Hoe maak je het uit met een zakelijke relatie? En hoe doe je dit op een waardige manier met alle digitale mogelijkheden van vandaag de dag? (alvast 1 gratis tip: negeren is niet het antwoord)

Er zijn meer overeenkomsten tussen een liefdesrelatie en een zakelijke relatie dan je denkt. Het is bij beide soorten relaties belangrijk dat je het vuurtje brandend houdt. Je spreekt af en toe buiten kantoor om af, je gaat naar meetings, presentaties, stuurt elkaar prachtige voorstellen, vergeet geen belangrijke jubileums en natuurlijk de tomeloze romantische uren aan de telefoon waarin je de nieuwe jaarbudgetten bespreekt. Zucht, daar krijg je toch knikkende knieën van?

Soms komt het echter wel eens voor dat, ondanks de goede match op het eerste oog, je potentiële nieuwe klant het niet meer ziet zitten. Je mailt, je belt, je belt nog een keer, laat een lichtelijk ongemakkelijke voicemail achter, tweet en snapt een grappig fotootje en daarna zit je met je handen in het haar. Waren het je schoenen? Rook je niet lekker? Je profielfoto? Was het toch die ene grap die hij of zij niet begreep? Je zult het waarschijnlijk nooit te weten komen want jouw ogenschijnlijk perfecte match laat niks meer van zich horen! Dit lijkt verdacht veel op de datingwereld…

Hoe maak je het uit?

De digitale wereld heeft de mogelijkheden om een relatie te beëindigen zeer ver opgerekt. Maar toch lijkt het voor heel veel mensen erg moeilijk om deze middelen te gebruiken om de ander op de hoogte te stellen van het eenzijdig beëindigen van de relatie. Het lijkt heel erg simpel, maar het zal je verbazen hoeveel mensen kiezen voor het enige dat je juist niet moet doen: negeren. Hieronder drie tips waarmee jij zelf de (zakelijke) wereld een stukje mooier kan maken.

Tip 1: Bel even

Als na die eerste afspraak blijkt dat de klik er niet is, of dat het voorstel dat diegene heeft gedaan volledig de plank misslaat, laat het gewoon even weten. Net als bij een date investeer je tijd en moeite in een voorstel dat je voor een potentiële klant maakt. Als hier geen relatie uit voort kan komen, pak dan die telefoon en bel even op. App niet, mail niet, stuur geen meme. Net als in de “echte” wereld vergt dat bellen natuurlijk wel wat moed, maar we zijn allemaal volwassen mensen (als het goed is) en de ander zal je dankbaar zijn.

Tip 2: Leg het even uit

Leg uit waarom je het niet meer ziet zitten. Wordt het te duur? Is er Comic Sans gebruikt in het voorstel? Stuurde diegene het in een word document op in plaats van een pdf en zou je absoluut nooit met zo’n persoon kunnen samenwerken? Vertel het. Op een manier waarop jij het ook graag van een ander zou horen. Wees eerlijk en onderbouw je mening. De ander kan je op deze manier niks kwalijk nemen.

Tip 3: Wens elkaar het beste

No hard feelings aan het einde. Het grote voordeel van het beëindigen van een zakenrelatie ten opzichte van een persoonlijke relatie, is dat het niet persoonlijk is. En dat is alleen maar mooi, want als je het op de juiste manier doet, wordt er waarschijnlijk niet gescholden, met borden/drankjes gegooid of je Facebook pagina belaagd met berichtjes. Je kunt na een mooi telefonisch gesprek op een goede manier uit elkaar en vergeet niet de ander het beste te wensen.

Heb jij nog meer tips voor het fatsoenlijk beëindigen van een zakenrelatie? Laat hieronder een comment achter!

0 Shares:
6 comments
  1. Goed om dit onder de aandacht te brengen! Soms is het inderdaad beter om niet verder samen te werken. Mijn ervaring is dat je het vaak al aan het begin voelt en hoe eerder je actie onderneemt, hoe beter. Ik heb gemerkt dat het eigenlijk altijd wel gewaardeerd wordt en dat de ander ook herkent dat het niet gaat werken. Zolang je open bent en eventueel goede afspraken maakt over de afronding, dan kan het haast niet mis gaan.

    1. Hi Samira, dankjewel voor je reactie! Klopt helemaal wat je zegt, zolang je eerlijk met elkaar bent loopt het 9 van de 10 keer heel prettig af. Maar ik merk steeds meer dat mensen (uit angst, tijdgebrek?) gewoon niks meer laten horen, terwijl het zoveel beter kan :)

  2. often referred to simply as a breakup, is the termination of an intimate relationship by any means other than death. The act is commonly termed “dumping [someone]” in slang when it is initiated by one partner. thank you Darcie for your article! Oscars 2016 live

Comments are closed.

Dit artikel is 13.835 keer gelezen