Ik ben er een beetje klaar mee, Waarmee vraag je? Ik ben een beetje klaar met al die onzin waar ik mij op social media doorheen moet worstelen. De nonsens straalt er aan alle kanten af en jij deelt het maar zonder na te denken.

Klakkeloos

Ken je dat spelletje nog dat je speelde op de lagere school? Een klasgenoot fluistert een verhaal in het oor van de ander en die deelt dat met de volgende. Vijf kinderen verder klopt er geen bal meer van; er is van alles bijgekomen, of juist weggelaten. En met het delen via social media gaat dat spelletje nog gemakkelijker. Eén druk op de deel- of retweet-knop en je zet elke boodschap 1-op-1 door naar al je vrienden. Toch zit hier ook een gevaar in, dus bezint eer ge deelt. Ik erger me in elk geval meer en meer aan dit “klakkeloos” delen en doorsturen.

Knippen en plakken

Bijna zonder uitzondering zijn de berichten waar ik het dan over heb, uit hun verband gerukt. Met als intentie om zo een statement te maken. Het is kinderlijk eenvoudig: je pikt een foto van Google, plakt er een tekstje onder en klaar is Kees. Zo rammel je eenvoudig een “te erg om waar te zijn”-verhaaltje in elkaar. Vervolgens gooi je het op een of andere vage website (imgur bijvoorbeeld) en deelt het op Facebook. Binnen no time stromen de likes binnen en gaat jouw berichtje viral. Gaaf toch?

En passant kan je meteen een mythe de wereld in helpen die jouw standpunt plotseling plausibel maakt. Pure propaganda van een zeer bedenkelijk allooi en uit een tijd die nooit meer terug mag komen. En dat alles dan in een nieuw “Social Media”-jasje. En ben je niet de maker van zo’n plaatje, dan ben je in elk geval als deler net zo verkeerd bezig.

>> Lees ook: Ik heb je ontvriend op Facebook, om de volgende 12 redenen

Allemaal flauwekul

Elke dag is er wel weer een nieuw verschrikkelijk verhaal. Ik kan mijn Facebook niet opendoen of er is wel iemand die een bericht/foto/of video deelt om aan te tonen hoe verderfelijk al die vluchtelingen zijn. Een plaatje waarop vluchtelingen een stadion lijken af te breken, terwijl zij daar liefdevol zijn opgevangen. De dag erna blijkt dat het om een oude foto gaat van Engelse hooligans op oorlogstocht.

Of een video van vluchtelingen achter een hek, die voedsel weigeren van het Rode Kruis omdat het niet halal zou zijn. Ook niet waar, ze willen gewoon de grens over waar zij al dagen achter een hek staan te wachten en geven aan geen water te willen maar doorgang.

Of een Mariabeeld waarover geürineerd zou zijn, dat – zo blijkt later – later bij een Spaanse processie wat klungelig uit de handen van de vrome dragers is gevallen.

En niet alleen de tegenstanders van vluchtelingen proberen op deze manier hun punt te maken. Er circuleert nu een foto van mannen die op (of af) een groot vrachtschip proberen te klimmen. Het zou volgens de posters gaan om een voorbeeld van Europeanen die in WOII de oorlog ontvluchten om naar Afrika te gaan. En je voelt hem al aankomen, ook niet waar. Het gaat hier om Albanezen die in 1991 hun land proberen te ontvluchten naar Italië. En zo zijn er nog veel meer: asielzoekers die meer dan 4000 euro per jaar krijgen, wapens in containers met goederen voor vluchtelingen, vluchtelingen die als IS-strijder zouden hebben gediend, tentenkampen in Saudi-Arabië die leegstaan, etc etc etc etc. Allemaal flauwekul.

