De komende weken test ik een pakket vol mooie gadgets voor mobiele professionals. En jij kunt ze met korting bestellen. Vandaag: laptopstandaard en toetsenbord.

Als moderne professional werk je al lang niet meer iedere dag achter hetzelfde bureau, achter dezelfde vervaarlijk grommende desktopcomputer. Die tijden zijn gelukkig voorbij. De ene dag ben je op kantoor (en zelfs daar heb je een flexplek), dan weer bij de klant, dan werk je een dagje thuis. Je mail doe je in de trein of in je favoriete koffietentje. Om dat allemaal te kunnen doen, heb je jezelf getrakteerd op een fijne laptop.

Ergonomische nachtmerrie

Laptops hebben echter een groot probleem. Toetsenbord en monitor zitten aan elkaar vast. Dat maakt ze ongeschikt om lang achter elkaar mee te werken. Een dag ingespannen werken achter een laptop levert je al gauw vastzittende schouders op. Hou je het een paar maanden vol, dan kan de schade aan je schouders, armen, nek en polsen zo oplopen, dat je helemaal niet meer kunt typen. Face it: je glimmende wondermachine is een ergonomische nachtmerrie.

It’s the law

Ik zal het je nog sterker vertellen: laptops zijn verboden. Juist ja. Volgens artikel 5.1f van de Arbeidsomstandighedenregeling (ook wel ‘Arbowet’ genoemd) mag het toetsenbord ‘geen geheel met het beeldscherm’ vormen. Stuur die link maar even door naar je baas. Heb je geen baas omdat je ZZP’er bent, dan is het nog veel belangrijker om met ergonomie bezig te zijn. Dan geldt immers: niet typen = geen geld verdienen. Maar jij hebt natuurlijk een prima verzekering voor dat soort dingen. In je dromen.

Overlevingspakket

Toen wij van 42bis dus samen met Avanca aan het werk gingen om het ‘Overlevingspakket voor de Mobiele Professional’ samen te stellen, stonden een toetsenbord en een laptopstandaard bovenaan de lijst. De laptopstandaard van Avanca trok in eerste instantie mijn aandacht omdat het een van de weinige standaards is die makkelijk op te vouwen en mee te nemen is. Collega Remy had het trouwens ook al eens over deze leuke en nuttige gadget. Ik was bovendien op zoek naar een standaard die mijn gloednieuwe, peperdure, strak vormgegeven desktop killer weliswaar mooi rechtop zou zetten, maar niet meteen zou omgeven met een enorme plastic constructie. De Avanca-laptopstandaard leek daarvoor een prima optie.

Een toetsenbord is een toetsenbord?

N06_Silver_Black_Side_1_1_1Dan een toetsenbord. De meeste beeldschermwerkers zijn gek genoeg niet bijster kritisch op het gereedschap waar ze de hele kantoordag, en vaak ook nog een paar uur privé, mee werken. En dat terwijl er zo veel keus en variatie is tegenwoordig. Ik zit zelf sinds halverwege de jaren 90 professioneel achter een toetsenbord en ik ben in die tijd behoorlijk kieskeurig geworden op dit gebied. Ik werk alleen maar met hele dure, ergonomisch gesplitste toetsenborden. Op het moment heb ik een Kinesis Freestyle 2 en dat is, ondanks een paar irritaties, het beste toetsenbord waar ik ooit op gewerkt heb. Deze kost dan ook zo’n 170 euro.

Makkelijk mee te nemen

Ben je op zoek naar een mobiel toetsenbord om te gebruiken aan de keukentafel of op een flexplek, dan ben je wat minder kritisch en moet het vooral makkelijk mee te nemen zijn. Samen met de mensen van Avanca kwam ik uit op de N-line. De N-line is een volledig toetsenbord, dus met numeriek gedeelte. Het toetsenbord is er in een Windows- en een Mac-variant. Voor Linux kies je dan meestal de Windows-variant dus die heb ik getest.

Numeriek of niet?

N06_Silver_Back_FrontBen je een laptopgebruiker of werk je, zoals ik, met een ergonomisch toetsenbord, dan ben je al gewend aan het ontbreken van een numeriek toetsgedeelte. Werk je veel met spreadsheets, dan zul je waarderen dat dit mobiele toetsenbord van Avanca is uitgerust met een volledig numeriek gedeelte. Door het compacte karakter van dit toetsenbord zaten de extra toetsen mij niet in de weg. Sterker nog, bij het doen van de administratie kwamen ze goed van pas. Heb je een laptoptas voor een 15-inch laptop, dan past de N-line er ook prima in. Wil je absoluut geen numerieke toetsen of heb je een kleinere tas, dan is de M-line misschien een beter idee.

