Soms lijkt het een plaag: al die WhatsApp-groepen. Van allerlei groepen word ik ineens deelnemer gemaakt. Helaas. Wil je ook zo’n groep beginnen? Bezint eer ge begint. En stel jezelf deze 6 vragen.

whatsapp-ongelezenMeldingen uitzetten?

Waarschijnlijk had je het al gemerkt: ik heb niet zoveel met WhatsApp-groepen. O ja, sommige groepen zijn wel handig. Maar als ik ineens in een nieuwe groep blijk te zitten, denk ik: alweer één. Het grootste nadeel zijn wel de vele meldingen die ik steeds binnen krijg. Ik weet het, ik kan de meldingen op ‘stil’ zetten. Dan krijg ik geen notificaties meer. Maar dan nog zie ik wel een cijfer op het badge-symbool van WhatsApp. Ja, via instellingen kan ik dit ook uitzetten. Maar dan zie ik ook niet of er privéberichten zijn of berichten van wel belangrijke WhatsApp-groepen.

Vragen voordat je begint

Maar ja, wat valt er tegen de WhatsApp-terreur te doen? Een nieuwe WhatsApp-groep zou al beter te verteren zijn als ik een officiële uitnodiging krijg. Zo van: ‘Wil je deelnemen aan deze groep?’ Of nog beter: ‘Ik zou het erg fijn vinden dat je lid wordt van deze groep.’ Maar helaas is er zoiets niet. Voor je het goed en wel beseft, zit je ineens in een groep. En word je suf geappt over een verjaardag. Een hobby. Of een onderwerp van je werk waar je niets mee te maken hebt en wat je het liefst ook zo wilt houden. Heb je net een tijdje je mobiel niet gecheckt, zie je ineens 47 notificaties. Daarom mijn verzoek aan iedereen die overweegt binnenkort een WhatsApp-groep te beginnen: stel jezelf eerst deze 6 vragen.

mute-whatsapp1. Wat is het doel van de WhatsApp-groep?

Denk voordat je een WhatsApp-groep begint goed na. Wat wil je eigenlijk melden? Wil je dat jij en je vrienden samen iets regelen? Dat jij en je collega’s elkaar op de hoogte brengen over een onderwerp? Wil je discussie? Dan kan een WhatsApp-groep een goed middel zijn. Maar als je alleen je vrienden wilt informeren, moet je Facebook eens overwegen. Mogen meer mensen je mening weten: probeer Twitter. Of stuur gewoon een mail.

2. Voor wie is de WhatsApp-groep echt belangrijk?

Ik word wel eens uitgenodigd voor een groep waarbij ik denk: waarom ik? Wat heb ik met dat onderwerp te maken? Eerst zie ik het nog wel een tijdje aan. Ik ben toch niet voor niets uitgenodigd, denk ik. Dus wel. En dan verlaat ik de groep maar.
Ik snap de WhatsApp-groepbeginner wel. Het is een makkelijke manier om heel veel mensen ergens bij te betrekken. En als je een hoop mensen deelnemer maakt, zijn er altijd wel een paar geïnteresseerd. Maar dan scheep je heel veel mensen wel met een groep op waar ze niet om gevraagd hebben. Bovendien loop je nog het risico dat een paar van die deelnemers dan maar allerlei rare berichten gaan plaatsen, waar je niets aan hebt. Daar zit je toch niet op te wachten? En wil je echt dat er zoveel mensen reageren? Of is een kleine groep genoeg? Natuurlijk kun je je complete vrienden- en familielijst uitnodigen voor bijvoorbeeld een feestje. Maar wil je echt dat ze allemaal komen?

Howtomute3. Is het nodig dat alle deelnemers de berichten van alle andere deelnemers te zien krijgen?

Het grootste nadeel van WhatsApp-groepen zijn de andere deelnemers van de groep. De oorspronkelijke boodschap van de groepsoprichter is nog wel interessant. Maar wat die andere deelnemers zeggen niet. Vooral niet als ze elkaar allerlei privé-informatie gaan toezenden. Als twee van de deelnemers hun persoonlijke besognes naar elkaar pingpongen. Of als er allerlei smileys, taarten, duimen of andere rare tekens op het scherm verschijnen. Waardoor de notificatie-terreur weer toeslaat. Zoals bij een uitnodiging voor een verjaardagsfeestje. Leuk dat ik uitgenodigd word, maar wat die 43 andere deelnemers er van vinden, boeit me niet. Op zo’n moment verlang ik naar de goeie ouwe mail. Dan kan de verzender alle ‘deelnemers’ in de bcc zetten en is hij de enige die de reacties te zien krijgt.

4. Hoe vind ik het als goede vrienden de groep meteen weer verlaten?

Heb je verlatingsangst? Begin dan maar niet aan een WhatsApp-groep. Of selecteer in ieder geval niet te veel deelnemers. Want dan loop je het risico dat ze meteen weer de groep verlaten. Bijvoorbeeld omdat ze niet geïnteresseerd zijn in het onderwerp. Of omdat ze geen zin hebben in notificaties. Of omdat ze gewoon geen zin hebben in nog een WhatsApp-groep. Zoals ik. Het is niet persoonlijk bedoeld, hoor. Je kunt mijn beste vriend zijn en blijven. Of een zeer gewaardeerde collega. Maar als ik maar een beetje twijfel over je groep, dan verlaat ik hem meteen.

stopwhatsapp5. Wat zou ik er van vinden als ik zelf voor zo’n soort groep uitgenodigd zou worden?

Moet jezelf wel eens zuchten als je ineens in een nieuwe WhatsApp-groep zit? Baal je ook weleens als je in een WhatsApp-groep zit waar je niets mee hebt. Of van de notificaties? En heb je ook wel eens moeite met al die nietszeggende berichtjes die verschijnen? Ja? Nou, waarom zou je het anderen dan wel aan doen?
Of vind je het eigenlijk wel gezellig? Al die geluidjes en piepjes. En duimpjes en taartjes. Die een-tweetjes. Misschien ben je wel iemand die veel van dat soort berichtjes plaatst. Misschien praat jij in zo’n groep wel bij met je beste vrienden. Ja, ben je zo iemand? Ook prima hoor. Al moet je jezelf dan wel een laatste vraag stellen:

6. Heb ik niets beters te doen?

0 Shares:
Dit artikel is 60.016 keer gelezen