Uitglijer

De hoeveelheid onzinberichten beperkt zich niet tot de actuele vluchtelingenproblematiek. Met ogen open trappen dagelijks honderdduizenden midden in de social media drollen die zij in hun timeline tegenkomen. Tijdens het schrijven van dit verhaal geloofde de wereld direct dat Facebook je in het vervolg $5,99 gaat berekenen voor het niet openbaar maken van de door jouw verwijderde foto’s. En wat te denken van dat “juridische” bericht dat op Facebook jouw privacy gaat beschermen?

Van een heel andere orde van grootte zijn volgens mij de berichten die bewust verkeerde informatie geven en inspelen op jouw sentiment. Vaak gaat het dan over dieren of kinderen en vallen zij in de categorie Urban Legends. Zo hadden wij dit jaar een verhaal over een meisje dat zou zijn geslagen door haar moeder omdat zij met lippenstift op een laken had getekend. Een huilende indiaan waarvan geclaimd werd dat hij verdrietig was om het kappen van zijn regenbos. En een van-een-vriend-van-een-vriend-zijn-vriendin gehoord verhaal dat mensen met een huilende baby in een Maxi Cosi proberen om je te overvallen op parkeerplaatsen. Het absolute dieptepunt is wat mij betreft de Tweet, die ook op Facebook verscheen, 24 uur na de bommen in Boston. Een 8-jarig meisje zou zijn omgekomen toen zij aan de marathon deelnam. Niet waar dus.

fake Facebook

De schandpaal

Een nog gevaarlijkere ontwikkeling is het type ‘schandpaalbericht’. Kijk, sommige gebeurtenissen maken mij ook kwaad: het doodtrappen van een scheidsrechter, uitgaansgeweld, pedofielen die denken hun praktijken wereldkundig te moeten maken of de laffe overval op een 9-jarig meisje. Incidenten die je als burger onveilig en machteloos doen voelen en waarop je wel moet reageren.

Toch is het volgens mij niet verstandig om de berichten die hierover ontstaan zonder nadenken verder te delen. Laat ik het voorbeeld geven van een 9-jarige meisje werd overvallen door vier jongens. Het duurde niet lang of ik kwam meerdere malen een foto tegen met die drie jongens vol in beeld en hun namen boven hun hoofden geschreven.

Levensgevaarlijk, want er is wel een aantal vragen te stellen bij een dergelijk bericht (in geheel willekeurige volgorde): zijn dit wel de verdachten? Wie heeft dit gecheckt en bij wie? Stel dat een of meer van deze jongens niets te maken heeft met deze laffe daad. Hoe zet hij dat ooit nog recht, of blijft hij zijn hele leven gezien als dader?

Of wat dacht je van de boze ontslagen werknemer die vorig jaar in de Cruquius posters ophing om zo zijn manager te beschuldigen van pedofilie. Voorbijgangers fotografeerden ze en gooiden ze online… Kan je de gevolgen voorstellen voor de manager in kwestie? Gelukkig is dader gepakt, maar de “social” media delers van het bericht zijn vrijaf gegaan.

In ons land is het gelukkig nog steeds zo dat je pas schuldig bent als een rechter dat vindt en niet omdat iedereen dat zomaar roept. Want hebben wij als buitenstaanders alle feiten wel helder? Een foto van een jongen die op een groep hoofdtrappers afrent, zegt niets over wat zijn rol in het geheel was. Wellicht deed hij dat om de anderen te laten stoppen. De Britse kwaliteitskrant The Guardian had daar in 1986 al een mooi filmpje over.

>> Lees ook: Kopschoppers en verkrachte meisjes hebben recht op online privacy

 

Bezint eer gij deelt

Misschien zou het helpen als iedereen een beetje minder verhit zou reageren op dit soort berichten en als je even tot 10 telt voordat je je mening de wereld in lanceert. Denk na voordat je alles maar klakkeloos voor waar aanneemt en deelt met je vrienden. Google het plaatje of het bericht eerst eens. Komt het van een gerenommeerde nieuwssite of een vage website met nog meer vreemde berichten?

