Op social media zijn steeds meer mogelijkheden om ervoor te zorgen dat nabestaanden ons na onze dood niet hoeven te missen. Is sociaal leven na de dood voor jou ook een goede optie?

De dood is als onderwerp steeds minder taboe. We kunnen hier van alles voor regelen en gebruik maken van talloze mogelijkheden rondom ons overlijden die zowel voor onszelf als onze nabestaanden een heel klein beetje troost kunnen bieden.

Apps die je maar één keer nodig hebt

Digitaal wordt er heel anders omgegaan met leven en dood en het rouwproces van nabestaanden. Waar aanstaande moeders over de hele wereld er al langer voor zorgen dat hun kinderen online zijn voordat ze zijn geboren, was het online blijven na de dood een logische volgende stap. Er zijn intussen meerdere apps ontwikkeld die dit zogenoemde social afterlife voeden.

LIVESON

“When your heart stops beating, you’ll keep tweeting” Deze app voor Twitter laat je nog ná je dood tweeten, en zelfs met je eigen persoonlijkheid. Door je gebruiken, je smaak en de dingen die je leuk vindt te onthouden, zorgt LIVESON ervoor dat jouw social life geüpdatet blijft nadat jij er niet meer bent.

Is het voor jou een iets te grote stap om je social afterlife compleet in de handen te leggen van een app? Dan kun je ook iemand opnemen in je online testament die de zeggenschap krijgt over het online houden van je account.

If I die & DeadSocial

Ook Facebook had een unieke applicatie die ervoor waakte dat je sociale zelf niet meteen met je mee het graf in verdween. Met ‘if i die’ kon je een filmpje opnemen of een laatste bericht schrijven dat na je dood gepubliceerd zou worden. Zo kon je je vrienden nog een wijze les meegeven, je best bewaarde geheim blootgeven, het laatste woord hebben in een persoonlijke vete, of je favoriete mop vertellen. Maar het lijkt er nu op dat de app (tijdelijk) uit de lucht is.

‘Gelukkig’ is er DeadSocial als alternatief, waarvan 31 oktober een vernieuwde tweede versie gelanceerd wordt.

Wat is nu echt belangrijk voor je nabestaanden?

Of deze apps ook daadwerkelijk zorgen dat de rouw van nabestaanden vergemakkelijkt wordt, blijft de vraag. Momenteel lijkt het erop dat mensen de mogelijkheden voor een social afterlife vooral zien als grap.

Experts benadrukken het belang van het regelen van de meer prangende kwesties rondom je dood. Het is waarschijnlijk belangrijker om je financiële zaken tijdig te regelen zodat je nabestaanden niet met hoge kosten komen te zitten. Laat daarom, naast je belangrijkste social accounts – met bijhorende wachtwoorden – ook andere wensen opnemen in je testament en voorzie eerst in de kosten van je begrafenis. Daarna kun je altijd nog zorgen dat je nabestaanden je persoonlijke pagina’s verwijderen als de tijd daar rijp voor is.

Waar ligt voor jou de prioriteit als het gaat om het regelen van zaken rondom jouw dood?  Zou je je Facebook-account levend willen houden of denk je liever eerst na over een passende verzekering? En wat zou je ervan vinden als je beste vriend nog blijft tweeten na je dood?

0 Shares:
Dit artikel is 10.391 keer gelezen