Was jij ook de enige in de klas die geen antwoord had op de vraag wat je later wilde worden? En weet je het eigenlijk nog steeds niet echt? Geen zorgen, je bent misschien wel een multipotentialite!

Wat een opluchting was het toen ik deze Ted Talk zag van Emilie Wapnick: Why some of us don’t have one true calling. Het was namelijk nogal frustrerend dat ik nooit wist wat ik wilde worden en dat eerlijk gezegd nog steeds niet zo goed weet. Wat ik wél weet is wat ik vreselijk vind om te doen, ik weet ook wat ik geweldig vind om te doen. Het werk dat ik nu doe, zou ik prima nog een paar jaar willen doen, maar om nu te zeggen dat het mijn roeping is? Nee, niet echt. Maar blijkbaar is dat helemaal niet erg. Sterker nog, er schijnt zoiets te bestaan als een multipotentialite. Ik ben er nog niet uit of ik dat nu echt ben, maar misschien ben jij het wel!

Herken je dit?

Je bent waarschijnlijk een multipotentialite (een generalist, of hoe je het ook wilt noemen) als je je herkent in het volgende. Als je ergens in geïnteresseerd raakt, dan kun je er volledig in opgaan en wil je alles leren wat er over te leren valt. Op een gegeven moment raak je verveeld, zie je er geen uitdaging meer in en stort je je vervolgens op iets heel anders.

Best frustrerend, want zo gaat er jaar na jaar voorbij en op een gegeven moment zie je de 30 (of 40) wel heel dichtbij komen, terwijl je nog steeds niet wat je met je carrière moet. Maar hé, als je een multipotentialite bent, is dat misschien helemaal zo slecht nog niet, zoals je aan de naam al kunt proeven. Ik zet de mogelijkheden voor je op een rij.

Combineer interesses

Zie jouw brede interesses niet meer als een beperking, maar maak er slim gebruik van. Hoe? Door bijvoorbeeld twee interesses met elkaar te combineren en zo iets unieks neer te zetten.

Een mooi voorbeeld hiervan is Meshu. De oprichters combineerden hun interesses in reizen, kaarten, datavisualisatie en design. Op hun site kun je via een kaart aangeven welke plaatsen op aarde belangrijk voor je zijn en deze met elkaar verbinden. De lijnen vormen een bijzonder grafisch ontwerp dat de basis is voor een sieraad.

macro2

 

Brede kennis

Een belangrijk kenmerk van een multipotentialite is dat je snel kunt leren. Juist omdat je zo gefocust ergens induikt en er van alles over wilt weten. Ook ben je ondertussen gewend geraakt om ergens weer als beginner mee aan de slag te gaan. Je bent immers al zo vaak een beginner geweest, vertelt de spreker in de Ted-video zo treffend. Je bent niet bang en durft uit je comfortzone te stappen.

Laat je niet wijsmaken dat het zonde is dat je weer aan iets nieuws begint en dat alles wat je eerder leerde nu voor niets is geweest. Dat is niet zo. Je hebt zo veel kennis opgebouwd, dat je ook bij nieuwe uitdagingen deze kennis op een bepaalde manier kunt inzetten. Kennis die een specialist bijvoorbeeld juist niet in huis heeft.

Groot aanpassingsvermogen

Daarnaast heb je waarschijnlijk ook een groot aanpassingsvermogen en kun je eenvoudig meerdere rollen hebben. De rol van consultant, leraar, baas, een peer of wat dan ook. Volgens Fast Company Magazine is aanpassingsvermogen dan ook dé skill die je in de 21ste eeuw nodig hebt om succesvol te zijn. Niet alleen je kennis en kunde is waardevol, maar ook dat je die op de juiste manier kunt toepassen, al naar gelang de behoeftes van jouw klant, collega of baas. Nog een handige bijkomstigheid is dat je daardoor makkelijk kunt inspelen op de veranderende markt.

Omdenken

Eigenlijk is het dus een kwestie van omdenken. Het is niet erg dat je geen specialist bent en dat je vaak wisselt van interesses. Zie het juist als een kracht. De wereld heeft dus multipotentialites nodig! Bekijk de video en grijp je kans om met trots te kunnen zeggen dat je nog steeds niet weet wat je worden wilt, later als je groot bent.

0 Shares:
7 comments
  1. Leuk artikel Samira en herkenbaar op veel punten. Het is juist leuk meerdere interesses te hebben en niet je hele leven hetzelfde te doen, denk ik. Als je maar iets doet waar je gelukkig van wordt!

  2. Herkenbaar! Vandaar dat ik ook nooit antwoord heb op een vraag als ‘waar zie jij jezelf over 5 jaar?’. Ben benieuwd of jij dat wel hebt?

    1. Haha, ja inderdaad!! Vroeger nooit geweten, ik weet het nu ook niet precies. Alleen in grote lijnen. Sinds ik voor mezelf werk, krijg ik de vraag vaker. Ik zeg altijd dat ik maar 1 a 2 jaar vooruit kijk.

  3. Sinds ik besef dat ik een multipotentialite ben, zorg ik bij nieuwe activiteiten vanaf dag 1 voor een exit plan. Dat geeft mij de zekerheid dat het voor mij een eindig project is.

Comments are closed.

Dit artikel is 9.682 keer gelezen