Veel basisscholen in Nederland kruipen nog altijd rond met traag internet. Zo’n trage verbinding is in tijden van steeds meer online lesmateriaal een groot probleem. Dat stelt de PO-raad, een belangenorganisatie voor het basisonderwijs. De raad wil daarom dat huishoudens met een glasvezelverbinding zo snel mogelijk worden aangesloten op het glasvezelinternet.

Slechts 40% van de scholen heeft glasvezel

Van bijna 7.000 basisscholen in Nederland hebben er ongeveer 41 procent beschikking over een glasvezelaansluiting. Dat terwijl andere scholen het met een tragere vorm van internet moeten doen. Vooral buiten de grote steden is er vaak alleen kabelinternet beschikbaar en in sommige gevallen is zelfs dat niet te verkrijgen. Een paar honderd basisscholen maakt ook nog altijd gebruik van een langzame telefoonlijn, wat een groot probleem is.

Traag internet groot probleem

Volgens de PO-raad dreigen 900.000 leerlingen hun kans op modern onderwijs te missen als de situatie niet snel verbetert. Die verbetering is hard nodig, omdat alle leerlingen in het basisonderwijs vanaf 2018 online een digitale eindtoets moeten maken. Dat zijn ze zelfs wettelijk verplicht. De PO-raad noemt snel internet dan ook ‘geen luxe, maar een verplichting’.

Uitbreiden glasvezelnetwerk

De oplossing is een uitbreiding van het glasvezelnetwerk. Hoewel het aantal gemeenten en huishoudens met een glasvezelverbinding afgelopen jaren flink is gegroeid, is landelijke dekking nog  ver weg. Dat komt onder andere doordat KPN de uitrol op een lager pitje wil zetten, nadat deze provider eerder dit jaar netwerkbeheerder Reggefiber overnam. Concurrent Vodafone, dat ook glasvezelinternet aanbiedt via het Reggefibernetwerk, kondigde al snel aan in beroep te gaan tegen de overname. Een uitspraak in deze zaak kan echter nog een tijdje op zich laten wachten.

FiberNL biedt de uitkomst?

Toch lijkt er een oplossing voor basisscholen in de maak. De onafhankelijke glasvezelprovider Fiber wil scholen van gratis glasvezel voorzien wanneer er regionaal een vastgesteld aantal glasvezelabonnementen wordt afgesloten. Het is nog niet helemaal duidelijk wie het netwerk daadwerkelijk zal aanleggen. Fiber is alleen een provider en maakt gebruik van de netwerken Reggefiber en CIF.

0 Shares:
Dit artikel is 4.077 keer gelezen