>> Lees ook: Het internet, de mening en de Oude Grieken

En als het te erg is om waar te zijn, dan is het dat ook meestal. Dat geldt ook voor andere onzinnige berichten over gezondheid, levensgevaarlijk eten, inbrekers die tekens op je deur zetten, virussen op te telefoon omdat je gebeld bent van een onbekend nummer, een dode professor die beweert dat ADHD niet zou bestaan en gratis auto’s, vakanties en iPhones. Stop de onzin en draag niet bij aan de verspreiding ervan. Tenzij je natuurlijk gelooft dat die mail over 60 miljoen die in een Nigeriaanse kluis op jou ligt te wachten ook waar is …

0 Shares:
81 comments
 1. Hear hear! Ik kan me er ook enorm druk om maken!!! Wat me opvalt, als ik bijv. die ‘schandpaal’ updates ter sprake breng en het gevaar daarvan, dat mensen echt niet snappen wat daar het gevaar van is…. Eng. Vind ik dan.

   1. Volgens mij heb je zijn boodschap niet goed begrepen. Hij heeft nooit beweerd dat er geen vreselijke dingen gebeuren. Bovendien is hij juist degene die het naïve gedrag van anderen uit hun hoofd probeert te praten.

   2. Er gebeuren inderdaad vreselijke dingen iedere dag, dat ontkent de schrijver ook niet. Maar dat wil niet zeggen dat alles wat op social media gedeeld wordt per definitie waar is. En vooral dat je, als mens zijnde, je gezonde verstand moet gebruiken en na moet gaan of het waar is, voor je alles maar klakkeloos deelt.

   3. Klopt maar dat wil niet zeggen dat alles wat op internet staat waar is, naïve reactie

 2. alle media of het nu om geschreven woord gaat,beeld middels foto of video. Geluid, muziek, nieuws of de mening van een persoon het is nooit redelijk, relevant of rechtvaardig.
  Het is een mening, beeld ofwel denkwijze die opgelegd wordt.
  Zonder media moeten mensen vanuit zichzelf redeneren, ipv klakkeloos aannemen.

 3. Ik ben er ook HÉLÈMAAL klaar mee. We gaan niet ten onder aan de vluchtelingen maar wat aan angst en haat gezaaid wordt.
  Mensen die elkaar woordelijk afmaken…
  Vreselijk..
  De heersende verdeeldheid is niet de schuld van vluchtelingen. Hier kiezen “wij” zelf voor uit angst voor het tekort, voor het onbekende…
  Het lijkt wel of mensen dit soort verhalen nodig hebben om hun onvrede te kunnen spuien. En tja.. iemand de zwarte piet (of mag dit ook al niet meer) toespelen is makkelijker dan hetgeen aan te pakken wat werkelijk fout gaat.
  Mocht er hier in Europa oorlog uitbreken en mocht ik moeten vluchten dan hoop ik dat ik word binnengelaten in een land waar het veiliger is en hoop ik dat ik niet veroordeeld wordt omdat ik een mobiel heb en een MET spijkerbroek met een Reinders Shirt aan heb…
  Want Nederland is geen 3de wereld land.. dat was Syrië ook niet nml..

  1. Als hier de oorlog uitbreekt denk je dan dat je welkom bent in een moslimland?.als ongelovige..christen of jood?…Dat je kerken mag bouwen of eisen dat je woonruimte krijgt? …Dat je een uitkering krijgt die je mee mag nemen als je weer terug gaat naar je eigen land??
   ..Dream on.

