Onze oudste zoon wil later boer worden. Ik geef hem geen ongelijk. De jonge, hightech boer van de toekomst is sexy, hoorde ik onlangs op een seminar. De agrarische sector staat aan de vooravond van grote technologische veranderingen. Wie nu niet meegaat, loopt morgen achter de feiten aan. Grote kansen dus voor jonge, innovatieve professionals.

Mijn zoon gaat ongetwijfeld anders boeren dan zijn vader. Mijn boer kan zijn hele bedrijf runnen met een oude Nokia, maar onze tiener kan niet meer zonder de nieuwste HTC One. Ik zie hem in de toekomst dan ook werken vanuit een glazen kantoor boven de hele breedte van de koeientuin. Met voor zijn neus drie beeldschermen met daarop het complete bedrijfsmanagement: hele reeksen big data, die hem van alles over het welzijn van de koeien vertellen.

Landbouw is sexy

Terug naar het seminar, waar trendwatcher Richard van Hooijdonk een inspirerend verhaal hield over de agrosector van de toekomst. Want dat de sector aan de vooravond staat van grote technologische veranderingen, staat buiten kijf, benadrukte hij. Vooral in de landbouw en de gezondheidszorg is veel te winnen. ‘Jonge mensen willen straks graag in de agrarische sector werken. De landbouw wordt sexy’, voorspelde de trendwatcher.

Melken op een krukje?

Hoe is het dan nu gesteld met de technologie in de landbouw? Zit de gemiddelde boer nog steeds op een krukje zijn koeien te melken? Nee, natuurlijk niet! We melken onze koeien met automatische melksystemen, we planten en zaaien onze gewassen met behulp van GPS, we bewaren onze kool in computergestuurde koelcellen en de glastuinbouw kan geen gewassen telen zonder gebruik van hightech-software. Maar we zijn er nog lang niet, schetste Van Hooijdonk. Sprayrobots met groene gewasbeschermingsmiddelen gaan alleen daar sprayen waar het echt nodig is (goed voor het milieu) en drones maken opnames boven het land, zodat de boer real-time weet hoe zijn gewas ervoor staat.

Paprika knuffelen

Volgens Van Hooijdonk worden in de komende 5 tot 10 jaar de helft van het aantal banen overgenomen door machines en robots, ook in de landbouw. Voordeel voor de boer of tuinder is dat hij meer tijd overhoudt voor andere zaken binnen zijn bedrijf, zoals koe- of paprika knuffelen, zo stelde hij. Nu denk ik niet dat een boer of teler met zijn product gaat knuffelen, maar hij krijgt wel meer tijd voor het optimaliseren van zijn bedrijfsmanagement.

Artificial meat

Verder stelde de trendwatcher dat richting 2030 50 procent meer gezonde voeding nodig is. Daar ligt een grote uitdaging voor de landbouw. Maar, waarschuwde hij, pas op dat je als agrariër niet links en rechts door de technologie wordt ingehaald. ‘Artificial meat komt eraan. Daar is geen koe meer voor nodig.’ We kunnen dit vlees in de toekomst gewoon uitprinten op onze 3D-printer, bijvoorbeeld in de vorm van een banaan. Erg handig voor een werkende moeder die tot etenstijd bij een seminar zit. Kan ze even goed een voedzame maaltijd op tafel zetten.

Drones en 3D-printers

Nieuwe technologieën zoals drones en 3D-printers zijn straks niet meer weg te denken van de agrarische bedrijven. We kunnen nu al voor een paar tientjes een goede drone kopen. En hoe gemakkelijk is het om in de toekomst een kapot onderdeel van je trekker of melkrobot met een 3D-printer uit te printen? Het is daarbij belangrijk dat boeren en tuinders leren om alle big data die beschikbaar komt, te interpreteren én te vertrouwen, gaf de trendwatcher als boodschap mee. De boer van de toekomst moet daar nú mee beginnen. Anders mist hij de hightech-boot en loopt hij over een paar jaar achter de feiten aan.

Slimme hulprobotjes in de stal

Hoe ons agrarisch bedrijf er over een jaar of 10 uitziet, durf ik na dit relaas van Van Hooijdonk niet te zeggen. Zal onze zoon werkelijk een relatie met slimme robothulpjes in de stal aangaan? Hebben de koeien echt allemaal een chip in hun lichaam, zoals de trendwatcher voorspelde, zodat de boer 24 uur per dag op de hoogte is van het wel en wee van zijn dieren? En: is hightech boeren echt zo sexy als Van Hooijdonk stelt? Of blijft het gewoon hard werken?

Misschien besluit mijn zoon wel om na een stage in een ver buitenland niet meer terug te keren. Stuurt hij ons vanaf zijn Apple Watch een kort bericht. ‘Ik blijf in Nieuw-Zeeland. Ik ga hier met een chip in mijn hand 5000 koeien managen.’ Of kan het ook te gek? Waar denk jij dat de grenzen van de hightech-landbouw liggen?

Bron foto: Lely

0 Shares:
1 comment
  1. Boerin printen handig ! Melk wordt gemaakt uit planten sap? Woord boer verdwijnt wordt workaholic al die data van 5000 koeien moet hij na lopen. Dus geen tijd voor uitgeprinte boerin en die gaat dan voor haar zelf lekkers uitprinten. Al met al

Comments are closed.

Dit artikel is 5.238 keer gelezen