Het gebeurt nogal eens dat je na lange tijd ineens van werkwijze moet veranderen. De laatste verandering bij Facebookpagina’s waar ik mee geconfronteerd werd ga ik nu met jullie delen. Want als je iets verder kijkt, is er helemaal niet zoveel veranderd.

De ontdekking

Het was een normale werkdag en ik ging zoals altijd naar Facebook, aldaar opent de pagina altijd in het persoonlijke beheerdersprofiel dat ik en mijn collega’s gebruiken om in te loggen. Nietsvermoedend klik ik op het pijltje rechtsbovenin om over te schakelen naar de bedrijfspagina via ‘Facebook gebruiken als…’. De pagina verschijnt, maar ik zie nog steeds het icoontje van het persoonlijke beheerprofiel. Via een andere browser ga ik naar mijn eigen persoonlijke Facebook-account en volg dezelfde stappen. Ook daar kan ik klikken op de pagina’s zoveel ik wil, maar ik schakel niet over tot het gebruiken van Facebook in de hoedanigheid van een van de pagina’s die ik beheer.

Ik ben vast niet de enige

Na even googlen met de zoekzin ‘Facebook gebruiken als pagina werkt niet’ zie ik dat tien maanden geleden al is geklaagd in de Facebook-community. Ik kom dit probleem nu pas tegen. En de werkwijze die ik hierboven beschrijf is voor mij dagelijkse kost. Nu worden veranderingen wel vaker verspreid doorgevoerd, dat zal nu ook wel het geval zijn.

Je hebt Facebook Business niet nodig

De klachten die ik lees gaan vooral over de dienst Facebook Business. Je zou verplicht zijn deze dienst te gebruiken om je pagina nog goed te kunnen beheren. Ik kom erachter dat dit niet het geval is.

1. Reageren als je paginafacebook reageren als je pagina

Je kunt nog steeds reageren als je pagina. Dit kan door, voordat je een reactie schrijft, te kiezen voor een van je aliassen. Zoals je op de afbeelding ziet, staat bij elk bericht een klein dropdownmenu met jouw profiel en pagina’s. Kies de juiste en je ziet de profielfoto voor het reactieveld veranderen. Check dus altijd welke alias aan staat en verander deze indien nodig.

2. Andere pagina’s leuk vinden als je pagina

facebook pagina leuk vinden als je paginaJe kunt nog steeds andere pagina’s leuk vinden als je eigen pagina, lees ik in de community van Facebook. Je gaat naar de pagina die je wilt liken. Zoals op de afbeelding te zien is, kun je op de puntjes klikken die op de omslagfoto staan. Kies daar voor ‘Deze pagina liken als je pagina’.

3. Stream bekijken van de pagina’s die jij als je pagina leuk hebt gevonden

Je kunt nog steeds de stream van jouw pagina bekijken. Als paginabeheerder heb je namelijk een extra linkermenu als je de pagina bekijkt die jij beheert. facebook paginaoverzicht bekijkenDaarin staat de optie: Paginaoverzicht weergeven. Deze optie had ik al eerder ontdekt, voordat bovenstaande verandering zich voordeed. Je ziet alle berichten van de pagina’s die je geliked hebt onder elkaar. Als je op een van de pagina’s klikt ga je direct naar de betreffende pagina.

4. Topmenu met statistieken

Ook het topmenu is nog beschikbaar. Daarin kun je nog steeds kiezen voor berichten, meldingen, statistieken en publicatietools. Aan deze pagina’s is inhoudelijk niets veranderd. Ook de prestaties van je pagina kun je dus nog prima bekijken zonder de manier waarop je je pagina beheert te veranderen.

Facebook Business

Zoals ik al eerder beschrijf heerst in de Facebook-community het idee dat we geen keus hebben en wel gebruik moeten maken van Facebook Business. Bovenstaande bewijst dat dit niet het geval is. Maar als je meerdere pagina’s van bedrijven of organisaties beheert kan het een voordeel opleveren om je aan te melden bij Facebook Business. Je krijgt dan een goed overzicht van hoe je pagina’s presteren, ook ten opzichte van elkaar. Als je adverteert via Facebook en Instagram krijg je hier ook meer overzicht. Je kan via het business dashboard inderdaad alsnog je pagina bekijken zoals je gewend was. Het enige verschil is de url die begint met business.facebook.com/jouwpagina.

Hoe beheer jij je Facebookpagina’s?

0 Shares:
5 comments
  1. Dank voor dit artikel, Carina. Ik heb de verandering ook pas deze week gezien en was op zoek naar de stream van pagina’s die ik als bedrijf leuk had gevonden. Punt 3 was dus erg nuttig voor mij. ;-)

  2. bedankt voor je blog, ik was ook op zoek maar door je tips heb ik het weer gevonden.

Comments are closed.

Dit artikel is 16.942 keer gelezen