Drones, 3D beelden, 360 graden video’s: video is hot! Als bedrijf heb je verschillende online doelstellingen die je kunt realiseren met videoadvertenties. Wil je je naamsbekendheid vergroten? Meer bezoekers op je website? Of meer verkopen realiseren in je webshop?

Met videoadvertenties speel je in op deze doelstellingen en de wensen van je doelgroep. Als je een bedrijfsvideo of promotievideo hebt kun je hiermee adverteren op social media kanalen. Wie aan online video denkt, denkt aan YouTube. Maar het is je vast wel opgevallen dat ook op Facebook een enorme toename van video te zien is in de afgelopen jaren. Dus waar kun je het best je videoadvertentie laten zien? Op YouTube of Facebook? Om je te helpen bij het maken van deze keuze geef ik je in deze blog meer inzicht in de mogelijkheden van beide platformen.

Hoe goed ken je je doelgroep?

Om een goede keuze te kunnen maken, of om te concluderen dat beide social media kanalen interessant zijn voor je merk, moet je eerst weten wie je doelgroep is. Waar praat je doelgroep over? Welke video’s vinden zij interessant? En waarom? Op basis van deze informatie kun je een interessante video (laten) maken. Vervolgens kun je met de targetingopties op Facebook of YouTube je doelgroep targeten. Er zijn diverse opties, bijvoorbeeld targeting op basis van leeftijd, locatie, geslacht, interesses en functie.

Videoadvertenties op Facebook

Je video promoten via Facebook kan via het advertentiebeheer. De video wordt vertoond in de tijdlijn van je doelgroep en begint automatisch met afspelen. Op Facebook betaal je per videoweergave. Een weergave houdt in dat iemand ten minste 3 seconden je video bekeken heeft. Facebook laat je ook zien hoeveel personen je video langer dan 30 seconden hebben bekeken.

Vind je doelgroep op basis van specifieke kenmerken

Op Facebook is het mogelijk te targeten op zeer specifieke kenmerken. Dat komt omdat wij, Facebookgebruikers, het sociale medium zelf voorzien van allerlei gegevens. Iedereen mag het weten als we een nieuwe baan hebben, als we op vakantie gaan of als we een nieuwe lover hebben. En ook Facebook heeft toegang tot al deze informatie. Er kan dus worden getarget op kenmerken zoals: geslacht, leeftijd, locatie en burgerlijke staat. Maar ook op basis van interesses, functie, opleidingsniveau en gedrag.

Wel of niet adverteren op Facebook?

Er zitten voordelen en nadelen aan adverteren op Facebook. Het verschilt per bedrijf, branche, doelgroep en boodschap of een videoadvertentie op Facebook de beste optie is. Hieronder som ik de voor- en nadelen van videoadvertenties op dit social media platform nog een keer voor je op:

Voordelen:

 • De video begint automatisch met afspelen
 • Facebook biedt specifieke targetingopties
 • Facebook statistieken en advertentiebeheer

Nadelen:

 • Er worden kosten in rekening gebracht als iemand 3 seconden of langer je video bekijkt
 • Weinig opties om de video te delen (via andere social media dan Facebook)

Inzicht krijgen in je fans

Via Facebook statistieken, op je bedrijfspagina, krijg je meer inzicht in je fans. Daarnaast zie je via het advertentiebeheer hoe je advertenties presteren. Hier zie je onder andere hoeveel mensen je video hebben bekeken, maar het geeft je ook inzicht in wie die mensen zijn.

Videoadvertenties op YouTube

Je video promoten op YouTube kan via Google’s advertentieprogramma AdWords. Daardoor biedt adverteren met een video op YouTube veel opties zodat je gericht kunt adverteren. Verdiep je wel eerst in AdWords, doe je dit niet dan is de kans groot dat je advertentiebudget verspilt. AdWords is namelijk zo uitgebreid dat het behoorlijk wat kennis vereist om advertenties goed in te stellen.

