Stel dat je geen beeldscherm meer nodig hebt voor je werk? Ideaal, of juist onhandig? Met de huidige ontwikkelingen in augmented en mixed reality lijkt het die kant op te gaan.

In deze blog neem ik jullie mee in een aantal boeiende ontwikkelingen op het vlak van ‘augmentend reality’ en ‘mixed reality’. Bij deze broertjes van virtual reality ben je juist niet afgesloten van de buitenwereld maar wordt deze verrijkt.

‘Augmented reality’ plaatst een extra laag over de werkelijkheid. Deze laag toont aanvullende informatie die past binnen de context waarmee je bezig bent, of waar je naar kijkt. De meeste toepassingen zijn vooral praktisch. ‘Mixed reality’ is vooral leuk! Dan kan je objecten (hologrammen) toevoegen aan de werkelijkheid. Hierdoor kunnen de meest onwaarschijnlijke gebeurtenissen zich voor je ogen voltrekken.

Skully augmented reality motorhelm

Met de skully AR helm zie je als motorrijder de belangrijkste informatie gelijk in je vizier. Je hoeft met je hoofd niet meer naar de meters te kijken om te weten hoe snel je rijdt, en natuurlijk kun je ook route-informatie zien. Aan de achterkant van de helm zit een camera. Het beeld van die camera wordt ook in het vizier getoond. Hierdoor weet je als motorrijder ook wat er achter je gebeurt, zonder dat je in je spiegels hoeft te kijken. Handig toch?

Slimme werkhelm van Daqri

De Daqri smart helmet wil het leven van werkende mensen makkelijker maken. Ze richten zich op mensen die bijvoorbeeld met machines bezig zijn, in fabrieken werken of juist in de open lucht actief zijn. Kijk je door het vizier naar een machine, dan krijg je bijvoorbeeld toelichting over de verschillende onderdelen van de machine. Ineens hoef je dan niet een expert te zijn om een reparatie uit te voeren. Je volgt de instructies in je vizier, en dan is zo’n extra laag informatie heel praktisch. Ben je buiten aan het werk, dan zie je welk deel van het fabrieksterrein waarvoor gebruikt wordt, enzovoort. De helm kost op dit moment 3000 dollar. Dat is misschien een drempel om ‘m te gaan gebruiken.

Mixed reality: voetbal, maar dan anders met de HoloLens

Tot zover augmented reality, ik had al gezegd dat dit vooral praktisch was. Je zult zien dat mixed reality een stuk leuker wordt. Door het mixen van de echte wereld met 3D-weergaves van objecten (hologrammen) is dit ook dynamischer. Zo’n hologram heeft de karakteristieken van een fysiek object: je kunt er dichterbij komen, er omheen bewegen en er is sprake van diepte want het ontwerp is 3D.

Microsoft is een van de bedrijven die werkt aan een oplossing voor mixed reality. Ze doen dit met de Hololens.

Deze (promo)film van Microsoft demonstreert de mogelijkheden van mixed reality. Je kunt zien hoe je American Football kan beleven, en dat het toch echt iets anders is dan kijken naar de televisie.

Nu nog even wachten op een voetval-variant!

Met de HoloLens heb je nog steeds wel een een gevaarte op je hoofd, maar deze oogt al vriendelijker dan de Daqri helmet. De HoloLens is nu alleen nog te bestellen door ontwikkelaars, voor zo’n 3000 dollar. Microsoft levert hem officieel alleen aan bedrijven in Amerika en Canada, maar de eerste exemplaren zijn al gespot in Nederland. Het duurt nog een paar jaar voordat een consumentenversie op de markt komt. Technisch zijn er verbeteringen nodig en er moet ook voldoende content beschikbaar zijn.

Heb je geen zin om te wachten en ben je toevallig in de buurt van New York? In de Microsoft Flagship Store in New York kun je de HoloLens nu al proberen!

Teleportatie: geen objecten maar mensen…

Het football-filmpje was al “oud”: de techniek is alweer een stapje verder. Microsoft kan hologrammen maken van mensen. Met een speciale cameraopstelling en software kunnen ze iemand opnemen in 3D. Die opname wordt dan getoond via de HoloLens als hologram. Zo lijkt het of die persoon bij jou in de ruimte is, terwijl hij of zij fysiek op een andere plek is. Holoportation noemt Microsoft dat.