   1. Hoi Astrid. Daar heb ik enigzinds wel een antwoord op. Ik heb in een van de grootste moslimlanden gereisd: Indonesië. Ik heb nog nooit zo’n gastvrij volk gezien. Even voor de duidelijkheid, ik was daar op reis, voor mijn eigen plezier, en dus niet op de vlucht. Dit maakte ik mee:
    Mensen boden mij slaapplek aan, lieten mij in hun bed slapen terwijl zij op de grond sliepen. Mensen gaven me eten zonder dat ik er om gevraagd had, en weigerden mijn geld aan te nemen. En de christenen die in de minderheid zijn voelden zich daar net zo thuis en geaccepteerd als andere Indonesiërs.
    Het klopt dat ze vluchtelingen weer terug de zee op sturen. Maar dit wordt besloten door de overheid. De bevolking zelf is niks minder dan gastvrij. Laten wij dat als bevolking ook eens proberen. Zeker aangezien Indonesië een derde wereld land wordt genoemd. Wij hebben meer te bieden, laten we daar trots op zijn, in plaats van zuinig te zijn en ons vergelijken met mensen (of landen) die minder kunnen helpen.

    1. Dat is totaal geen vergelijking. Dat jij in je vakantie vriendelijk bent opgevangen in een ander(s) “denkend “land.
     Als je op vakantie bent kom je niet met zovelen en dan blijf je ook niet tot, ik weet niet hoe lang.

     En die volle boot met Europese vluchtelingen, waren Albanezen, schijnt het.
     Wel Europeanen , dus dat klopt.
     Toch zitten er nu ook Albanezen in de AZC’s

     Persoonlijk vind ik dat een ieder mens , een mens in nood hoort te helpen en op te vangen.
     En dat zou ook kunnen volgens mij, als de wereld normaal zou zijn ..
     En mensen hetzelfde dachten.
     Je elkaar kunt vertrouwen.

     Maar zie wat er gebeurt…..

     Dat kan blijkbaar niet.
     En dat ligt niet alleen maar aan de vluchtelingen.

 4. Je vergeet even te melden dar de berichtgeving van gerenommeerde kranten en nieuwszenders ook niet altijd op waarheid gebaseerd zijn en vaak ook een vorm van propaganda. Helaas is het zo dat de politiek ook “gestuurd” wordt vanuit de gerenommeerde media.
  En wees eerlijk, de “waarheid” over asielzoekers krijg je nergens in welke media dan ook te zien.

 5. Misschien wordt het tijd om uw Facebook eens uit te dunnen, mensen te ontvolgen of wat kieskeuriger te worden in welke media u volgt.
  Ik kom berichten zoals u omschrijft nauwelijks tegen en wanneer dit wel zo is, is er ruimte om te reageren, of om, wederom, accounts onder de loep te nemen.

  1. Dat u deze berichten niet tegenkomt wil niet zeggen dat ze er niet zijn. Uiteraard is er de keus om Facebook uit te dunnen of kieskeuriger te worden in de gevolgde media. Neemt niet weg dat het gros van de mensen nog steeds klakkeloos berichten deelt en deze voor waar aanneemt. De kop in het zand stoppen is in dit geval misschien prettig, maar neemt het bovenstaand belichtte probleem niet weg.

   1. Dat ik kieskeurig ben in wie of wat ik volg op social media wil niet zeggen dat ik mijn kop in het zand steek. Wat is dat nou voor een waardeloze aanname. Ik double-check de betrouwbaarheid van de bron en ik kies er voor om niet ieder schaap die de bovenstaande beschreven berichten voor waar aanneemt te volgen. Dat wil niet zeggen dat ik niet weet dat ze er zijn.

 6. vreemd dat zoveel mensen het internet serieus nemen, vooralsnog bestaat 90%uit onzin, wen er maar aan of trek je modem eruit

 7. Hahaha. Hij heeft wel gelijk, maar hij komt tegelijkertijd afgrijselijk dom en onnozel over.

  Vrijwel 90% van het nieuws is gelogen of half waar.

  Get used to it. Wat ik in mijn FB stream voorbij zie komen, is duidelijk betrouwbaarder dan het NRC of het NOS. Je moet het alleen zelf wel een beetje ‘wegen’.

