Er zijn waarschijnlijk weinig pagina’s waarop de vluchtelingenproblematiek en de recente Nederlandse sportsuccessen zo worden gecombineerd als op de Facebook-pagina van eurocommissaris Frans Timmermans. Een combinatie die meer dan prima werkt.

Frans_Timmermans_2013 kleinBaas van zijn eigen pagina

Nadat de 54-jarige Timmermans een post plaatste over de geweldige presentaties van wielrenner Tom Dumoulin tijdens de Vuelta, reageerde één van zijn ‘vrienden’ of hij zich niet beter bezig kan houden met de migrantenproblematiek. Andere reaguurders vinden ook dat Timmermans in zo’n moeilijke tijd het niet over sport moet hebben. Daar ben ik het niet mee eens. Een belangrijk deel van het leven is juist ontspanning. Dat geldt voor de loodgieter, de ICT-deskundige, de social media copywriter en ook voor de ‘eerste vicevoorzitter van de Europese commissie en Europees commissaris van betere regelgeving, interinstitutionele betrekkingen en rechtsstatelijkheid’, zoals de officiële functie van Timmermans luidt. Als hij enthousiast wordt over sport en muziek, mag hij daarover schrijven. Het is immers zijn pagina. Ben je het niet met hem eens? Volg hem dan niet.

Mix van privé en werk werkt goed

Juist de afwisseling van ontspanningsberichten en werkposts werkt bij Timmermans heel goed. Van een bezoek aan vluchtelingen aan Kos tot de overwinning van Dafne Schippers op het WK Atletiek. Van een recensie van een boek tot een toespraak van zijn ‘baas’ Juncker. Van een foto van zijn hond tot een in-memoriam voor de slachtoffers van 9/11. Timmermans post erover. Hoe verschillend de onderwerpen ook zijn, één ding hebben ze gemeen: Timmermans schrijft er gepassioneerd en betrokken over. In duidelijke taal. En in mooi opgebouwde posts. De pluspunten van Timmermans’ pagina op een rij:

Gepassioneerd en redelijk

De vluchtelingenproblematiek gaat Timmermans aan het hart. Dat blijkt uit zijn verslagen over zijn reizen. Naar Calais bijvoorbeeld, waar veel vluchtelingen zijn gestrand. Vol begrip schrijft hij over wat de vluchtelingen op bijvoorbeeld de Griekse eilanden meemaken. Hij steunt initiatieven zoals ‘Voelt u zich geroepen?’ Maar tegelijkertijd benadrukt hij dat het een moeilijk probleem is, dat niet zo maar op te lossen is. Maar dat er een oplossing komt, daarvan is hij overtuigd.

Duidelijke taal

Politici staan niet bekend om hun begrijpelijke taal. Op tv en radio draaien ze er vaak omheen. Ook Timmermans heeft er last van, als hij in een interview een moeilijke vraag krijgt. Op Facebook is hij duidelijk ‘in control’. Hij bepaalt wanneer hij iets schrijft. En wat hij schrijft. Datgene wat hij op zijn pagina zet is overtuigend. Geschreven in duidelijke taal, zonder informeel te worden. Op een mooie manier mixt hij korte met lange zinnen. Zoals in dit bericht over het overlijden van Joost Zwagerman.

Mooi gecomponeerde posts

Door zijn drukke werkschema heeft Timmermans waarschijnlijk niet uren de tijd om een postje te maken. Dat zal wel snel-snel-snel gaan. Maar dat zie je niet aan de kwaliteit van de posts. Veel van zijn berichten zijn kleine verhalen, met een goed begin, een sterk tussenstuk en altijd een mooie afsluiter. Zoals in zijn post over het verlies van het Nederlands elftal tegen Turkije: ‘We zijn vaak verwend, absoluut. Maar nu is het toch wel erg pover’. Of zoals in zijn reactie op een artikel van Owen Jones over ‘migrants are humans too’: ‘For the sake of humanity. Our humanity’. Ook wat hij schrijft over de Algemene Beschouwingen is mooi.

Persoonlijk

Zoals gezegd, beperkt Timmermans zich niet alleen tot politiek. Hij gunt zijn Facebook-vrienden een kijkje in zijn privéleven. Nou ja, waar en hoe hij woont, wie zijn familie en vrienden zijn, daar post hij als beroemdheid niet over. Maar wel over wat hij graag in zijn privéleven doet. Welke boeken hij leest. Zoals de gedichten van Joost Zwagerman. En welke sportprestaties hem in beroering brengen. De 200 meter-sprintzege van Dafne. Het goede spel van zijn ploeg Roda JC. En de verrassende prestaties van mede-Limburger Tom Dumoulin. Zoals vaak legt hij in deze posts een link met zijn werk: niets is onmogelijk.