Er zijn twee soorten AdWords videoadvertentie-indelingen die op YouTube worden vertoond, namelijk:

 • TrueView InStream-videoadvertenties
 • TrueView InDisplay-videoadvertenties

Beide soorten advertenties kunnen worden vertoond op YouTube. Maar alleen InStream-videoadvertenties beginnen automatisch met afspelen. Daarom zijn deze videoadvertenties het best te vergelijken met Facebook videoadvertenties. Deze videoadvertenties zijn de video’s die worden vertoond voorafgaand aan andere video’s op YouTube. Na 5 seconden krijgt de kijker de mogelijkheid de video over te slaan. Dit geldt alleen voor video’s die langer zijn dan 30 seconden. Je betaalt pas als iemand klikt op de advertentie of als de video langer dan een halve minuut wordt bekeken. Is de video korter dan 30 seconden? Dan kan de kijker de advertentie niet overslaan. Deze video’s mogen maximaal 15 seconden duren. Als adverteerder betaal je pas als de kijker de hele video heeft bekeken.

Aan de videoadvertenties kan een call to action overlay en begeleidende banner worden toegevoegd. De bestemmings-url is je website. Extra tip: zorg dat je website mobielvriendelijk is, YouTube video’s worden namelijk vaak bekeken op mobiele telefoons.

YouTube videoadvertentie

InDisplay-videoadvertenties zijn gesponsorde video’s die worden weergegeven naast de video die wordt afgespeeld. Andere plaatsen waar deze gesponsorde video’s worden weergegeven zijn de zoekresultatenpagina en als overlay in video’s. YouTube brengt alleen kosten in rekening als kijkers ervoor kiezen de advertentie te bekijken door op een thumbnail te klikken.

Zo bereik je je klanten op YouTube

YouTube bevat diverse targetingopties waarmee je de juiste klanten voor je bedrijf kunt bereiken. Target bijvoorbeeld op leeftijd, geslacht, locatie of interesses. Omdat veel mensen ingelogd zijn terwijl ze video’s kijken op YouTube kan er gericht worden geadverteerd. Het is ook mogelijk bepaalde targetingopties, waarmee je niet wil worden geassocieerd, uit te sluiten.

Wel of niet adverteren op YouTube?

Ook aan het adverteren op YouTube zitten voor- en nadelen. En ook hier geldt dat het verschilt per bedrijf, branche, doelgroep en boodschap of je het best voor dit kanaal kunt kiezen. Hieronder som ik de voordelen en nadelen van YouTube nog een keer voor je op:

Voordelen:

 • Remarketing op basis van interacties met jouw video’s of YouTube-kanaal
 • Statistieken van je video’s bekijken met YouTube Analytics
 • Er worden pas kosten in rekening gebracht als de kijker 30 seconden of langer (InStream) kijkt of zelf kiest de video (InDisplay) te bekijken

Nadelen:

 • AdWords is vaak te complex voor niet-marketeers

Meer inzicht met YouTube Analytics

Met YouTube Analytics is het mogelijk om statistieken van je video’s te bekijken. Zo kun je achterhalen wie je grootste doelgroep is en of deze groep aansluit bij je eigen verwachtingen. Maar het geeft je ook inzicht in je video. In YouTube Analytics kun je precies zien op welk moment in de video mensen afhaken. En vergelijk je advertenties ook eens met die van concurrenten.

Video is goed voor je website

Ook voor de zoekmachineoptimalisatie van je website is het goed video’s te gebruiken. Plaats een video op de landingspagina van je advertentiecampagne. De kans wordt daardoor groter dat de bezoeker langer op je website blijft. Zowel Facebook als YouTube bieden de mogelijkheid een video te embedden op je website. Daarnaast worden er steeds vaker YouTube video’s getoond in de zoekresultaten van Google, dit kan gunstig zijn voor je online zichtbaarheid.

And the winner is…

De keuze tussen videoadvertenties op YouTube of Facebook hangt volledig af van je merk, je doelgroep en de boodschap die je wil overbrengen. Zowel Facebook als YouTube hebben voor- en nadelen, maar één ding is zeker: met videoadvertenties is de kans groter dat jij in 2016 je online doelstellingen gaat behalen! Weet jij al waarvoor je kiest? Facebook of YouTube?

0 Shares:
1 comment

Comments are closed.

Dit artikel is 7.485 keer gelezen