Er wordt in het onderwijs veel te weinig gedaan om school en leren leuk te maken. Daarom organiseert Nick van Breda de Education Hackathon tijdens de Campusparty op 26 en 27 mei in de Jaarbeurs Utrecht. Maar wat is zo’n eduhack(athon) eigenlijk?

Kunnen wij innoveren in het onderwijs met behulp van tech? Dat is de vraag tijdens dit evenement Daarom bedenken studenten, educatie-innovators en start-ups samen toekomstgerichte oplossingen voor technologische uitdagingen, waar het onderwijs tegenaan loopt.

Zij werken dit jaar aan cases van onder andere Kennisnet en Avans University of Applied Sciences. Kennisnet zoekt namelijk naar nieuwe onderwijstoepassingen om met de grote hoeveelheid data afkomstig van leerlingen meer gepersonaliseerd onderwijs te bieden. Ook Avans zoekt naar mogelijkheden om flexibeler en persoonlijker onderwijs aan haar studenten te geven. Presente!, waarmee de afgelopen jaren een 40-tal eduhacks is georganiseerd, zoekt internationaal naar een platform om onderwijsvernieuwers en andere geïnteresseerden te verbinden. Zo willen zij handvatten geven voor onderwijsinnovatie.

24 uur

Om tot het beste resultaat te komen, krijgen deelnemers tijdens de hackathon dus workshops en trainingen toegespitst op de casussen. Zo verzorgt de beste pitchcoach van Nederland David Beckett een speciale training over pitchen. Ook volgen deelnemers workshops over: innovatie, programmeren en gamification.

De deelnemers, Campuseros genaamd, verblijven een week in tenten in de Jaarbeurs. Tijdens de hackathon zijn ze 24 uur bezig vraagstukken op te lossen over tech in het onderwijs. Ze leren hier niet alleen hoe ideeën om te zetten in concrete plannen, concepten en prototypes, maar zij krijgen ook een heel hoop ondernemerschapsvaardigheden mee. Dat maakt een hackathon dus een uitermate kans om snel heel veel skills onder de knie te krijgen die je je hele leven nog kunt gebruiken.

Nederlandse onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven implementeren de beste ideeën voor onderwijsinnovatie samen met de deelnemers. Hoe cool is dat? Je kunt zelfs iets winnen van het prijzenpakket ter waarde van ruim 5000 euro, met daarin bijvoorbeeld een smartwatch of 3D-printer.

Word verslaafd aan onderwijs

Nick van Breda vindt dat je eigenlijk niet thuis mag blijven. Hij spreekt vanuit zijn ervaring als student aan Advance Business Creation aan Avans hogeschool in ‘s-Hertogenbosch: “Als student merkte ik in 2012 dat er veel te weinig gedaan wordt om leren leuk te maken en talent te stimuleren.” Met Eduhacks kunnen we bijvoorbeeld kijken of je net zo verslaafd kan worden aan onderwijs dan aan games. Wat zou het toch mooi zijn als je  ‘onderwijs verslaafd’ wordt: dat je niets liever wilt dan alleen maar doorleren.”

Campusero’s met maar 1 doel

Nick is nu ook zo net zo enthousiast over de Eduhack als dat hij vroeger was over games. Wat maakt dit evenement nou bijzonder? De Brabantse ondernemer zegt: “De mensen! De Campusero’s komen ieder jaar weer terug, van over de hele wereld. Landsgrenzen bestaan niet meer tijdens de Campus Party. We zijn er allemaal met één doel: toekomstgerichte oplossingen bedenken voor het onderwijs. Hiermee gaan we verder dan leren in de klas.”

Tips van een winnaar

Omdat Nick aan veel hackathons meedeed en deze nota bene organiseerde, vroeg ik hem als laatst naar een goede tip om te winnen. Hij had er zelfs twee, dus doe er je voordeel mee:

Tip 1: “Varieer je expertises in je team, want elke keer zie ik weer dat de teams met veel verschillende expertises vaker winnen. Zij doen het beter dan de teams die bijvoorbeeld volledig uit programmeurs bestaan. Als er nog een of meer teamleden tijdens de hackathon even de tijd nemen om naar buiten te gaan en het idee te testen, of in ieder geval voor te houden aan een of meer potentiële gebruikers, ben je bijna zeker van de winst.”

Tip 2: “Zorg dat je voldoende en vooral gezond eet tijdens een 24-uurs hackathon. Af en toe even een stuk lopen, sporten of dansen doet ook wonderen.”

Je kan je nog inschrijven, ik zou het gewoon doen als ik jou was.

Geen hacker maar wel nieuwsgierig?

Geïnteresseerd in wat er straks allemaal nog meer te zien en beleven is tijdens de Campus Party? Begrijpelijk, want er zijn 50 workshops en 150 bijzondere ondernemersverhalen te bewonderen van uitzonderlijke sprekers.

Doe je niet mee aan een van de hackathons? Op het station Utrecht kan je op een  Campus Party-Pop-Up gratis en laagdrempelig technologie ontdekken, maken en delen. Je kan er bijvoorbeeld de knipperfrotjes-robots – batterijvreters in de vorm van een robotje – van designer Eibert Draisma bewonderen. Maar er is ook heel veel anders te doen.

Vanaf donderdag 14 april tot 1 juni 2016 is de Campus Party-Pop-Up geopend. Je vindt de Campus Party-Pop-Up tegenover het Stadskantoor, onder Bar Beton. Deze is open van woensdag tot en met zaterdag 8.00 uur – 20.00 uur.

 

0 Shares:
Dit artikel is 11.003 keer gelezen