Wat is dat toch met mensen dat, als ze online gaan, ze zich anders gaan gedragen? Verwacht de buitenwereld dit van ons? Verlangen we perfectie? Moet alles tegenwoordig kunnen? Of is het vanwege die happy button die wij volgens de neurowetenschap in onze hersenen hebben?

Instadamn

Een jonge vrouw die huilend in de camera vertelt waarom ze uiteindelijk is gestopt met haar Instagram-account. Waarbij je je kunt afvragen waarom ze dit deelt per video. Je kunt ook gewoon je account weghalen of er nog één bericht aan wijden. Maar ja, blijkbaar was de video nodig voor het juiste effect. Voor mij klinkt het zo logisch. Waarom zou je 50 of 100 keer dezelfde foto van jezelf willen maken, omdat je vindt dat anders de wereld jou afkeurt? Blijkbaar kun je niet helemaal jezelf zijn online en heb je goedkeuring van anderen nodig om een goed gevoel te krijgen.

Stream.me

Zo leek het deze twee jonge gasten wel leuk om 24/7 een livestream van hun leven uit te zenden. Ze lieten iedereen toe, daar waar normaal gesproken de privacy begint. Tsja, goh wat zou dat nou met je doen? Ik gok dat het je verandert omdat, zie hier boven, je niet meer jezelf bent. Blijkbaar ga je je aanpassen aan datgene wat jij verwacht dat de buitenwereld van je wilt zien. De camera, daar draait het allemaal om. Het uiteindelijke experiment werd vroegtijdig afgebroken, omdat de impact toch ietwat onderschat werd door de heren. Hadden we dat met z’n allen niet van tevoren kunnen bedenken?

Heb je even voor mij?

Regelmatig proberen bedrijven grappig te reageren op online berichten van klanten. Meestal bedoeld om alvast wat boosheid en frustratie weg te nemen. Ondertussen wordt vergeten om het daadwerkelijke probleem op te lossen. Benieuwd of die desbetreffende medewerker thuis in de privésfeer ook alles afdoet met een grapje. Waarom doet iemand dit? Omdat enkele toonaangevende accounts een paar keer met succes deze formule hebben toegepast? Wellicht is het belangrijker om de klant centraal te stellen en niet de grap. Frans kon er ook niet om lachen, by the way.

Doe toch normaal

Klaarblijkelijk is er iets met social media dat er voor zorgt dat mensen zich geroepen voelen zich anders te gedragen. Terwijl de kern is: blijf gewoon jezelf, doe normaal en heb respect voor een ander. Maak 1 of 2 foto’s en maak een keuze daarin, ga jezelf niet 24 uur per dag filmen en help mensen die een daadwerkelijk probleem opgelost willen hebben. Mijn opa, wonend in Den Haag, maar geboren en getogen in Friesland, zei het altijd het beste: “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”.

0 Shares:
3 comments
  1. Herkenbaar, maar dan de andere kant op! Ik ben altijd wel mezelf online. Toen ik een keer had geschreven dat ik zo moedeloos werd van het slechte slapen op Facebook kreeg ik van een facebookvriend de “wijze” raad om dat niet online te zetten. Nee Facebook was er volgens hem voor vrolijke berichten! Wat een onzin echt.

  2. Hi Kim, Dank voor je reactie! Tsja, af en toe vind ik de afweging wel lastig. Stiekem houd ik me vaak in, dat is dan het verstandigst denk ik zelf.

Comments are closed.

Dit artikel is 12.394 keer gelezen