Wat nou, we lezen niet meer. Vooral jongeren zouden geen interesse meer hebben in met name fictie. Volgens de makers van Hooked ligt dit vooral aan de vorm en plaats van het lezen.

Geen tijd

Het grootste verschil met ‘vroeger’ lijkt te zijn waar, wanneer en hoe we onze tijd besteden en verdelen. Het lezen van een boek lijkt daar vaak niet in te passen. Er is ook zoveel te doen, zien en lezen. En je wilt natuurlijk niets missen. Kort en snel moet het zijn. Bij voorkeur te lezen, luisteren en kijken op je grote vriend Mr. Smartphone. Kijk maar naar de populariteit van Whatsapp, Twitter, Facebook, Instagram en Snapchat. Geen tijd is het credo, we moeten door naar het volgende. Laat nou juist het lezen van een boek tijd kosten…

Het moet anders. Dan lezen we wel(?)

De makers van Hooked denken de oplossing gevonden te hebben voor het minder of niet meer lezen: zorgen dat lezen niet als lezen voelt. Huh? Hoe kan lezen nou niet als lezen voelen?

We love reading, just like you, but we know it can get BORING when stories are too long. So we created this app to make reading snappy, spooky and fun.

In Hooked sla je geen bladzijde om. De verhalen worden gepresenteerd als sms-gesprekken. Precies zoals wij, de altijd online en mobiele mens en de Snapchat-generatie in het bijzonder, tegenwoordig het liefst communiceren en content tot ons nemen. Het gaat om het verhaal en de ervaring volgens bedenkers Parag Chordia en Prema Gupta. Hooked is de eerste app van hun start-up Telepathic waarmee ze storytelling herdefiniëren voor de Snapchat-generatie.

Van cliffhanger naar cliffhanger

Ieder bericht  is een cliffhanger. Wat natuurlijk goed past bij de mobiele generatie. Snelheid. Van trigger naar trigger. Altijd bang je te vervelen, iets te missen. Maar ook verrast willen worden. Hooked doet haar naam eer aan. Je wilt doorlezen, nu!

Gaat toch snel vervelen

Na drie verhaaltjes had ik het wel gezien. Dacht ik. Maar bij de notificatie met een bericht over een nieuw verhaal dacht ik toch ‘zal ik stiekem nog een verhaaltje doen?’

Verwacht geen hoogstaande literatuur

Of dit de manier is om mensen aan het lezen te krijgen én houden? Ik heb geen idee. Op de een of andere manier geloof ik er nog altijd niet in dat lezen (en daarmee het schrijven van goede verhalen) ooit zal verdwijnen. Of Hooked en moederbedrijf Telepathic iets kunnen betekenen voor de toekomst van het lezen en het vertellen van verhalen? We zullen zien. Het werken met verslavende haakjes kunnen ze wat mij betreft in ieder geval. Of het kwalitatief hoogstaande verhalen zijn die je morgen nog kunt navertellen? Niet echt, maar het is wel helemaal van deze tijd; leuk tijdverdrijf, voor nu. Ik ga nog even snel mijn gratis verhaaltje van vandaag lezen…

Downloaden

Hooked is gratis en kun je hier downloaden voor iPhone. Je krijgt dan iedere dag 1 gratis verhaaltje. Voor een week lang ongelimiteerd verhalen lezen en de premium content betaal je $2.99, voor een maand $7.99 en voor een jaar $39.99. Ook te lezen op je Apple Watch.

Wil jij onze app-oloog worden? Op het gebied van Android of iPhone? We zijn op zoek naar bloggers.

Ben je een app-ontwikkelaar en wil je jouw app hier presenteren? Neem dan contact met ons op.

0 Shares:
Dit artikel is 57.575 keer gelezen