Basic maar functioneel

Op dit toetsenbordje is niet zo veel te beleven qua bijzondere toetsen. Op ‘harder’, ‘zachter’ en ‘mute’ na ontbreken multimediatoetsen. Er is ook een standby-toets. Deze vier toetsen deden het probleemloos onder Ubuntu Linux. Dat zal onder Windows (hier in huis niet beschikbaar om te testen) dus niet anders zijn. Een blauwe Fn-toets rechtsboven dient in combinatie met de W om de pijltjestoetsen om te wisselen met de toetsen W, S, A en E. Ben je een gamer, dan zul je deze combinatie ongetwijfeld herkennen. Je kunt met dit toetsenbord dus kiezen met welke hand je je gamekarakters wilt besturen. Met de Fn-toets kun je ook je Windows-toets blokkeren. Het waarom hiervan ontgaat me, maar misschien kan een Windows-gebruiker hier enig licht op werpen in de comments?

Kunnen we het slopen?

Wat is het eerste dat een echte nerd doet als hij een nieuw speeltje heeft? Juist: uit elkaar halen. Dat zit zo. Ik typ al een tijdje niet meer op een ‘normaal’ QWERTY-toetsenbord. Al mijn toetsenborden zijn ofwel omgebouwd, ofwel omgestickerd naar de Dvorak-indeling. Een toetsenbord ombouwen doe je door simpelweg de toetsen eraf te wippen en ze op hun nieuwe plek terug te zetten. Het verwijderen van de toetsjes van het Avanca-toetsenbord is niet moeilijk. Ze werken echter met een vrij geavanceerd schaarmechanisme, zoals je dat ook op high-end laptops ziet. Zo’n schaarmechanisme zorgt voor maximaal typecomfort in minimale ruimte. Het bestaat ook uit kleine, vrij kwetsbare onderdeeltjes die zich bij het uit elkaar halen best snel over je bureau verspreiden. Ik heb er dus voor gekozen om dit toetsenbord (voorlopig) niet om te bouwen. Omdat het best een goed idee is om een toetsenbord in huis te hebben waar normale mensen ook op kunnen typen, heb ik ook voor doorzichtige stickers gekozen zodat de QWERTY-letters zichtbaar blijven.

Snel, sneller, snelst

Toen het stickeren eenmaal gedaan was, kon het typen beginnen. Dat is op deze N-line een prettige ervaring. Door de korte aanslag voelen de toetsen aan als laptoptoetsen, terwijl ze door de ruime layout van het toetsenbord net zo ver uit elkaar lijken te liggen als toetsen op een normaal toetsenbord. Die combinatie maakt dat je weinig fouten maakt en snel kunt typen. Wat zeg ik: razendsnel. Om dat te verifiëren heb ik even quick and dirty, dus niet erg wetenschappelijk, mijn typesnelheid gemeten. Op mijn laptop kom ik tot 171 aanslagen per minuut. Op de Kinesis type ik zeer comfortabel 187 aanslagen per minuut. Op de N-line kom ik aan een whopping 213. Met dit externe toetsenbord zit je dus niet alleen comfortabeler en gezonder, je bent ook nog eens productiever.

Laptopstandaard: je ziet hem niet

avanca_laptopstand_photo1De Avanca-laptopstandaard, eerder op de markt onder de naam ‘Cricket’, is gemaakt om mobiel te zijn. Je krijgt er zelfs een mooi meeneemzakje bij (dat je, als je een beetje op mij lijkt, prompt gaat kwijtraken – dat terzijde). Ik gebruik hem al enkele maanden, en nu ik mijn mening erover moet opschrijven realiseer ik me dat ik daar echt even over na moet denken. Sterker nog: ik moest de standaard even opzoeken. Ik vond hem uiteraard vlak voor mijn neus, onder mijn laptop. Ik was alleen vergeten dat hij daar stond. Staat je laptop erop, dan zie je namelijk alleen twee kleine zwart rubber voetjes uitsteken. Heel onopvallend, maar wel superhandig om een smartphone of een vel papier op neer te zetten. Heb je je computer er niet op staan, dan pak je hem gedachtenloos op en legt hem ergens anders neer. Plaats neemt hij nauwelijks in. Dat in tegenstelling tot andere standaards die, ook als er geen computer op staat, je bureau vullen met hun oerlelijke massa.

