Het gifje wordt volgend jaar 30. Een digitale dino die – ondanks onvoorstelbare technologische ontwikkelingen – populairder is dan ooit. Hoog tijd om zijn geheimen prijs te geven!

Ik heb me eens laten vertellen dat gifjes eenvoudig in elkaar zitten. Daarom is het extra gaaf dat ze Flash hebben overleefd en je ze nog elke dag tegenkomt. Wat heet: Gifjes zijn hot! Deze kleine filmpjes zorgen nog steeds voor LOL’s en ROTFL’s bij tweets en blogposts.

Het verhaal van het gifje is ook best bijzonder. Ik heb 7 weetjes voor je op een rij gezet.

1. Gifjes geven internet kleur

De eerste plaatjes met kleur waren gifjes. Ze zaten bovendien vanaf het begin in alle webbrowsers. Netscape 2.0 ondersteunde als eerste de multiple gif. Hij bracht daarmee bewegende plaatjes naar het grote publiek.

2. Toch kunnen er maar 256 kleuren tegelijk in

Je kunt miljoenen kleuren in een gifje gebruiken. Zolang er maar maximaal 256 in hetzelfde bestand zitten. Eén kleur kan bovendien transparant zijn. Webdesigners maakten daar graag gebruik van om back in the day hun websites te pimpen.

3. Graphic Interchange… watte?

Gif is een afkorting van Graphic Interchange Format. Het werd in 1987 door Compuserve ontwikkeld om plaatjes op alle mogelijke platformen te kunnen gebruiken. De bestanden waren dankzij de krachtige LZW-compressie klein maar fijn. Ideaal voor internet en de downloadsnelheden van eind jaren ‘80.

4. Je spreekt het uit als djif

Ik spreek ‘gif’ altijd uit als het goedje waarmee Sneeuwwitje onder zeil ging. Weinig mensen weten dat de juiste uitspraak ‘djif’ is. De makers riepen vaak: “Choosy developers choose GIF”. Ze parodieerden daarmee de slogan van pindakaasmerk Jif.

De makers hebben dit verhaal meerdere keren bevestigd. Internet zou internet niet zijn als er geen vurige tegenstanders waren. Volgens hen spreek je het uit met een harde g, zoals gift, omdat iedereen het zo uitspreekt.

Ik vind dat raar. Mijn ouders hebben mij ‘Bjorn’ (zonder puntjes)  genoemd. En dan moet je me geen ‘Bjurn’ gaan noemen, omdat je aan een Zweedse tennisser annex onderbroekenverkoper moet denken.

5. Het was het Woord van het Jaar

De Oxford Dictionary riep in 2012 ‘to gif’ uit tot woord van het jaar.  Hij versloeg niet de minste nieuwe woorden: Nomophobia (angst om zonder je mobieltje te zitten) en YOLO stonden op de shortlist.

6. Ken je de dansende baby nog?

In de 90s heeft iedere webmaster wel een keer de draaiende apenstaart gebruikt. Of anders wel de vrolijk knipperende teksten als “This website is under construction”. De favoriet van de uitvinder van het gifje, Steve Wilhite, was de dansende baby. Meneer Wilhite heeft zelf overigens nooit een gifje gemaakt.

7. Hebben we nog gifpret in 2026?

Plaatjesvergaarbak Imgur gaat alle gifjes omzetten naar GIFV om ze sneller te kunnen laden. Kortom: dezelfde ongein een stuk sneller. Erg handig voor diensten als Facebook en Twitter. Gifjes kunnen dan wel tot 50 megabyte groot zijn. Dit nieuwe bestandsformaat maakt er met gemak downloadbare brokken van. 2026 wordt een mooi jaar.

0 Shares:
3 comments

Comments are closed.

Dit artikel is 18.017 keer gelezen