Als horlogegek vanaf mijn eerste klokkie, moest ik die Apple Watch hebben. Gisteren kocht ik hem, maar was al snel een illusie armer. Teleurgesteld bracht ik deze ‘ultieme’ gadget terug, binnen 24 uur.

Klokkiesgek

De tel ben ik allang kwijt geraakt van de horloges die ik gekregen heb. Mijn eerste ontving ik al op de lagere school: een ‘echt’ duikhorloge met zo’n draaibare ring voor mijn verjaardag. Daarna volgde er nog heel veel. Eerst de digitale exemplaren met lichtjes, stopwatches en zelfs 1 met een calculator. Maar ook een Swatch die je kon buzzen, grote vierkante Diesels, Citizen diverwatches, een G-Schock op zonne-energie. Mijn mooiste klok is de handgemaakte Seiko Kinitec limited edition met 36 robijnen asjes, die je aan de glazen achterkant kan zien zitten. Allemaal horloges waar ik vanaf aanschaf en gebruik al ontzettend blij mee ben.

Mot ik ook hebben

Dus toen de Apple Watch op de markt kwam, moest ik die ook hebben. Na alle video’s minstens 3 keer gezien te hebben, de reviews te hebben gespeld en de info over alle mogelijkheden te hebben doorgeploegd, bezocht ik gisteren de Apple Store. Een alleraardigste jongeman heeft mij geholpen en geadviseerd. En ik mocht verschillende modellen proberen om die bijzondere tik op mijn pols te mogen voelen. En niet veel later ging ik naar buiten met een prachtig witte doos met daarin mijn laatste aanwinst.

Connectie maken

De laatste gadget van Apple werkt alleen in combinatie met een iPhone. Die twee aan elkaar knopen is kinderlijk eenvoudig, want dat is een kwestie van: appje openen, Apple Watch scannen met je iPhone en je kan aan de slag. Je kiest 1 van de vele standaard wijzerplaten, rommelt een beetje aan je instellingen, zet een foto van het ding om je pols op Facebook/Twitter/LinkedIn. Als laatste wacht je met smart op de eerste melding van je smartwatch. En die meldingen komen inderdaad binnen. Massaal zelfs in mijn geval en daarin zijn wij elkaar ook verloren.

Geen wauw-gevoel

Je hebt maar één kans op een verpletterende indruk. Dat geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor gadgets. Dat wauw-gevoel had ik bij direct mijn eerste iPhone en iPad. En zeker bij mijn MacBook die ik na bijna 20 jaar aan ‘Microsoft-ervaringen’ kocht. Maar bij mijn Apple Watch blijft dat gevoel helemaal uit. Sterker nog. Binnen 24 uur irriteert hij mij zo dat ik besloot hem terug te brengen. Het uitpakken van de doos en het verbinden aan mijn iPhone was ongeveer het hoogtepunt. Daarna ging het bergafwaarts. Er is eigenlijk niets slims aan je Apple Watch. Alle info die hij je geeft, met uitzondering van je hartslag, komt gewoon van je iPhone. Zelfs de tijd haalt hij daarvandaan. Alleen doet hij dat op ieniemienie formaat.

Hé Siri of Hello KITT?

Knight_rider_watch

Laat ik een paar voorbeelden geven van de irritaties die de Apple Watch bij mij hebben losgemaakt. Voor een echte positieve ervaring is de Watch allereerst te langzaam en veel te summier. Daarbij is een horloge met een scherm van 42mm te klein om op te tikken. Dus maak je hem wakker met de kreet: “Hé Siri”, waarna je van alles kan roepen dat in tekst wordt omgezet. Dat werkt, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Siri is net iets te langzaam om behulpzaam te zijn en dat is irritant. Maar ik voelde mij vooral een heel slechte kopie van de Knightrider. David Hasselhoff die via zijn pols heel stoer KITT oproept om samen met zijn auto het kwaad te bestrijden, dat was lollig in de jaren ’80 op tv. Maar het voelt gewoon heel raar om in het openbaar tegen je horloge te praten. Als je alleen bent, kan het misschien nog, maar met anderen in mijn buurt word ik er heel ongemakkelijk van. Net zo ongemakkelijk als wanneer ik zo’n rood heen-en-weer-lampje in de grill van mijn auto zou hebben. Er is overigens wel een speciale Apple Watch app met de stem van Kitt, voor als je alle schaamte voorbij bent. (klik hier voor de Video)

E-mail

Apple_watch_mail
Mail is natuurlijk passé en door de jeugd omgedoopt tot bejaarden-chat. Toch krijg ik nog relatief veel mailtjes binnen. Apple Watch geeft je een melding als dat gebeurt. Maar 9 van de 10 mails die ik binnen krijg, hebben een HTML-inhoud. En wat zegt Apple Watch dan? “Het volledige bericht is niet beschikbaar op de Apple Watch, maar kunt u lezen op uw iPhone.” Dus kan je die weer uit je broekzak frummelen. En dat was nu net niet mijn bedoeling.

 LinkedIn en Facebook meldingen

Ik post regelmatig op Linkedin en Facebook, en daarop komen dan (gelukkig) ook reacties. De meldingen lees je direct op je Apple Watch. Alleen zie je dan niet wat de reactie is. Hij informeert je alleen dat John of Sandra gereageerd heeft op je update. Dus maar weer op je iPhone kijken wat dan dat commentaar is, zodat je wel kan reageren.

