Je kunt niet alleen je spieren trainen maar ook je brein. En dat in nog geen tien minuten per dag! Met een trainingsprogramma dat ook nog eens op jouw behoefte wordt ingesteld. Lumosity biedt dit.

EEG-scanners

Tijdens voorbereidingen voor een blog over gadgets die hersengolven uit kunnen lezen, zoals de Muse en de Neurosky kwam ik toevallig achter het bestaan van Lumosity. De eerder genoemde tools lezen je hersenen en kunnen de gegevens interpreteren. Toen ik in een lijstje ook Lumosity zag staan, met als toelichting dat ik daarmee mijn hersenen kon trainen, was ik wel geïntrigeerd. En ben ik het maar eens gaan proberen. Nu, de nodige tijd later, werd het tijd voor een blog.

Neuroplasticiteit

Ik ontkom er niet aan om even een korte toelichting te geven vanuit de wetenschap. Dan wordt duidelijk waardoor het mogelijk is om je brein te trainen. Of beter gezegd, waarom je dat vooral moet gaan doen!

Onlangs is namelijk ‘ontdekt’ dat het helemaal niet zo is dat sommige mensen slimmer geboren worden dan anderen. Iedereen wordt geboren met een min of meer gelijk brein! Het brein ontwikkelt zich juist door te leven en door ervaringen. En blijft dat dus doen gedurende je hele leven. Wel af en toe op een andere manier. Dit blijvend ontwikkelen wordt ‘neuroplasticiteit’ genoemd.

De hersenen maken steeds nieuwe verbindingen aan tussen neuronen (hersencellen). Dit is ook nodig omdat er elke dag hersencellen afsterven, en nieuwe cellen bijkomen. Je hersenen blijven zich dus vernieuwen. Meer informatie hierover vind je ook in deze blog.

Stimuleren

De neuroplasticiteit van de hersenen kun je dus stimuleren, door oefeningen te doen voor de hersenen. Dat kan al in een paar minuten per dag.

Er zullen vast tal van oplossingen op dit vlak zijn maar ik ben dus tegen Lumosity aangelopen en ben de afgelopen tijd uitgegroeid tot tevreden gebruiker.

Lumosity

Maar wat is het dan, dat Lumosity? Het is een door wetenschappers gerund bedrijf dat wetenschappelijke onderzoeken vertaalt naar oefeningen. Of zoals ze het zelf zeggen: “cutting edge neuroscience personalised for you”. Alle oefeningen kun je doen via een app of in een browser. Overigens is het niet een heel nieuwe ontwikkeling want er zijn al zo’n 70 miljoen gebruikers wereldwijd …

lumosity

Er zijn meer dan 40 oefeningen verdeeld over 5 aandachtsgebieden:

  • Geheugen
  • Aandacht
  • Snelheid
  • Flexibiliteit
  • Probleemoplossend vermogen

Als je begint met Lumosity kun je aangeven waarin je wilt oefenen. Omdat ik nieuwsgierig was naar de werking heb ik alles maar gekozen, maar dit hoeft dus niet.

Elke dag krijg je een trainingsprogramma bestaande uit drie tot vijf oefeningen – afhankelijk dus van de versie. Dit trainingsprogramma is toegespitst op de onderdelen die je hebt aangegeven bij het aanmaken van je account. Na het afronden van een oefening kun je de volgende kiezen, of je kunt ervoor kiezen om dezelfde oefening nogmaals te doen. Zodra je het programma voor die dag hebt afgerond zie je dat weergegeven in een kalender. Je kunt dan overigens nog wel andere oefeningen doen.

Je moet het wel vol blijven houden natuurlijk, het is belangrijk dat je over een langere periode oefent. Dat is beter dan in een korte tijd veel oefeningen doen.

Er is een gratis versie van Lumosity en uiteraard een betaalde variant. Bij de gratis versie kun je drie oefeningen per dag doen, die wel per dag wisselen. Heb je een betaalde versie dan bestaat je dagelijkse training uit vijf oefeningen. Je kunt dan ook dagelijks alle andere oefeningen doen. En ook leuk; je kunt zien hoe je scoort ten opzichte van de andere gebruikers van Lumosity.

Als je een gratis account hebt ontvang je aanbiedingen om met korting te upgraden naar een betaald account. In dat geval betaal je zo’n €3,50 per maand bij een jaarabonnement. De gratis versie is echt prima om een idee te krijgen of het iets voor je is.

En hoe is het dan?

Tot zover de theorie. Hoe bevalt het gebruik in de praktijk? Voor mij goed genoeg om de betaalde versie te gaan gebruiken. Wat ik al aangaf: ik heb alle opties aangevinkt bij het aanmaken van een account en krijg daardoor ook erg diverse oefeningen te doen.

Het blijft ook wel boeien. Uiteraard doordat het in de praktijk weinig tijd kost, en zeker ook omdat de oefeningen ook echt wel uitdagend blijken te zijn. Doe je elke oefening één keer ben je ook echt binnen tien minuten klaar.

Alleen zie ik wel eens ruimte voor verbetering en dan doe ik dezelfde oefening nog wel een keer. En nog een keer. Enzovoort, totdat ik de hoop op verbetering opgeef voor die dag.

Het is zeker zo dat het wel een uitdaging blijft, je komt erachter dat je in bepaalde oefeningen goed blijkt te zijn en je blijft proberen of het sneller kan. Soms wordt een oefening juist lastiger na een tijdje.

Confronterend

Soms is het doen van een oefening ook best confronterend. Dan krijg je iets wat er heel simpel uitziet, om bijvoorbeeld de flexibiliteit van je brein te testen. En dan blijkt het zowaar nog best lastig om die oefening foutloos uit te voeren. Zie ook de afbeelding hieronder. Je hebt twee vlakken, in een van de vlakken staat een combinatie van een letter en een cijfer. Is het cijfer in het bovenste vlak een even getal dan klik je ja. Is de letter in het onderste vlak een klinker, klik je ook ja. Hoe moeilijk kan het zijn? Nou, laat ik het zo stellen … mijn brein kon echt wel wat oefening gebruiken.

Lumosity Game

Het goede nieuws is wel dat je vooruitgang boekt. Je komt in hogere, complexere levels, je kunt meer antwoorden geven in dezelfde tijd, of je maakt minder fouten.

Het slechtste scoor ik zelf – met afstand – op het onderdeel geheugen, volgens het overzicht dat de app biedt. Ik hoop maar dat dit met de tijd nog verbetert…

Nu

Ik probeer wel elke dag ergens wat tijd te vinden, al is het om 23:55, om toch even een programma van een dag uit te voeren. Want ik heb er echt wel tien minuten per dag voor over om ervoor te zorgen dat mijn brein ook in conditie komt (of blijft).

Ben je nu geïntrigeerd door Lumosity, download dan de app (of doe het online), begin gewoon met de gratis variant. Dat kan zeker ook aan de rand van het zwembad, op de camping, of waar je dan ook vakantie aan het vieren bent. Als je nu begint kom je na je vakantie scherper terug op je werk. Wat houdt je tegen?

Laat je wel even weten wat jij ervan vindt?

0 Shares:
Dit artikel is 11.081 keer gelezen