  Deze kneus moet gewoon even wakker worden eeneiig als een domme nieuwsconsument op de achterbank gaan zitten en dan denken dat alles goed komt ;)

 8. Ach, de informatie die op ons afgeschoten wordt komt merendeels en in eerste instantie via de media.. is dus altijd tweezijdig politiek gekleurd.. zeker vanuit de staatsmedia.. dus het is links ‘valt best mee’ of rechts ‘het is bar en boos’.. de waarheid ligt altijd ergens in het midden.. dus het is gewoon afwachten.. of het wel meevalt of toch bar en boos wordt.. gemanipuleerde informatie is altijd een leugen.. maar de realiteit wordt ook vaak verdoezelt.. dus is ook gemanipuleerd.. en.. wordt dus ook een leugen.. wie het weet mag het zeggen.. wat voor mezelf wel heel duidelijk is.. dat het wederom een politieke flater van jewelste is.. je ziet de kraan al jaren lekken.. gaat er over in discussie als de vloer nat wordt.. roept de loodgieter als de kelder al volgelopen is.. maar komt pas in actie.. als de leiding springt.. en je tot je poten in het water staat..en het dus dweilen is met de kraan open.. dan moet de hele bevolking met emmertjes meehozen.. en het nog leuk vinden ook.. in de tussentijd druk met een paar schilderstukjes van 160 millioen.. wat ook nog mis gaat.. haha.. dan pro rail.. de foto van Volkert.. het financieel verneuken van de oudere Nederlander.. en nog wat groepen.. enzovoort… enzovoort.. dus ja.. springt ook die stomme leiding nog.. man man.. en wij kijken Heel Holland bakt.. Wie doet de afwas.. Let’s dance.. enzovoort.. en nemen er nog eentje..denk dus dat het dus wel meevalt.. tjonge..en ja.. als het een probleem wordt.. en het te dicht bij je in de buurt komt.. begin je vanzelf om je heen te hakken.. why not..?

 9. Ik ben het volledig eens met de inhoud van dit artikel. In feite doet Richard Bordes een pleidooi om “media literate” te worden. Ik kan het zo gauw niet vertalen, maar het komt er op neer dat men een actievere media consument zou moeten zijn, iemand die zich bezint voordat hij deelt, iemand die ZELF actief checkt of iets waar is of onzin. Dat is niet zo eenvoudig want we worden op internet bedolven onder informatie en ga maar eens achterhalen wat wel of niet waar is. Niet eenvoudig maar wel erg noodzakelijk.

 10. “Ik kan mijn Facebook niet opendoen of er is wel iemand die een bericht/foto/of video deelt om aan te tonen hoe verderfelijk al die vluchtelingen zijn.” Kies gewoon je vrienden wat zorgvuldiger Richard.. Op mijn timeline zie ik alleen zinvolle berichten van slimme mensen.

 11. Prima stuk, alleen dat over ADHD klopt wel. Maar dat heeft te maken met de FDA. Als je dat gaat uitzoeken, wat ik gedaan heb, dan wordt je er misselijk van.

 12. De dingen waarover jij schrijft dat het pertinent niet waar is, heb je dat kunnen controleren of dat klopt?
  Anders ben je voor mijn gevoel juist hetzelfde aan het doen als waar je in dit artikel over schrijft en waar je op tegen bent…
  Het nieuws is ook niet altijd wat het lijkt en de vraag voor mij is, wat is wel en wat is niet waar.

  1. Sterker nog, hij vertelt erbij dat het niet klopt en Wat het dan wel is. Even goed lezen!

  1. Kijk, dat is nog eens een genuanceerde mening. Een echte denker dat merk je meteen.

 13. Grappig dat er sommige reacties zijn met:” Helemaal waar, ik deel m gelijk!” Ging dit stuk niet over, dat mensen eerst moeten denken/checken voordat ze iets (klakkeloos delen)???

 14. Welkom in de nieuwe wereld. Deal with it!!
  En laten we over een half jaar ofzo eens terugkijken op deze complete chaos.
  Als de kindbruidjes van 13,14 jaar ingeburgerd zijn, de christenen verbannen zijn uit de AZC’s en ga zo maar door.

