindt, maar ik voel dat hij denkt dat het gaat mislukken, en me aanmoedigt zodat ik onderuit ga. Je ziet aan al deze voorbeelden dat er op deze manier geen normale omgang meer mogelijk is.

Twee kanten op

Ook al hebben deze gedachten verstrekkende gevolgen, zo extreem zijn de voorbeelden niet: het komt overal voor. Een teamspeler die gezonde relaties kan onderhouden, beperkt zich tot de realiteit. Wat heeft iemand echt gezegd? Wat ik niet weet, vul ik niet in en al helemaal niet negatief. Door te vragen, te luisteren en rustig na te denken, bepaal ik mijn beeld van mijn collega’s. Onthoud dus van dit gebod dat je al jouw oordelen baseert op de daadwerkelijke woordkeuze en houding van de ander.

Man Gebruikt Laptop in de Trein

Motivatie: Ontdek jouw meerwaarde voor anderen.

Echte motivatie gaat niet om jou. Het gaat erom wat jij toevoegt. Ga eens na welke momenten jou het meest trots maken? Ik durf twee gemene delers te voorspellen: je liet op dat moment een persoonlijke groei zien én je voegde wat toe voor je medemens. Iemand die zijn bachelor-diploma haalt en daarmee één stap dichter bij het genezen van patiënten komt, zal daar beide elementen in herkennen. Want hoewel we soms ons eigen successen vieren, worden we pas echt gelukkig wanneer we wat voor anderen betekenen. Dat is waar de motivatie zit. Herken dat bij jezelf, en spreek dat aan als jij een leider bent die anderen moet inspireren. Samen tonen we meerwaarde.

Focus: Prioriteer wat je efficiënter en effectiever maakt.

Een werkdag heeft veel afleidingen en verleidingen. Een professional kan daar natuurlijk niet allemaal aan toegeven. Daar zou zijn productiviteit ontzettend onder lijden. Hoe meer tijd je over wilt hebben voor belangrijke taken, des te meer discipline je zult moeten tonen. Dit komt neer op vaker nee zeggen tegen irrelevante zaken. Ga eens kritisch na wat je allemaal op een dag doet. Wat helpt jou om jouw werk te doen, en wat zit alleen maar in de weg? Focus is niet alleen nodig om deadlines te halen, maar ook om verder te groeien en te specialiseren in wat je doet.

Het grotere plaatje

Dat geldt ook voor je gehele carrière. Activiteiten moeten ofwel energie, ofwel perspectief geven. Met dat laatste bedoel ik dat ze passen binnen je grotere visie. Hoe moet mijn cv eruit zien, zodat ik over tien jaar op de plek kan staan die ik voor ogen heb? Wat mist er nog en hoe ga ik dat invullen? Het antwoord op die twee vragen levert je een zinnige activiteit op. Deze helpt direct je carrière. Maar ook projecten die niet op dat pad liggen en jou enthousiast en geïnspireerd achterlaten, hebben een positief effect. Je echte carrière maakt dankbaar gebruik van die energie.

Afsluitend

Hopelijk kun je jouw voordeel doen met deze geboden. Laat gerust wat van je horen in de reacties, zeker als je met een vraag of opmerking zit. Ik vind het altijd leuk om te lezen waar jullie mee bezig zijn.

0 Shares:
Dit artikel is 35.695 keer gelezen