Zelfstandig ondernemer worden, die beslissing nemen steeds meer Nederlanders. Maar word je meteen zzp’er? Of blijf je nog een tijdje bij je baas werken en werk je daarnaast als zzp’er? Voor deze keuze stond ik zelf in 2012 toen ik besloot dat ik voor mezelf wilde beginnen.

zzp'er zijn naast werken voor een baasDe tijd

Zzp’er zijn en ernaast fulltime werken bij een baas heeft voordelen, maar ook nadelen. Ik werk fulltime en kan daardoor enkel in de avonduren of de weekenden voor mijn bedrijf werken. Soms neem ik een dag vrij om een dag rustig voor mezelf te kunnen werken. Ik merk dat ik werken voor mezelf zo leuk vind en er zoveel motivatie uit haal dat ik eigenlijk niet meer voor een baas wil werken. Daarom overweeg ik nu om part-time te gaan werken om zo meer tijd in mijn bedrijf te kunnen investeren. Want ik weet dat als ik er meer tijd insteek, ik er ook meer uit haal.

Begrip

Je moet een werkgever hebben die begrip heeft voor jouw ambities. Heeft hij dat niet, dan loop je de kans dat hij je gaat tegenwerken. Dit heb ik zelf helaas meegemaakt. Mijn werkgever wilde niet dat ik ‘nevenactiviteiten’ had naast mijn vaste baan. Ook al was dit in een heel andere branche en deed ik niks voor mijn eigen bedrijf onder werktijd. In mijn geval leidde het tot een breuk en heb ik die vaste baan verlaten.

Je gezin

Vaak heb je ook nog een gezin dat aandacht vraagt. Werk je de hele dag en zit je vervolgens de hele avond achter de laptop dan kan er thuis weerstand ontstaan. In dat geval heb ik een tip voor je: houd minimaal 1 avond en 1 weekenddag vrij voor je gezin. Ik ga ’s avonds pas werken als de kinderen op bed liggen, mijn papa-tijd is erg belangrijk voor mij. En soms doe ik een avond even helemaal niets. Op deze manier houd ik het leuk voor mezelf en mijn gezin en wordt het geen verplichting.

9 tot 5

Omdat ik enkel in de avonden en weekenden werk, is het lastig om ondernemers te bereiken die enkel van 9 tot 17 werken. Mailverkeer gaat trager omdat ik ‘s avonds pas mijn mail lees en erop kan reageren. Misschien mag jij van je werkgever tijdens je werk af en toe je mail checken. In mijn pauze bel ik klanten of ik neem een atv-uurtje op om een bel rondje te kunnen doen. De pauze gebruik ik ook weleens om te zien of ik mail heb waar ik snel op moet reageren.

131932697_65aa6ae468_zLaksheid

Een risico van werken naast je eigen bedrijf is dat je lakser wordt ten aanzien van je eigen bedrijf. Je hebt eens een avond geen zin, je bent moe of je denkt ‘Dat doe ik morgen wel’ met de gedachte dat je toch al een vast inkomen hebt. Ik heb zzp’ers gezien die het hierdoor niet redden. Blijf actief werken aan jouw droom. Ik heb ook weleens geen zin, maar werk dan toch aan mijn eigen bedrijf. Als ik bij mijn werkgever een dag geen zin heb, blijf ik tenslotte ook niet in mijn bed liggen.

Extra inkomen

Een groot voordeel van een eigen bedrijf naast een vaste baan is het extra inkomen. Dat is zeker in deze tijd geen overbodige luxe. En omdat het een extra inkomen is, heb je altijd een inkomen om op terug te vallen mocht het inkomen als zelfstandig ondernemer even tegenvallen. Dat is voor mijzelf een belangrijke reden waarom ik nog niet full-time voor mezelf begin. De ene maand verdien je tweemaal je maandsalaris en de andere maand verdien je een half maandsalaris.

Eigen baas

Als zzp’er heb je geen baas of manager die de hele dag aan je hoofd zeurt wat je allemaal moet doen en tal van deadlines bij je neerlegt. Jij hebt zelf de touwtjes in handen en hoeft aan niemand verantwoording af te leggen. Dat voelt goed.

Voldoening als zzp’er

Werken als zzp’er creëert meer voldoening, je doet het voor jezelf. Hoe harder je werkt, hoe meer je kunt verdienen. Dat gaat niet op in loondienst. Bij een baas verdien je elke maand hetzelfde salaris. Wanneer ik een dag voor mezelf gewerkt heb, ben ik daarom erg voldaan, ook al werkte ik die dag 10 uur.

ondermener en werknemer zijnSamen sta je sterk

Als zzp’er ben je alleen, maar ik heb door de jaren heen gemerkt dat zzp’ers gemakkelijk krachten bundelen en elkaar helpen. Hierdoor sta je als zzp’er sterker en kom je verder. Zzp’ers helpen elkaar snel en gemakkelijk. Dit in tegenstelling tot sommige grote logge bedrijven waar niemand een beslissing kan of durft te nemen, waardoor samenwerken met deze bedrijven bijna onmogelijk wordt. Er is niks mis met grotere organisaties, maar de communicatie en knopen doorhakken gaat er veelal over meerdere schrijven. Ik heb hierover een mooie quote: “Alleen ben je sneller, samen kom je verder”.

Wederzijds begrip

Ik heb als zelfstandig ondernemer veel mede-zelfstandig ondernemers als klanten. Ik merk dat er veel begrip voor elkaar is en de ‘gunfactor’ speelt een grote rol. Ik ervaar ook dat vaak in natura betaald wordt in de vorm van ‘dienst & wederdienst’.

Trots

Ik ben zeer trots op mijn eigen bedrijf. Als mensen mij vragen wat voor werk ik doe dan heb ik het eerder over mijn bestaan als zzp’er dan mijn bestaan in loondienst. Ik werk graag bij mijn werkgever, maar ik hoop dat er ooit een moment komt dat ik loondienst niet meer nodig heb zodat ik mij volledig op mijn online marketing bureau kan storten. Wie weet, de toekomst zal het leren.

Wat vind jij

Er zijn vast meer voor- en nadelen dan dat ik hier genoemd heb. Werk jij ook voor jezelf naast een baan? Wat zijn voor jou de voor- of nadelen? Ik hoor het graag van jou in een reactie.


Geschreven door en