  Je ogen sluiten voor de hedendaagse problematiek kan en mag. Maar het is er wel…….

 15. Door de uitvinding van het internet kunnen we ons misschien een voorstelling maken waarom mensen zo helig in geschriften zijn gaan geloven toen het schrift werd uitgevonden!!!!!!!

 16. Ook dit is,een bericht wat we weer klakkeloos moeten geloven en wat zeer agressief op mijn fb pagina beland ….

 17. Iedereen staat vrij om FB te verwijderen of pagina’s te blokkeren.
  Het is nog altijd zo, dat blote benen bij een zwembad en het avondeten meer geliked worden dan pagina’s over wereldnieuws en voedselproblematiek..

 18. De foto’s van katten die in glazen potten gekweekt werden in China was leuk, de man die kon vliegen met zeiltjes als vleugels ook. Maar stemming maken over asielzoekers met nepberichten is ziek.

 19. Hoi Richard,

  Mijn complimenten voor dit artikel.
  Goed verwoord en respect dat je gewoon voor je mening uitkomt.

  Groet,
  Mike

 20. Goed artikel waarvan ik de strekking wel deel. Mensen denken echt totaal niet meer na. Nog zoiets: Like & win… En als je navraag doet of er ooit wel eens iemand gehoord heeft of er ook daadwerkelijk een prijswinnaar bekend gemaakt is blijft het stil…

 21. In sommige gevallen heb je gelijk maar geld ook andersom. Er worden ook zake getoond die er heel rooskleurig uitzien cq hartverscheurend die ook anders liggen.

 22. Een van die onzin berichten is jouw eigen bericht in feite ook. Je schrijft, ogenschijnlijk klakkeloos en zonder erbij na te denken, dat je je door die berichten MOET worstelen. In mijn beleving is dat onzin. Het is een eigen keuze om dat te doen.
  Verder denk ik dat menigeen jouw visie deelt. Maar ja, zo lang we bang zijn om iets te missen wanneer we de social media niet meer volgen, is er voldoende voedingsbodem om ermee door te gaan.

 23. Hartelijk dank voor alle reacties.

  En voor de zekerheid. Dit artikel gaat NIET over “islamisering” en “vluchtelingen”. Het gaat over het bewust creëren van een “waarheid” die uit de duim is gezogen. En waar je, door deze waarheden te delen, onbewust aan bijdraagt.

  Blijf wakker en kritisch voor je iets deelt :-)

  1. Wakker en kritisch blijven? Nederland slaapt en word pas wakker op doemday. En deze regering blijft ons als burger flink verneuken!!!

 24. Blijf wakker en kritisch? Nederland slaapt en word pas wakker op doemday. Deze regering blijft ons burgers verneuken in alle opzichten.

 25. Ik snap sommige reacties op dit artikel niet joh.. Hij zegt niet dat je NIETS moet delen, het enige wat hij zeg; check de bronnen en denk beter na voordat je verhalen de wereld in helpt..Wanneer iets niet officieel verklaard is, is het gevaarlijk om er van uit te gaan dat dit wel zo is..Zeker als het van dubieuze sites komt.. Stel iemand roept iets over jou wat niet waar is, en is 1000den malen gedeeld.. Kom er maar is vanaf en bewijs maar is het tegendeel.. Ik snap niet hoe je een artjkel als dit naar beneden kan halen.. Denk gewoon wat dieper na voordat je klakkeloos iets op je fb kwakt.. Duidelijke boodschap..

 26. Ik vind het een uitstekend artikel. Zelfs journalisten nemen al gauw een bericht over van een Social Media source en plaatsen het, zonder de feiten eerst te checken.Daarna gaan de Tweede Kamerleden er nog eens over heen en moeten in een bericht dat het kabinet betreft, ministers en staatssecretarissen weer tekst en uitleg komen geven.

