Het woord dat ik het meeste lees in WhatsAppjes en e-mails is vast en zeker Top. Eigenlijk irriteert dat woord me. Maar waarom eigenlijk? Ik zocht het uit.

Dan maar slordig?

Natuurlijk zou ik mijn werk minder goed kunnen doen. Ik zou wat minder snel kunnen werken. Wat minder pro-actief misschien. Af en toe wat foutjes toe kunnen voegen. En soms een blunder. Dan krijg ik via WhatsApp en e-mail vast minder Top te lezen. Maar misschien dan wel al vrij snel Flop. En uiteindelijk Stop! Waarna ik een andere opdracht kan zoeken. Dus ga ik maar niet expres slordig werken. Dat betekent wel dat ik steeds dat Top blijf lezen, terwijl ik het helemaal heb gehad met die uitroep. Al is er één woord dat nog veel erger: Toppie. Als je dat woord gebruikt, neem ik je niet meer serieus. Zeker niet als je een opdrachtgever, projectleider, manager of senior bent.

Wel makkelijk

Als je Top gebruikt nog wel. Op zich snap ik ook wel dat je dat woordje – vaak voorzien met een uitroepteken – appt of mailt. Het is een lekker kort woordje dat je eenvoudig en snel typt op je mobiel, tablet of laptop. En dat is toch handig als je een drukke baan hebt. Ondanks je drukke agenda en de meterslange to do-lijst laat je door dat t-woord toch maar mooi zien dat je heel betrokken bent. Je maakt immers een complimentje. En je had ook niet kunnen reageren …

Net als escaleren

Maar als je dat woord te vaak gebruikt, sla je de plank mis. Het woord lijkt dan weinig meer te betekenen. Net zoals het woord ‘escaleren’, dat bij een eerdere opdrachtgever te pas en te onpas werd gebruikt als er een probleem was. Al snel leek alles te escaleren, waardoor er uiteindelijk niets gebeurde en er niets werd opgelost. Dat risico loop je ook met die Tops. Ook dat stelt straks weinig meer voor.

Alles afgeTopt

Sowieso is dat Top een vrij nietszeggend woord. Want wat is er nou precies Top? Dat ik iets gedaan heb wat werd gevraagd? Dat ik meer heb gedaan dan gevraagd? Dat ik snel heb gewerkt? Dat ik de ander heb geïnformeerd dat het gebeurd is? Of dat de ontvanger nu goede sier kan maken bij zijn of haar manager? Wat ik ook vreemd vind aan dat geTop is dat er geen graduatie in zit. Ik lees dat woord als ik een komma heb aangebracht, maar ook als ik een complete webpagina heb geherstructureerd en herschreven. Als ik een beleidsplan heb geschreven, maar ook als ik een mail heb doorgestuurd. Steeds maar weer dat zelfde Top. Alsof het niet uitmaakt wat ik doe.

Een Topper?

Daar komt nog bij dat dat hele Top nog minder waard geworden is door Gerard, René en Jeroen. Ofwel de Toppers. Als ik vaak Top hoor, ben ik dan ook een Topper? Niet te hopen, want ik word niet graag geassocieerd met die drie glamourzangers die elk jaar weer de ArenA vol weten te krijgen met hun goedkope mix van … Nou ja, laat ik me inhouden. Die muziek is voor de liefhebbers, zeg maar. Maar ik vind hun gedoe niet meer dan een flauwe mop, en zeker niet …
leuk.
Niet gaaf. Niet mooi. En al helemaal niet geweldig.

Wees creatief

Misschien dacht je dat ik hier ‘niet top’ zou zetten. Maar dan zou ik hetzelfde doen als die opdrachtgevers, projectleiders, managers en seniors. Bovendien … waarom zou ik dat woord gebruiken? Er zijn zoveel woorden die mijn gevoel beter kunnen uitdrukken. En die kun jij ook makkelijk verzinnen. Van ‘Super’ tot ‘Geweldig’. Van ‘Weer goed bezig’ tot ‘Bedankt voor het meedenken’. En van ‘Prachtig geformuleerd’ tot ‘Alleen al door deze opmerking had ik je graag een vast contract aangeboden’. Probeer het maar. Wees creatief. Echt veel tijd hoeft het niet te kosten. Het maakt je werk alleen maar spannender. Uitdagender. Enerverender. Je verzint steeds iets nieuws. Een andere manier om je tevredenheid uit te drukken. Een ander soort van compliment. Door steeds met iets nieuws te komen, laat je blijken dat je moeite doet voor degene die voor je werkt. Je toont dat je echt betrokken bent.
Als je dat zou willen doen, waardeer ik dat zeer. Ofwel, om het voor jou begrijpelijk te maken, ik vind dat echt …
Nee, ik zeg het niet. Met dat woord ben ik echt gestopt. Nu jij nog.

0 Shares:
2 comments
  1. Mensen gebruiken het woord ‘top’ vanwege gemak en omdat het op social media slechts 3 letters intypen kost.

Comments are closed.

Dit artikel is 6.510 keer gelezen