Zelf presenteren kan zenuwslopend zijn. Maar dat hoeft niet, als je het goed voorbereidt. Houd je aan deze 6 tips.

Daar stond ik dan voor 100 paar ogen. Achter me een gigantisch scherm. Ik wilde dit. Ik wilde hier staan. Maar dan zonder zenuwen en met een normale ademhaling. Nog voor ik flauw kan vallen, hoor ik: “Bjorn, take it away”.

Pecha Kucha

Een paar weken eerder gaf ik mij op voor een Pecha Kucha Night. Op zo’n avond krijg je de kans te spreken over je passie. Het mag overal over gaan, als je je verhaal maar vertelt in maximaal 20 getimede slides van 20 seconden. Want zo houd je langpraters buiten de deur.

Dat is maar goed ook. Want als ik eenmaal los ga, dan komen er geen andere sprekers aan de beurt. Ik ben zo’n nerd die pas lekker begint te praten als het over Star Trek gaat. Ik ontdekte dat veel uitvindingen uit deze films en series echt uitkomen. Captain Kirk had in 1966 al een mobiele telefoon en Captain Picard gaf al in 1987 zijn orders op zijn iPad. Een prima onderwerp voor mijn Pecha Kucha.

1. Praat over je passie

Op een Pecha Kucha Night sta je tussen mensen die over hun passie praten. Wanneer je al 10 procent minder enthousiast bent, lijk je al gauw een beetje flets. Bovendien is het veel leuker om over een onderwerp te praten dat je tot in je teennagels doorleeft.

2. Maak het persoonlijk

Het wordt pas echt jouw verhaal als je het persoonlijk maakt. Deel je eigen ervaring. In mijn Pecha Kucha startte ik met een soort AA-bekentenis: “Ik ben Bjorn en ik ben een Trekkie.” Achter mij werd een foto geprojecteerd met Star Trek-fans die zich flink hadden uitgedost.

3. Schrijf je verhaal niet uit

Wanneer je je verhaal helemaal uitschrijft, loop je het gevaar dat je het verhaal uit je hoofd gaat leren. Niets blust het vuur in je verhaal beter. Ik weet uit eigen ervaring dat dit niet werkt. De avond voor mijn Pecha Kucha had ik 3 slides nog niet lekker in de vingers. Dat zorgde voor veel stress.

4. Schrijf wel hoofdboodschappen uit

Besteed veel aandacht aan je hoofdboodschap. Wanneer die goed staat, schrijf je daar 20 kleinere boodschappen uit. Maak bij iedere slide een punt. Formuleer vervolgens een eerste zin, want dat geeft veel houvast als je je presentatie oefent.

5. Oefenen, oefenen, oefenen

Voor de spiegel, je geliefde, je slapende kater. Oefen vaak en begin er op tijd mee. Op die manier krijg je het verhaal goed in de vingers. Je moet het verhaal zo goed kennen, dat je tijdens je presentatie je tekst letterlijk kunt improviseren.

6. Kies krachtig beeld

Bij een Pecha Kucha mag je geen tekst op je slides zetten. Bedenk daarom goed welke beelden jouw verhaal een extra dimensie geven. Een krachtig beeld heeft weinig details. Gebruik vooral eigen foto’s (van goede kwaliteit). Dat maakt het persoonlijker en interessanter.

Ook een Pecha Kucha doen?

Pecha Kucha Nights worden in tientallen steden in heel Nederland georganiseerd. Kijk op de site van Pecha Kucha Nederland waar de volgende avond wordt gehouden.

0 Shares:
9 comments
    1. Hele goeie tip! Dat is eigenlijk iets dat je vooral kunt doen als je er zonder / met weinig zenuwen staat. Wanneer je echt verbinding kunt maken met het publiek dan wordt het pas echt leuk :)

Comments are closed.

Dit artikel is 8.593 keer gelezen