  1. Leuk Bjorn heb ik als soort dagopening gedaan.
   Kreeg diezelfde avond nog een foto geappt over asielzoekers die duizenden euro’s per maand zouden krijgen met de vraag of dit dan ook zon onzin bericht was. Het lijkt geland te zijn. Mooi als ze een beetje gaan nadenken

 27. Wat een prima artikel. Ik erger me dood aan al die mensen die zo maar klakkeloos van alles op de “social” media flikkeren zonder er ook maar 1 moment over na te denken!

 28. Dus daarom gebruik je ook een foto van de evacuatie van mensen uit een Albanese havenstad in 1991?!?! Als je zo’n verhaal neerzet dan moet je zelf ook wel de goede fotos gebruiken…

 29. Je hebt gelijk. Dit hele artikel slaat nergens op, je bent weer aardig bezig om je zin door te drijven. Ik sla het dus maar gauw over.

 30. Het gaat mij er niet om of iemand voor- of tegen is. We leven in een land waar we de keuze mogen en kunnen maken. Helaas is er inderdaad een hoop info beschikbaar die uit het (verre verleden) komt. En nu worden gebruikt om te scoren blijkbaar. Als ik wel eens verwijs naar de cijfers van het CBS, of de info van de rijksoverheid, dan wordt dat weggewuifd onder de noemer ‘niet onafhankelijk’. Of de info wordt niet vertrouwd. Als je verwijst naar de hoax-wijzer over vluchtelingen dan deugt die weer niet. Men wil blijkbaar in rap tempo scoren. Merk wel dat het allemaal kleine tsunamies zijn…de een blijft wat langer hangen, de ander waait zo over. Nu weer de berichten over huurverlagingen, over het niet roken in tuinen, op terrassen. Geen honden in de stad. En niet te vergeten de winkels die al vol liggen met kerstspullen. Maar eerst uiteraard de herhaling van de Zwarte Pieten discussie…

 31. Ik vind dat hier o.a. een taak is weggelegd voor het onderwijs. En zo jong mogelijk. We leven nu eenmaal in het internet tijdperk, dus zullen we moeten leren hoe je hier mee omgaat. Ook ouders moeten hierin verantwoording nemen. Want er word een hoop gedeeld door jongeren, en die zijn niet zo genuanceerd. Klakkeloos delen vind ik ook op mijn tijdlijn. Ik heb 4 jong volwassen kinderen(15-21) dus daar ontkom je niet aan. Wel kun je op die manier in je eigen kring het gesprek aangaan. Maar net als IRL…. Mensen zonder diepgang zullen er altijd blijven.

 32. Beetje jammer dat dit artikel (waarvan de achterliggende gedachte goed is) wordt gebruikt om rechtse propaganda neer te halen en geen enkele keer de linkse propaganda onder de loep neemt. Dat maakt dit artikel net zo slecht als al die foutieve informatie die wordt gedeeld op social media.

 33. Realiseer je dat internet en met name facebook een relatief nieuw medium is, het is nog nooit zo gemakkelijk en “veilig” geweest je mening te geven. En je aan te sluiten bij de mening van een ander, hoewel dat ook niet zo fraai is. Nazi Duitsland is ook een “succes” geweest door vele meelopers: Mee kuieren is makkelijker dan kritisch je mening voorop te stellen. Laat die tijd in hemelsnaam nooit meer terug keren…

 34. Goed betoog, je hebt me er nog meer van overtuigd dat er veel onzin geschreven en gedeeld word op internet, maar waarom zou ik jouw beweringen geloven dan? Over bijv. Die boot met vluchtelingen. ?… Als ik iets niet wil zien of lezen, zorg ik er voor dat dat niet gebeurd en verder zorg ik voor mijn eigen mening die ik een ander niet hoef op te dringen…. een analist zou moeten weten dat je mensen niet overtuigd met een betoog op persoonlijk niveau, maar bij zijn mening te blijven zonder de rest van de wereld er in te betrekken…. je kan wel veel weten, maar dat zegt niet dat je ook slim bent…

Comments are closed.

Dit artikel is 179.814 keer gelezen