Je wilt (beter) leren bloggen. Je googelt op blogtips en vindt vooral bedroevende tips. Hoe moet je je schrijfkunsten nu verbeteren met adviezen als: “Schrijf goede content,” “Kopieer geen teksten,” of “Beperk je spelfouten”?

Antwoord op concrete vragen

Het internet biedt antwoord op zo’n beetje elke mogelijke vraag. Concrete vragen zijn het makkelijkst. Was Che Guevara eigenlijk getrouwd? Van welk vlees maken ze Ropa Vieja? Waarom heet een broodje ham-kaas in de Verenigde Staten een Cuban Sandwich? Hoe concreter de vraag, hoe gerichter het antwoord en hoe groter de kans dat het antwoord ook aansluit op je behoefte. En ja, ik ging onlangs op vakantie naar Cuba, vandaar deze vragen (voor de geïnteresseerden: hij was zelfs twee keer getrouwd, het wordt gemaakt van rund, Cubaanse migranten in Florida zouden dit broodje hebben gegeten). Is je vraag iets algemener, dan wordt het lastiger. Bijvoorbeeld als je meer wilt leren over bloggen, maar je eigenlijk nog niet weet wat je nou wilt leren. Dan google je op blogtips. Nu ben ik ervan overtuigd dat dit geldt voor meerdere onderwerpen, maar ik erger me suf aan de kwaliteit van deze tips.

Iedereen is een blogexpert!

Iedereen die ooit iets gepubliceerd heeft op het internet lijkt blogtips te kunnen geven. Het zijn niet alleen de bloggers over bloggen die hun kennis optekenen, maar ook beautybloggers, mamabloggers en allerlei andere bloggers voelen zich hiertoe geroepen. Meestal zijn ervaringsdeskundigen goede bronnen. Deze heren en dames weten namelijk door gewoon veel doen en proberen precies aan welke knoppen ze moeten draaien. Die kennis doorgeven is nog niet zo makkelijk. Die kennis onderbouwen is nog veel moeilijker. Want hoe bewijs je het gevoel dat horizontale plaatjes beter werken en hoe bewijs je dat het plaatsen van een video in je blog “leuk”  is, of dat het “echt keigoed werkt” om je foto’s onderaan een blog te zetten? Hiervoor heb je statistieken nodig, uitslagen van testjes én de durf om je ‘bloggeheim’ prijs te geven.

Zinloze tips

Er zijn duizenden artikelen met titels als “3 tips voor meer websitebezoek,” “6 regels waar je je aan moet houden als blogger” en “5 manieren om nog beter te schrijven”. Mooie titels, met vaak weinig inhoud in de blog zelf. Mag ik het clickbait noemen? Of gaat dat net iets te ver? Meestal vind je een rijtje met open deuren zoals de voorbeelden in de intro van deze blog. Totaal zinloze informatie voor degene die serieus wil bloggen. Ik mag immers hopen dat je als (bijna-)blogger ‘goede content’ wil schrijven, dat je die zelf wilt schrijven en dat je van plan bent dat zo foutloos mogelijk te doen. Van de meeste blogtips word ik niet slimmer. Helaas.

Blogtips met inzicht

Ik maak het mezelf met dit verhaal natuurlijk wel moeilijk. Want stiekem schrijf ik met deze blog ook verkapte blogtips voor bloggers. Typisch gevalletje de pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet? Misschien wel, want mijn verhaal is niet onderbouwd met statistieken en ook nog eens zonder voorbeelden. Nou ja, wel wat voorbeelden, maar zonder bron. Dat doe ik expres, omdat ik het niet nodig vind om mensen zwart te maken. Ik schrijf deze blog omdat ik het als blogger graag beter zou willen doen, meer bezoek zou willen en meer reacties zou willen krijgen. Dáárom lees ik je blogtips. Om te leren en te ontdekken hoe jij succes behaalt. Niet alleen hoe je dat doet, ook wat succes dan is volgens jou. Ik wil heel graag weten of een bepaalde actie één procent extra bezoekers heeft opgeleverd of tien procent.

Oproep aan ‘blogtippers’

Dus beste bloggers over bloggen, stop. Nu. Volg je eigen advies op en maak die goede content. Zorg dat je uniek bent en dat je geen spelfouten maakt. Blogtips zijn echt welkom, maar dan wel met concrete adviezen. Ze hoeven heus niet wetenschappelijk onderzocht te zijn, je eigen ervaring is voldoende. Vertel je lezer wat dan goede content is volgens jou en geef voorbeelden. Of liever nog: onderbouw je voorbeelden met statistieken. Leg uit waarom je geen teksten mag kopiëren en geef daarbij de mogelijkheden aan om naar teksten van anderen te verwijzen. Wees volledig. Als je vier goede tips hebt, hoef je echt niet een extra tip te verzinnen omdat je vijf tips beter vindt klinken. Kwaliteit boven kwantiteit. Alsjeblieft, practice what you preach en dan lees en deel ik je blog met liefde.

0 Shares:
7 comments
  1. Dit vind ik nu eens een goede vraag! Ik ben net een nieuwe blog begonnen en zit er heel erg over mijn onderwerpen na te denken. Ik wil iets schrijven waar je wat aan hebt, als niet-marketer dan… En dit artikel geeft me een idee. Dank je!

    Linda

  2. Bedankt voor de tip :) Ik ga eens proberen leuke content te maken, probeer relevant te zijn, probeer een dosis humor in te bouwen, mogelijk interactief en hang er dan ook een website aan vast met als doel bezoekers te verleiden zich aan te melden voor de maandelijkse nieuwsbrief. Of…Kim, bedoel je dit niet? :)

Comments are closed.

Dit artikel is 11.701 keer gelezen