Positieve noot

Dat niets onmogelijk is, klinkt veel terug in de posts die hij over zijn werk als eurocommissaris schrijft. Hoe schrijnend de situatie van de vluchtelingen ook is, hoe erg het er ook aan toegaat op de eilanden waar veel immigranten naar toe gaan, hij probeert positief te blijven. Hoe moeilijk dat soms ook is. Er lijkt altijd wel een beetje zon door te stralen. Zoals in het bericht na zijn bezoek aan Kos. ‘Vinden we samen oplossingen of gaan we ieder voor zich falen? Ik vertrouw nog steeds op het eerste.’

Kijkje in de keuken

Timmermans neemt zijn Facebook-vrienden mee in zijn niet-alledaagse reis. Hij vertelt waar hij naar toe reist. Maar ook hoe hij tussendoor op de hoogte blijft van zaken die hem interesseren. Zo schrijft hij dat hij op een drukke dag toch probeert Dumoulin te volgen via de liveticker van de Vuelta. Hij maakt even een foto van de coulissen van de studio van het VRT Journaal. Of hij vertelt hoe zijn drukke dag er uit ziet, beginnend in Leiden en eindigend met een interview bij RTL Late Night.

Meertalig

Dat een eurocommissaris meerdere talen spreekt, is eigenlijk logisch. Veel van de collega’s van Timmermans spreken die niet. Maar onze oud-minister wel. En hij schrijft ook in meerdere talen. Als het nieuws er aanleiding toe geeft, post hij in het Engels. Maar ook net zo makkelijk in het Duits of in het Frans.

Timmermans laptop_kleinAlles zelf geschreven

Veel bekende personen laten hun Facebook-pagina door bedrijven vullen. Zo niet Timmermans. Hij post alles zelf. En dat zie je. Het ziet er niet altijd gelikt uit. Soms staan er wat spelfoutjes in de posts. Maar ze komen wel duidelijk uit zijn hart. Ze zijn eerlijk. En daardoor krachtig. En ze wekken veel reacties op.

Reacties van hem zelf

Waar Timmermans soms zelf weer op reageert. Niet altijd, maar dat kan ook niet met soms wel 200 reacties. Ik denk echter wel dat hij alle reacties even scant. En als zijn oog ergens op valt waar hij het niet mee eens is, dan zegt hij dat. Als iemand bij een post over Tom Dumoulin refereert aan de ramp van de MH17, reageert Timmermans met ‘Waar slaat dit in hemelsnaam op?’ En op de eerder aangehaalde opmerking dat hij zich beter met de vluchtelingenproblematiek kan bezig houden, antwoordt Timmermans dat de reageerder misschien beter moet opletten.

Meer dan 200.000 fans

Deze reacties leveren dan meteen heel veel likes op. Als Timmermans niet reageert, doen andere Facebook-vrienden dat wel. Een grote meerderheid van de vrienden neemt het voor de eurocommissaris op. De meeste volgers zijn echt fan van de eurocommissaris. Inmiddels zijn het er 214.846. Ze zorgen voor meer dan 1.000 likes per bericht. Regelmatig zijn het er meer dan 2.500. Een enkele keer meer dan 5.000. Op de posts wordt flink gereageerd. Vaak meer dan 200x. En tientallen mensen delen zijn posts.

Beter kan niet

Ik ben één van die fans. Voordat ik zijn Facebook-pagina ontdekte had ik weinig met hem. Als ik hem op tv zie of op de radio hoor, word ik niet altijd blij van hem. Te pathetisch, komt hij over. Betweterig. Soms wat zelfvoldaan. En dan is hij ook nog lid van de PvdA, een partij waar ik nooit op zal stemmen. Maar zoals Frans Timmermans zich manifesteert op Facebook vind ik geweldig. Die mix van wereldnieuws en regionale sportprestaties, van privéberichten en Europese beslommeringen, maakt zijn Facebook-pagina heel boeiend. Sterker nog, van een beroemdheid heb ik nog nooit een betere Facebook-pagina gezien.

0 Shares:
Dit artikel is 9.883 keer gelezen