LinkedIn is eigenlijk een beetje onhandig platform. De gebruikersinterface is soms vervelend en verandert regelmatig. Maar er zijn een paar LinkedIn goocheltrucjes en knopjes die je vast nog niet kent.

Volgens mij zijn de ontwikkelaars van LinkedIn niet altijd even slim bezig. Van de één op de andere dag veranderen ze iets. Verstoppen ze een handigheidje op een plek waar je nog niet had gezocht of verwijderen ze juist datgene wat weer heel erg praktisch is. En dat verschilt dan ook nog weleens per gebruikte browser. Daarom voor jou deze 7 handige kleine LinkedIn-goocheltrucjes om je social selling-skills te verbeteren.

Trucje 1: Delete Internet Explorer

Gebruik nooit, ik zeg NOOIT meer Internet Explorer. Het is een ramp van de eerste orde. Niet alleen bewezen onveilig en veel te traag. Maar binnen LinkedIn mis je ook nog eens van alles als je met IE probeert te werken. Knopjes zijn plots weg, updates nemen geen foto’s mee. Gebruik daarom Google Chrome, Firefox of Safari. Maar nooit meer Internet Explorer, want dat is een drama van de eerste orde.

Trucje 2: Do you speak English?

Het is ontzettend leuk dat de interface van LinkedIn ook in het Nederlands is. Maar ik adviseer je om hem links te laten liggen. Onze taal staat niet vooraan in de rij bij de ontwikkelaars van LinkedIn. Daarom mis je regelmatig functies en kan je achter aansluiten bij de updates. Zo mis je bijvoorbeeld de knop om een blogpost te plaatsen in het Nederlands, terwijl hij in de Engelse versie prominent naast ‘Upload a photo’ staat.

Schermafbeelding 2016-05-11 om 11.45.01

Je past je taal heel eenvoudig aan. Rechtsboven op je LinkedIn zie je een heel klein plaatje met je eigen hoofd. Als je daar met je muis overheen gaat, ontvouwt er zich een menuutje waar je op nummer 5 je taal kan aanpassen.

Schermafbeelding 2016-05-11 om 11.37.07

Trucje 3: 3 Puntjes

LinkedIn koos er voor om je pagina te vullen met de meest populaire updates uit jouw netwerk. Dat is leuk, maar soms wil je ook zien wat er echt in chronologische volgorde geplaatst is. Dat kan. Maar ook deze functie is heel erg goed verstopt.
Als je goed kijkt onder de knop ‘Publish a post’ zie je 3 hele kleine puntjes staan ‘… ‘.Schermafbeelding 2016-05-11 om 11.51.01

Ga er met je muis overheen en je kan zelf kiezen om nu de ‘Recent Updates’ te bekijken in plaats van de ‘Top Updates’. Pas wel op, want zodra je van de pagina bent weg geweest zet LinkedIn je voorkeuren zelf weer terug naar de oorspronkelijke instelling.

Trucje 4: Uit de chat groep

De 3 puntjes van trucje 3 zie je op nog meer plekken terugkomen. Bijvoorbeeld in de chat-functie van LinkedIn. De chat is sowieso handig, maar het is echt ontzettend vervelend als je ongevraagd in zo’n groep wordt gezet. Zeker als iemand heel commercieel iets probeert te verkopen waar je echt geen zin hebt. En elke keer als iemand uit die groep reageert, word jij daarmee lastig gevallen tot de rode vlekken in je nek staan. Tot voor kort was LinkedIn even vergeten om je de mogelijkheid te geven de groep te verlaten, maar dat kan sinds een paar weken gelukkig weer wel.
Rechtsboven zie je weer 3 kleine puntjes staan. Ga er met je muis overheen en een scala aan mogelijkheden opent zich. Inclusief ‘Leave / Delete conversation’, dus opgeruimd staat netjes zeg ik.

