Als je de lijstjes moet geloven, gebruikt iedereen wachtwoorden als 12345 en password. Logisch, want bedenk maar eens een sterk wachtwoord dat je ook nog makkelijk onthoudt. Maar met deze tips wordt het een eitje!

Stress van je wachtoorden

Ik heb een lange lijst met wachtwoorden op mijn laptop staan. Noodgedwongen, want ik wist op den duur niet meer welk wachtwoord ik waar gebruikte. Met als resultaat dat ik of mijn account moest resetten, of een super simpel wachtwoord had. Tijd om er iets aan te doen!

1. Kies een wachtwoord met minstens 8 tekens

Wachtwoorden moeten aan een triljoen voorwaarden voldoen: kleine letters, hoofdletters, cijfers, rare tekens en – bij echt strenge sites – moet je er ook nog een dansje bij doen. Maar er is mij nog nooit gevraagd om een wachtwoord met meer dan 8 tekens. Maak hem dus vooral niet korter!

2. Gebruik gekke tekens

Hackers zijn meestal niet de criminele masterminds uit series en films. Een veelgebruikte hackmethode is de brute force attack.  Daarbij gebruiken hackers software die wachtwoorden raadt door er heel veel achter elkaar te bedenken.

Dat heeft verrassend snel succes. Een best ingewikkeld wachtwoord van 8 tekens met hoofdletters, kleine letters en cijfers is in maximaal 16 minuten te kraken. Maar met 2 gekke tekens (zoals: ! @ # $ %) wordt het al een stuk moeilijker. Het kan dan tot 600 jaar duren!

3. Maak je wachtwoord flexibel

Wanneer je altijd hetzelfde wachtwoord gebruikt, ben je de Sjaak als hij bij een kraak wordt buitgemaakt. Gebruik daarom voor iedere site of service een ander wachtwoord. Geef bijvoorbeeld de eerste 2 of 3 letters van de naam van de website een plek in je wachtwoord. Zo onthoud je makkelijker welke je nodig hebt.

4. Scramble je wachtwoord op alfabetische volgorde

Kies in het vaste deel van je wachtwoord iets dat je makkelijk onthoudt, maar moeilijk geraden wordt. Je voornaam is dus niet zo’n goed idee. Je maakt het digitaal schorriemorrie moeilijker door de letters slim te husselen. Zet ze bijvoorbeeld op alfabetische volgorde.

5. Hussel je wachtwoord met ROT13

Je kunt ook ROT13 gebruiken voor het vaste deel van je wachtwoord. Daarbij vervang je iedere letter door een letter die 13 plekken verder in het alfabet staat. A wordt N, B wordt O, C wordt P, et cetera.

Moeilijk? Nee, want er is een tooltje voor.

6. Cijfers nodig? Gebruik leet speak

Scrambelen wordt pas echt leuk als je leet speak gebruikt. Je vervangt dan letters door cijfers die er op lijken. E wordt bijvoorbeeld 3, L wordt 7, etcetera. Een prima manier om aan cijfers in je wachtwoord te komen.

Ook hier is een handig tooltje voor!

Deel je tips!

Ik heb je een eind op weg geholpen. Heb je ook een goede tip? Deel hem dan in de reacties!

0 Shares:
4 comments
 1. – Lastpass.com
  – verzin een unieke zin die goed te onthouden is en pak daar de eerste letter van. “Ik ben gek en wil niet gekker worden in 2016 met een #” zal worden Ibgewngwi2016#”
  – verzin voor iedere site een apart uniek wachtwoord, liefste te beheren met lastpass.com

  Succes!

  1. Die unieke zin vind ik erg goed gevonden!
   Ik vind websites als Lastpass.com ook erg handig, maar ik ben bang dat als zij gehackt worden, dat de ze dan al mijn wachtwoorden in handen hebben. Hoe sta jij daarin?

   Bj.

 2. Hele zinnen gebruiken met spaties (indien toegestaan) en anders met underscores, en dan een paar uitroeptekens aan het einde, werkt ook erg goed. Ik gebruik overigens 1Password en ik ben niet bang dat mijn wachtwoorden in gevaar komen mocht 1password ooit gehackt worden, de gegevens zijn beveiligd met een stevige encryptie, en dan moeten ze ook nog eens mijn ellenlange wachtwoord onzin zin zien te achterhalen :D

Comments are closed.

Dit artikel is 16.974 keer gelezen