Daar sta je dan. Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, Btw-nummer aangevraagd bij de Belastingdienst, je leven als ondernemer gaat beginnen.

Je hoopt op succes en je weet dat je de motivatie hebt om keihard te werken. Maar er is zoveel waar je zelf aan moet denken. Zoveel dat gewoon geregeld was, toen je nog in loondienst actief was. We geven je graag een aantal tips om je op weg te helpen.

Wees een zelfmotivator en wees zelfkritisch

Je zult tijden kennen waarin de rekeningen zich opstapelen en jij te weinig inkomsten genereert. Als je alles in je eentje moet doen, zul je jezelf elke dag op moeten peppen, altijd optimistisch zijn en gewoon doorgaan. Maak je fouten of stoot je je neus, ga dan niet bij de pakken neerzitten maar evalueer wat beter had gekund. De ondernemer die niet zelfkritisch is, zal uiteindelijk falen.

Werk planmatig

Keihard buffelen, dat kan iedereen. Dat je meer dan veertig uur per week aan je beginnende onderneming werkt, dat voelt logisch. Maar doe het wel planmatig. Hou de grote lijnen in de gaten, reserveer per werkdag blokuren voor bepaalde werkzaamheden en hou je aan je plan. Heb je een business plan en een marketingplan geschreven? Meet periodiek of je nog op koers bent en stuur tijdig bij. Je zult merken dat het je houvast en innerlijke rust geeft. En dat heb je nodig.

Neem tijd voor acquisitie

Ook al kom je nu om in het werk, ooit zal het ophouden. Zorg er dan wel voor dat je voldoende nieuwe prospects hebt. Een goede orderportefeuille bevat opdrachten die je aan het afbouwen bent, opdrachten waar je nu tijd en moeite in steekt, én mogelijke klanten. Reserveer wekelijks tijd voor acquisitie. En hou contact met je oude opdrachtgevers.

Investeer in online aanwezigheid

Een goede website werkt voor jou, ook op de uren dat je met iets anders bezig bent. Wees actief op social media en ga juist daar de interactie aan. Wees daar adviseur, kennisbron en stel je hulpvaardig en geïnteresseerd op, ook bij die mensen die niet tot je doelgroep horen. Zij hebben immers ook een netwerk, waar interessante prospects in kunnen zitten.

Werk gezond en comfortabel

Als je vanuit een klein kantoor, bijvoorbeeld aan huis, werkt, ga je lange dagen maken. Zorg voor een goed geoutilleerde werkplek waar je gezond en comfortabel vele uren kunt doorbrengen. Investeer in goed ergonomisch meubilair, om een gezonde en fijne werkplek voor jezelf te creëren.

Je eigen onderneming, het is er. Wij wensen je veel succes!

 

0 Shares:
Dit artikel is 37.637 keer gelezen