Schermafbeelding 2016-05-11 om 11.59.01

Trucje 5: Uitnodiging aanpassen op je telefoon

Er is niets oeniger dan iemand een uitnodiging te sturen op LinkedIn met de standaardtekst: “I’d like to connect you to my network.” Dat kan namelijk veel persoonlijker. Op de desktop-versie weet je waarschijnlijk wel hoe je dat aanpast, maar op de LinkedIn-app is het net wat lastiger. Stel dat je Jan Jansen hebt ontmoet en je wil met hem linken. Druk dan NIET op de knop ‘Connect’ Als je weer rechtsboven kijkt, zie je de nu bekende 3 ieniemienie puntje weer. Nu zachtjes erop drukken en er komt weer een menuutje tevoorschijn. En onder ‘Uitnodigen’ kan je met een persoonlijk bericht de connectie uitnodigen om te linken.

3puntjesLinkedIn

Trucje 6 :Duimpjes checken

Je plaatst natuurlijk de leukste updates en schrijft de mooiste blogposts. Maar wie vindt ze nu leuk? Ga met je muis eens voorzichtig over het duimpje heen en druk er op. Dan zie je direct wie er allemaal uit jouw netwerk je bericht leuk vinden. Daar zitten je nieuwe leads en prospects tussen. En oh ja: diezelfde truc werkt ook bij updates van anderen. Kan je daar misschien wel een klantje wegpikken als je het slim speelt :-)
Schermafbeelding-2016-05-11-om-11.56

Trucje 7: Check, Block, Remove of Save to PDF

Als je iemands profiel bezoekt, zie je direct de mogelijkheid van de blauwe knop. Maar heb je wel eens geklikt op het kleine driehoekje rechts op die knop? Huup huup Barba-truc: daar komt weer een menu tevoorschijn. En nu kan je checken wat de laatste updates zijn van je connectie, maar je kan hem of haar ook uit je netwerk verwijderen of zelfs blokkeren zodat hij jou ook nooit meer terug kunnen vinden. Altijd handig voor vervelende spammers.

Maar je kan er ook het hele profiel van deze persoon als PDF opslaan op je harde schijf. Kan je het later nog eens rustig nakijken zonder dat je connectie daar een melding van krijgt. Misschien niet netjes, maar het kan wel. En oh ja, ze kunnen het ook bij jou doen en jij kan dit niet uitzetten.

Schermafbeelding 2016-05-11 om 12.25.45

 

0 Shares:
9 comments
 1. Ja, vooral hieperdepiep voor tip 5!! Ik verbaas me er regelmatig over dat dit zakelijk online platform, wat door bijna iedere ondernemer gebruikt wordt, in veel opzichten zo gebruiksonvriendelijk is. Bij mij verdwijnen er bijvoorbeeld regelmatig spontaan hele conversaties uit de LinkedIn berichtenbox!

 2. Ik heb nog een tip: je kunt contacten ook ontvolgen zonder hen te verwijderen als connectie. Handig bijvoorbeeld als iemand oninteressante posts plaatst of je even niet geconfronteerd wil worden met nieuws over de werkgever die je net heeft wegbezuinigd. Dat doe je zo:
  Zie je een post in je timeline van een persoon die je wil ontvolgen, ga dan met je muis rechtsboven in het bericht staan (waar de tijd van de plaatsing staat). Dat verandert dan in een driehoekje en er verschijnt een menu met de keuze ‘unfollow ‘. Klik erop en klaar is Kees.

  1. @Anita: bedoel je ervoor zorgen dat bepaalde mensen jou niet meer kunnen volgen? Ik denk dat je in dat geval iemand moet blokkeren. Als mensen jou volgen, maar jij hen niet, zul je ze ook niet in je timeline zien.

 3. Hoe krijg ik in de app (iPhone) de volgorde van mijn tijdlijn veranderd? Ik wil graag een chronologische volgorde te zien krijgen. Bedankt voor de reactie.

 4. Enig idee hoe je nu in het nieuwe LinkedIn de volgorde van je tijdlijn kunt instellen (ik wil het chronologisch hebben)?
  Alles is weer veranderd, en heb me rot gezocht, maar kan het niet vinden.

  Dank voor een reactie!

Comments are closed.

Dit artikel is 54.059 keer gelezen