Ik ben benieuwd wanneer de eerste horror-toepassingen zullen komen, want in een donkere ruimte geesten projecteren is niet zo ver gezocht met deze techniek. Er zijn ook meer praktische oplossingen: zo kunnen ouders die op zakenreis zijn wel hun kinderen zien of zelf een verhaal voorlezen. Het lijkt me heel bizar om dit mee te maken.

Het kan nog beter volgens Meta

De filmpjes van de HoloLens zien er natuurlijk super uit. De werkelijkheid is op dit moment net wat anders. Het probleem met de huidige HoloLens is dat je de hologrammen niet in je volledige blikveld ziet, maar een deel ervan. Je moet steeds je hoofd bewegen om een volledig beeld te zien.

Dat dit een kwestie van tijd is, bewijst Meta met de Meta 2 development kit. Deze Meta heeft wel een groter blikveld, waardoor je beleving anders is. In tegenstelling tot de HoloLens moet je deze headset wel met een kabel aan een computer koppelen waardoor je bewegingsvrijheid beperkter is. Aan de andere kant heeft de Meta weer sensoren aan de voorkant van het device. Hiermee kan de gebruiker met zijn handen hologrammen bedienen, oppakken, draaien enzovoort…  Volgens sommigen is met de Meta de HoloLens alweer achterhaald voordat er een consumentenversie beschikbaar is.

Je hebt geen computer meer nodig om te werken, zeggen ze zelf (behalve dan diegene waaraan de Meta gekoppeld is). Ontwikkelaars kunnen de bril al bestellen voor zo’n 1000 euro, met verwachte levering dit najaar.

Magic Leap maakt het magisch

Het meest bijzondere heb ik tot het laatst bewaard: Magic Leap. Volgens de site (aanrader) zijn ze je nieuwe manier om:

  • te creëren
  • te ontdekken
  • te spelen
  • te ontdekken
  • te leren
  • entertaind te worden
  • te delen
  • magie terug in de wereld te brengen

Mocht je je afvragen wat je er nu mee kan, kijk even het onderstaande filmpje voor een impressie. Je weet niet wat je ziet!

Hoe gaaf is dat? Ik ben nu al fan! Ze werken aan een bril die rechtstreeks beelden projecteert op je oogbol. Je hebt geen vizier meer nodig om beelden op te projecteren. Alles waar je naar kijkt kan je dan nog meer levensecht mixen met hologrammen. En ja, zo kan je dus voor je ogen een walvis laten opspringen in een gymzaal.

Van alle bedrijven in deze blog is Magic Leap het meest mystiek. De andere producten zijn leverbaar – in wat voor vorm ook. Bij Magic Leap is dat nog niet het geval, en is ook niet bekend wanneer dat wel gaat gebeuren. De paar mensen die er iets van meekrijgen worden wel gelijk heel enthousiast. Google heeft iets gezien en heeft Magic Leap met een half miljard gefinancierd, waarmee het bedrijf gelijk 2 miljard waard is. En ze zijn niet de enige investeerder, dus dat belooft veel goeds.

En hoe zit het dan met schermloos werken

Bij Meta kon je al zien dat werken vanaf een scherm een achterhaald concept kan worden. Ook Magic Leap heeft hun visie daarop in een filmpje gevat. Een filmpje wat volgens Magic Leap wel met hun product gemaakt is en een werkelijke indruk geeft van de mogelijkheden. Je zult zien, een scherm om op te werken, dat is echt zoooo 2015:

Kortom, schermloos werken wordt een realiteit als de mixed reality oplossingen van Meta of Magic Leap beschikbaar komen voor consumenten. Het zal even wennen zijn denk ik, of het echt handig is zal de tijd ons leren. Misschien dat je op een andere manier gaat werken. Ik wil het graag proberen. En jij? Zie je dit zitten of blijf je liever naar een scherm kijken?

0 Shares:
Dit artikel is 12.663 keer gelezen