Je gemoedstoestand aanpassen via een app? Het kan met de Thync. Maat dat het kan, betekent niet automatisch dat je er ook behoefte aan hebt. Sterker nog, is zoiets wel wenselijk? Hoe dan ook, een intrigerende oplossing.

Cyborg

Nog nooit heb ik zoveel aanspraak gehad bij het proberen van een gadget als bij het proberen van de Thync. En ik heb ook echt de Nao robot laten dansen en koffie besteld met de rijdende iPad (telepresence) van Double Robotics. Je voelt je ook wel een cyborg met zo’n plastic driehoekje op je slaap die via een strip ook nog eens verbonden is met je nek.

jeroenthync

BrainFitness, eigenaar van de gadget, was aanwezig in het Permanent Future Lab, zodat geïnteresseerden de gadget konden proberen. Of beter gezegd: ervaren.

Ik heb me overigens nog nooit eerder afgevraagd of het nu verstandig was om een gadget te gaan testen. Dit was de eerste keer. Wat niet echt hielp is dat er op dat moment maar één exemplaar van de Thync in Nederland was en deze ook niet officiel in Nederland geleverd kan worden. Maar ja, ik was al bijna een jaar benieuwd naar de gadget en ik wilde toch wel eens meemaken of ik inderdaad mijn gemoedstoestand zou kunnen aanpassen door op een knop te drukken in een app. Dus overwon de nieuwsgierigheid.

Wat is het?

De Thync module wordt geleverd door het gelijknamige Amerikaanse bedrijf Thync. De onderneming wordt gerund door neurowetenschappers. Hun doel is producten te leveren die het menselijk potentieel verhogen, zonder dat er sprake is van bijwerkingen. Hun eerste product is een combinatie van een module, strips en een app waarmee je zelf invloed kunt uitoefenen op je gemoedstoestand.

 

thync_strips-2

Hoe werkt het?

Via de app kun je kiezen uit een energieboost (Engergy) of juist een kalmerend effect (Calm). Binnen beide mogelijkheden bestaan nog wel verschillende gradaties. Zo kun je bijvoorbeeld in Calm onder andere kiezen voor een zen-modus, of zelfs een sleep-modus.

Je verbindt de juiste strip (Calm of Energy) aan de module en plaatst de module rechts op je voorhoofd. Het uiteinde van de strip plak je achter je oor (Energy) of in je nek (Calm). Een strip gaat ongeveer 5 sessies mee, daarna is deze versleten.

Vervolgens kies je via de app het programma dat je wilt volgen. Je kunt de duur en de intensiteit instellen. Daarna is het een kwestie van ondergaan. Een sessie zelf is kort – ik geloof maximaal een kwartier. Maar de gevolgen zijn tot 8 uur erna merkbaar.

De Thync werkt via neurosignalen. Via de module en de strip worden zenuwen en spieren gestimuleerd. Deze zenuwen en spieren geven input aan specifieke delen in de hersenstam. De hersenstam beïnvloedt op zijn beurt weer de cortex door het arousal niveau te reguleren. Het gebruik kan wat heftig zijn, zeker de eerste keer dat je de Thync gebruikt. Dat is bekend, je lichaam moet er wel even aan wennen. En om een of andere reden heeft het bij zo’n 25% van de mensen geen effect.

Zie ook onderstaande afbeelding voor meer toelichting omtrent de werking.

thync

Omstreden

Het zal geen verrassing zijn dat het gebruik van dit soort gadgets omstreden is. Ik was zeker niet de enige die zich afvroeg of het wel verstandig was om zoiets te gebruiken. Ik had ook wat collega’s gepolst: er zijn weinig mensen die direct zeggen dat ze de Thync wel eens zouden willen proberen. Zeker omdat nog niet bekend is of er lange termijn effecten kunnen optreden bij veelvuldig gebruik, gedurende een langere periode. Thync zelf geeft aan dat het gebruik veilig is. Maar toch blijft het vreemd: ingrijpen op je gemoedstoestand via een gadget.

Daarnaast stelt het stimuleren van je brein je in staat je prestaties te verhogen, zonder dat dit sporen nalaat, zoals bij doping. Het reactievermogen is bijvoorbeeld aantoonbaar sneller na het kiezen voor Energy. Ook heb je het idee dat je eigen grenzen verder weg liggen, met als gevolg dat je daardoor meer kunt.

Binnen de gaming wereld is het meer gangbaar om daarvoor gadgets te gebruiken. Daar is een product leverbaar (foc.us) dat andere gebieden stimuleert via tDCS (transcranial Direct-Current Stimulation). Dit heeft vooral tot doel het reactievermogen van een gebruiker te verhogen. Wat natuurlijk een positief effect heeft op het gamen.

Is het wel veilig, of zelfs verslavend?