Twitter

Twitter heeft een eigen app op de watch, waarmee je kan tweeten en je timeline kan lezen. Beide zijn ontzettend onhandig. Als je een tweet wil versturen, dan kan je deze inspreken. Maar het bijvoegen van een url of foto is onmogelijk, evenals het doen van een @-mention. Als je tweets leest op je watch, dan duurt dat weer net te lang voor ze geladen zijn. Bovendien kan je geen url’s openen. Hopeloos dus, en ik begrijp dan ook niet dat Twitter akkoord ging met deze uitgeklede functionaliteit.

Whatsapp

Apple wil blijkbaar graag dat je hun Messenger gebruikt. In deze app zitten allerhande mogelijkheden om te antwoorden. Maar ja… wees eerlijk… wie gebruikt dat eigenlijk in Nederland? Wij zijn verstokte Whatsappers. Ik ontvang dan ook heel veel berichten op een dag. Deze worden netjes getoond als melding op mijn pols. Niet het hele bericht maar een heel klein stukje. Verder kan je niets met die melding. Om te antwoorden of de rest van de conversatie te volge,n moet je wederom terug naar je iPhone.

Andere apps

Verschillende partijen hebben hun apps geschikt gemaakt voor de Apple Watch. Deze kan je prima aantikken op het kleine scherm. Het laden van bijvoorbeeld het Nu.nl of NOS-nieuws duurt alleen te lang voor een lekker gevoel. Even snel de headlines scannen is er dan ook niet bij. Als je het hele verhaal wil lezen ben je sneller als je weer direct je iPhone pakt. En om nu de hele dag te kijken wat de temperatuur buiten is of hoe hoog je hartslag is? Het beantwoorden van een telefoongesprek op je horloge? Dat is ontzettend James Bond en leuk dat het kan. Maar het is gewoon bellen op een speaker en daar heb ik qua geluid wel betere gadgets voor. Aan mij is het dit allemaal niet besteed en het maakt het gedoe van alle eerder genoemde nadelen voor mij niet goed.

Mijn conclusie

Na 24 uur was ik dus wel klaar met de Apple Watch. Ik werd gek van de veel te veel meldingen waar ik helemaal niets uit kon opmaken. Een zenuwachtig getik aan mijn pols waardoor ik nog steeds mijn iPhone moest pakken. Als je een gesprek hebt met iemand of aan het werk bent, dan is het nog lastiger te negeren dan de meldingen op je telefoon. “Dan kan je natuurlijk de meldingen uitzetten”, hoor ik je zeggen. Maar dan houd je eigenlijk alleen nog een heel lelijk en veel te duur horloge over. De Apple Watch voegt voor mij niets toe en is al na 24 uur een gehypet en overbodig apparaatje. Voor het eerst heeft Apple iets gemaakt waar ik als Appe-fan geïrriteerd van raak. Gelukkig heeft Apple een geweldige service. Zonder discussie mag je binnen 14 dagen na aankoop alles weer inleveren en krijg je je direct je geld terug. En daar kreeg ik, als schrale troost, dan wel weer een wauw-gevoel van.

0 Shares:
6 comments
 1. Wat ik gek vind in je verhaal.
  – Eerst is het een geweldig apparaat dat je uitgebreid hebt bekeken, filmpjes over hebt gekeken en die je perse wilt hebben.
  – Als de software dan tegenvalt is het ineens een lelijk ding, te duur en gehypet.
  – Nergens meldt Apple dat je kunt typen op de AW. Dus je opmerking dat “42 mm te klein is om te typen” is ook vreemd. Dat zou hetzelfde zijn als wanneer je over je Seiko Kinitec zegt dat je er niet mee kunt diepzeeduiken.

  Tot slot jammer dat je het apparaat niet wat meer tijd geeft. Je kunt niet altijd binnen 24 uur wennen aan nieuwe apparaten. Misschien is dat wel waarin je teleurgesteld bent door Apple..?

  1. Beste Patjem,

   Zoals ik je net al op Twitter zei heb ik inderdaad een verkeerde keus gemaakt en die geef ik ruiterlijk toe. Wat de video’s voor mij aantonen die ik gezien heb is dat ze niet overeenkomen met de echte ervaring.
   De wil van het hebben kwam voor mij niet overeen met de echte ervaring. En dat is precies wat ik beschrijf in dit verhaal. Dat is persoonlijk en mag iedereen mee doen wat hij of zij wil.
   Waar ik altijd consequent in ben, is dat ik bereid blijf mijn mening aan te blijven passen aan alle nieuwe ervaringen die ik onderweg op doen :-)

   mvg Richard

 2. Hoi Richard,
  Ik dacht het. jij zegt het. Ik hou wel van nieuwe dingen, maar heb toch eerst een aantal blogs gelezen over de Apple Watch en daarin las ik het grootste minpunt; als je mazzel heb dan is de accuduur 18 uur. Altijd elke dag je horloge opladen, daar word je toch gek van. Leuk artikel van je en toch handig om weer te lezen wat de minpuntjes zijn. Ik hou het wel bij mijn iphone6.

  1. als je niet slaapt met je horloge moet je hem toch afdoen. ff op de lader leggen is dan toch geen extra stap?
   Het is een beetje zoals de range anxiety met de elektrische auto’s.

 3. Hi Richard, dank voor het delen van je ervaringen. Ik zat zelf nog te twijfelen (ook Apple-adapt) maar toegevoegde waarde is er -nog?- niet.

  Ik blijf vrolijk verder gaan met iPad/iPhone-combi

Comments are closed.

Dit artikel is 67.838 keer gelezen