Even kijken welke meloen het meest rijp is, begrijpen wat nu echt de ingrediënten zijn? Of zeker weten dat er geen noten in je gerecht zitten? Binnenkort kan het!

Althans…

Dat belooft een aantal bedrijven dat daarvoor apparaten aan het ontwikkelen is, waaronder Tellspec, Stratio met de Linksquare en Consumer Physics met de SCiO. Het meest tastbaar is de SCiO. Dit apparaat is nu beschikbaar in een bèta-variant. En die versie kon ik proberen in het Permanent Future Lab.

20160210_112527

De theorie

Het klinkt veelbelovend: je hebt een klein apparaatje dat je richt op je eten, een plant of een medicijn. Je drukt op een knop en ziet via een app wat het is, wat de ingrediënten zijn, hoe rijp het product is, enzovoort. Zie ook onderstaande video van SCiO die hun uiterst succesvolle Kickstarter-campagne ondersteunde.

De sensor werkt via near-infrared light. Als je ergens licht op schijnt, weerkaatst dit. Hierdoor gaan de moleculen in het object waar je naar wijst, bewegen. Omdat elke molecuul zijn eigen optische handtekening heeft, herken je deze in de weerkaatsing van het licht. Door het combineren van die afzonderlijke signalen kan je dus ook de samenstelling van een product bepalen. Aan zo’n combinatie van moleculen kan je weer voedingswaarden en andere informatie koppelen. Zo zie je wat voor product je hebt gescand en bijvoorbeeld hoeveel calorieën het bevat. Simpel, of toch niet?

De praktijk

De praktijk is dat de SCiO dan wel geleverd is, maar als bèta-variant, en meer dan een jaar later dan gepland. De leverdatum van Tellspec is een aantal keer uitgesteld, nu wordt gesproken over release in april. Voor de bouw van de Linksquare wordt pas later dit jaar een crowdfunding-campagne gestart.

Kortom, de praktische invulling is wat complexer dan de theorie.

Maar goed, er is een apparaat beschikbaar. Hoog tijd om te gaan kijken of zo’n soort apparaat wel werkt en om eens te proberen wat je er nu dan al mee kunt doen. Eerste conclusie is dat in vergelijking met bovenstaande film nog lang niet alles kan. Toch werkt er genoeg om een indruk te krijgen van de mogelijkheden.

Ik kon het apparaat testen in combinatie met de SCiO bèta-app die voor ontwikkelaars beschikbaar is en niet in de appstore staat. In deze app zitten op dit moment 3 standaard modules, voor het scannen van:

  • medicijnen
  • kaas
  • vlees

De medicijnenvariant kon ik niet testen, de kaas- en vleesvarianten wel.

Het werkt heel simpel: kies de juiste app, zet de scanner op het product en druk op de knop. Het product wordt bekeken en er wordt een resultaat getoond. Twee soorten kaas leverden daadwerkelijk ook andere uitkomsten op. Dat is natuurlijk positief. De uitslag toont helaas (nog) niet welk product het is, maar wel het vetpercentage, de proteïnes, calorieën en hoeveelheid water. De oude kaas heb ik gecontroleerd op de site van het voedingscentrum en de waardes daar komen redelijk overeen met die van de scanner.

Voor ham geldt hetzelfde verhaal, deze werd als vlees herkend, en gaf ook waardes terug. Toen ik vervolgens de kaas scande, gaf de app aan dat het product geen vlees was.

scio kaas scans

Een andere toepassing is dat je zelf mini-apps kunt maken. Dan moet je eerst aangeven wat je scant. Daarna voer je een paar scans uit op het product om het zo goed mogelijk vast te leggen. De laatste stap is het genereren van de app. Ik heb een mini-app gemaakt voor het herkennen van een aantal soorten fruit. Nadat deze gereed was, scande ik dezelfde stukken fruit nogmaals om het resultaat te zien. De app herkende het fruit inderdaad. Dus een banaan zag hij als banaan, een appel als een appel en belangrijker: een andere appel dan de gescande werd ook als dit fruit herkend.

Je kunt dus bepaalde producten scannen en mini-apps bouwen die producten herkennen. Wat heb je dan aan deze mogelijkheden? Op dit moment niet echt veel, vrees ik. Want om eerst aan te geven dat je kaas gaat scannen waarna het apparaat het zuivelproduct ook als dusdanig herkent, is wat omslachtig. Het voordeel is wel dat je gelijk weet hoeveel vet er in die specifieke kaassoort zit. De community vult de database aan met scans en bijbehorende data om de gescande range producten verder uit te breiden.

SCIO app

Verdere ontwikkelingen

Als de database met producten en data gereed is, zal het apparaat zeker van toegevoegde waarde zijn. Dan kan je scannen wat de bestanddelen van een medicijn zijn. Ook zie je in de app of er bijvoorbeeld pinda’s in je gerecht zijn verwerkt. Of je kan een willekeurig product scannen waarbij de app aangeeft wat het is, en wat de voedingswaarden ervan zijn. Als dat lukt, voegt zo’n apparaat zeker wat toe.

Voor de mensen die nu nog steeds niet overtuigd zijn: je kunt nog veel meer doen met zo’n apparaat. Zie bijvoorbeeld ook deze video van dietsensor. Dit is een bedrijf dat een eigen app gaat ontwikkelen met behulp van de SCiO-scanner.

Zoals je kunt zien, kan deze techniek je helpen bij een gezond voedingspatroon of dieet.

Eerder zei ik al dat meerdere partijen werken aan een soortgelijke oplossing. Het blijft afwachten wie de eerste consumentenvariant op de markt brengt. Daarna is de vraag hoelang het duurt voordat die scanners ook in een smartphone opduiken, want dat is veel handiger.

Toch blijft het wel bizar om met een apparaat naar een appel te wijzen en vervolgens in een app te zien dat het een appel is. Wil je zelf ervaren of de SCiO werkt? Je vindt hem in het Permanent Future Lab in Utrecht. Op dit moment werkt de techniek nog niet optimaal, maar als het wel werkt en je wilt zo’n apparaat gebruiken? Laat het mij weten.

0 Shares:
2 comments
  1. Interessant Jeroen! Ik zie wel voordelen voor mijn dochter met diabetes-T1. Dan is het nl belangrijk te weten hoeveel koolhydraten ze eet. Nu zijn er apps waarin je allerlei voedingsmiddelen kunt opzoeken. Maar een muffin en een muffin kunnen nogal wat verschillen in aantal carbs.

    1. Mieke dank voor je reactie. Die voordelen zijn er zeker. Op dit moment zijn de tools nog niet bruikbaar in het dagelijkse leven. Maar dat is een kwestie van tijd. En hou in dat geval zeker ook de Tellspec ontwikkelingen in de gaten!

Comments are closed.

Dit artikel is 57.703 keer gelezen