Wat veiligheid betreft geeft Thync aan dat het gebruik van neurosignalen veiliger is dan tDCS. Waar tDCS direct de cortex beïnvloedt, doet Thync dit indirect via de zenuwen en spieren. Daarmee doet Thync eigenlijk wat een koude douche, een een half uur meditatie, of massage ook doen. De Amerikaanse voedsel en warenautoriteit (FDA) ziet de gadget daarom ook niet als geneesmiddel, maar geeft het dezelfde classificatie als een nekmassage apparaat.

Is Thync een digitale drug? Collega’s vroegen zich af of het gebruik verslavend zou kunnen zijn. Wetenschappelijk is echter aangetoond dat het onmogelijk is een fysieke verslaving op te bouwen als gevolg van het gebruik van Thync. Door het stimuleren van zenuwen en spieren kunnen namelijk geen verslavende effecten optreden in het brein.

Wat merkte ik ervan?

Ik heb de Thync twee keer geprobeerd. Als eerste de zen-modus, een van de 5 opties binnen Calm. Ik had in eerste instantie niet het idee dat ik (rustig van nature) hiervan echt veel rustiger werd. Tot het moment dat ik ging staan om iets te pakken. Ik voelde me op dat moment superlicht, alsof ik nog maar 10 kilo woog. Een arm optillen voelde alsof ik met een vleugel aan het wapperen was. Dat was een heel bijzondere ervaring!

Omdat ik er over wilde gaan bloggen heb ik ook de Energy-modus geprobeerd. Wel op een ander moment, want beide opties mengen is niet echt een goed idee. Ik koos dan ook voor de optie binnen Energy die het meeste effect zou moeten hebben: de surge-modus. Van die sessie merkte ik al meer terwijl ik de gadget gebruikte. Alsof ik speldenprikjes kreeg op de plek waar de module op mijn hoofd zat. Ook voelde ik duidelijk waar die strip achter mijn oor geplakt zat. En mijn rechteroog begon wat te tranen.

Of ik nu echt veel meer energie had die dag, durf ik niet te zeggen. Wat wel opviel, was dat ik juist minder leuke zaken heb opgepakt, die ik anders vast naar een ander moment zou hebben verschoven. ‘s Avonds heb ik ter vergelijking eens een Lumosity braintraining sessie gedaan. Daar scoorde ik op 4 van de 6 onderdelen een nieuwe highscore. Dat gebeurt normaal eigenlijk niet, en kan zeker te maken hebben met een sneller reactievermogen.

Eén brok energie

Een andere bezoeker bij het Permanent Future Lab probeerde het apparaat na mij in de Energy-modus. Hij werd wel heel actief en moest eerst een rondje lopen om wat energie kwijt te raken. Na 10 minuten kwam hij bijna stuiterend terug, met de mededeling dat hij nu toch echt zin had om te gaan sporten. Eén brok energie! Wat dat betreft had niemand twijfel over het effect van Thync. Kortom, het is een intrigerend apparaat. Zeker als je het effect ook echt ziet bij iemand.

Hieronder nog een paar quotes over het apparaat van de site van Thync:

bevindingen

Toekomst?

Thync heeft aangegeven het aantal emoties waar je op kunt ingrijpen te gaan vergroten. Meer daarover is op dit moment nog niet bekend. Maar er is dus uitbreiding op komst.

Het proberen van beide modes met de Thync was absoluut bijzonder om te doen. Ik heb nu overigens niet het idee dat ik de gadget ook wil hebben. Toch blijf ik wel zitten met een paar vragen: ik ben er nog niet echt uit hoe goed ik deze ontwikkeling nu vind. Gaan we in de toekomst dan echt met strips op lopen? Geven we onszelf ‘s ochtends een energieboost? En aan het einde van de werkdag een shotje zen, om later op de avond af te sluiten met een rondje slaap…? Niet omdat het kan, maar omdat het moet? Dat heeft wel wat beangstigends in zich.

Aan de andere kant: de payoff van Thync is niet voor niets “how good feels”. Het apparaat kan mensen ook daadwerkelijk helpen, zeker in het kader van mindfulness. En dat is uiteraard positief. Maar voor nu geef ik zelf toch echt nog voorkeur aan een kop dampende koffie in de ochtend. En ga ik slapen als ik uit mezelf moe word.

Tweestrijd

Dit is een gadget waar mensen een standpunt over innemen. Óf het lijkt mensen gaaf om te proberen, óf mensen willen er zeker niet aan. Een onverschillige reactie heb ik nog niet meegemaakt. En wat ik hierboven ook zei: ik heb nog nooit zoveel aanspraak gehad met het proberen van een gadget. En dat verschil maakt de Thync tot een interessante gadget.

Ik ben nieuwsgierig naar jouw gedachten hierover. Zit jij op deze ontwikkeling te wachten? Vind je het beangstigend, of juist gaaf? Zou je Thync zelf wel eens willen proberen? Die mogelijkheid is er wellicht, dus laat het dan vooral ook weten!

0 Shares:
3 comments

Comments are closed.

Dit artikel is 9.334 keer gelezen