Doet wat het doen moet, blijft uit je weg

Je hebt er geen last van. Dat is eigenlijk het grootste compliment dat je een gadget als dit kunt geven. Je vouwt hem uit, je zet hem neer en je vergeet hem volledig. Ik weet niet meer wie het zei, Avanca-cricket-laptopstandaard-zwart-dichtmaar degene die zei dat technologie ‘moet doen wat het doen moet, en verder uit je weg blijven’ had gelijk. Avanca slaat wat dat betreft de spijker op zijn kop met deze laptopstandaard. Ook als je een keer ergens anders wil zitten, doet de Avanca laptopstandaard niet moeilijk. Je pakt hem op (hij weegt bijna niks), vouwt hem in en doet hem in zijn zakje. Als je dat nog kan vinden. Anders gooi je hem gewoon in je laptoptas. Het enige wat je even door moet krijgen, is dat het grote grijze scharnier de instel- en opvouwknop is. Daarmee vouw je de standaard op en stel je de hoek in.

Flexibeler dan je laptop

In die hoek heb je niet superveel keuze (er zijn vier bruikbare standen), maar wel veel bereik. Van plat tot bijna verticaal. Wat ongelooflijk op mijn zenuwen werkt, is dat ik de hoogste stand niet kan gebruiken, omdat het scherm van mijn computer niet verder naar achteren wil buigen. Zucht. Toch iets ontdekt aan de mooiste laptop ter wereld dat minder is. De standaard kan daar uiteraard niets aan doen.

Minder stabiel?

In al zijn onopvallend- en lichtheid is hij natuurlijk wel iets minder stabiel dan zijn lompere tegenhangers. Dat merk je vooral bij het inpluggen van USB- of adapterpluggen. Je hebt dan de neiging om een 15-inch laptop even met één hand vast te houden, omdat je het gevoel hebt dat hij om kan kiepen. Dat heb ik echter nog niet meegemaakt, dus het is meer een gevoel.

Maar, is het wat?

2015-09-04 15.16.16Het Avanca N-line-toetsenbord kan er alleen maar van dromen om qua comfort te concurreren met de specialistische hardware waar ik normaal mee werk. Daar is hij dan ook niet voor bedoeld. Het is een licht en compact keyboard dat je kunt meenemen als je een dagje ‘buiten’ zit met je laptop, maar toch graag comfortabel en ergonomisch wilt zitten. Daarom is het des te opvallend dat mijn typesnelheid omhoog ging met dit toetsenbord. Door de schaarmechanieken en de grote tussenruimte tussen de toetsen, is dit een bijzonder comfortabel reistoetsenbord dat prima bij een 15 inch laptop in de tas past. Voor kleinere tassen is een keyboard zonder numeriek gedeelte aan te raden. Aan het eind van mijn testperiode kreeg ik daarvan de bluetooth-variant in handen. Die voelde als hetzelfde lekkere toetsenbordje in een kleinere verpakking, en zonder snoer natuurlijk. Ook een fijn ding dus, dat een plekje kreeg in mijn laptoptas.

Je doet jezelf tekort

Over de laptopstandaard kan ik echt niet genoeg aardige dingen zeggen. Als je deze als wifi-hopper niet in je laptoptas hebt zitten, doe je jezelf echt ernstig tekort. Het ontwerp vindt een sweet spot tussen degelijkheid, design, mobiliteit en minmalisme die je bij geen enkele andere laptopstandaard vindt. Dit is mijn nieuwe favoriete gadget.

Koop nu met 30% korting

Nu komt het echte goede nieuws. Bij 42bis hebben we namelijk met Avanca geregeld dat jullie de laptopstandaard en toetsenborden tot 30 november met 30% korting mogen bestellen in de webwinkel van AllesMobiel. Der-tig–pro-cent. Dus stop met opgekropt boven je laptop hangen en gun jezelf een gezonde werkhouding, waar je ook werkt!

Gebruik de kortingscode 42bis en claim je korting!

KLIK HIER OM TE BESTELLEN

0 Shares:
2 comments

Comments are closed.

Dit artikel is 8.309 keer gelezen