Android, hét besturingssysteem voor je mobiele apparaat van Google. Ik ben fan! Met elke nieuwe update zijn er steeds meer mogelijkheden en ik heb voor jou de belangrijkste trucs voor je Android-telefoon op een rijtje gezet.

LollipopIn juni 2014 kreeg Android een update met de naam Lollipop. Inmiddels wordt er ook al aan de volgende versie gewerkt, Android M. Op alle nieuwe smartphones met Android is nu Lollipop geïnstalleerd, zoals op de Samsung Galaxy S6.

Lollipop maakt het net wat gemakkelijker

Android Lollipop klinkt vrolijk en dat is het ook wel gezien de nieuwe features. Het ontwerp werkt meer dan bij eerdere versies met roosterlayouts, animaties en diepte-effecten. Verder is het notificatiesysteem verbeterd en zijn de recent geopende apps terug te vinden en weer snel te activeren met de multitask-knop. Maar wat zijn nou handige trucjes die je nog niet kende? Ik zet de 7 beste voor je op een rij en voeg er een bonustip aan toe. Doe er je voordeel mee!

1. Zet je scherm vast voor de meekijker

Je kent het wel: je bent op stap met vrienden, jullie hebben een vraag waar je gezamenlijk niet uitkomt en je stelt voor het even te googelen. Je wilt vervolgens het resultaat aan je vrienden laten zien, maar je wilt liever niet dat ze je hele telefoon gaan doorzoeken, per ongeluk of expres! Hoe voorkom je dat? Door je scherm vast te zetten. Dit moet je wel eerst aanzetten in de beveiligingsinstellingen. Als je wilt, kun je zelfs met een pincode werken! Vervolgens kun je via de multitask-knop de browser naar voren halen en klikken op de punaise. Je ontgrendelt het weer door de back-knop en multitask-knop tegelijk in te drukken.

2. Verleng het leven van je batterij

Je batterij is al voor driekwart leeg, maar het congres of festival duurt nog wel wat uurtjes. En je hebt geen extra powerbank of oplader bij je. Wat nu? Daar valt iets aan te doen met de batterijbesparingsmodus. Klik bij je instellingen op batterij en vervolgens op de batterijbesparingsmodus. Je kunt deze instellen zoals je zelf wenst. Het mooie is dat deze instellingen pas ingaan op het moment dat je batterij bijna leeg is. Zo kun je nog wat langer gebruik maken van je smartphone en hoeft de paniek niet toe te slaan. Handig!

3. Prioriteer je notificaties

Stel, je wilt gedurende een bepaalde tijd niet lastig gevallen worden met updates vanuit apps, maar je wilt wél dat dat ene telefoontje van de dokter doorkomt. Dat kan! Je kunt bij de geluidsinstellingen nu namelijk kiezen voor de modus ‘stil met uitzonderingen’ én je kunt deze voor een bepaalde tijd instellen. Die uitzonderingen zijn evenementen en herinneringen (uit je agenda), oproepen en berichten. Bij oproepen en berichten kun je nog specificeren van wie je ze binnen wilt krijgen: iedereen, alleen contacten met een ster (dat kun je in de contactenlijst aanmaken) of alleen je contacten.

4. Stel de meldingen per app in

Nog een handige tip om je meldingen beter te managen. Van de ene app wil je graag snel alle meldingen zien, van de andere hoeft dat niet zo nodig. Alle meldingen altijd ontvangen, lijkt het ideale recept voor een information overload. Wat doe je daaraan? Houd een melding even ingedrukt en je krijgt een ‘i’ te zien. Als je daarop drukt, krijg je een instellingenscherm te zien voor meldingen van deze app. Je kunt de meldingen blokkeren, juist prioriteit geven zodat ze bovenaan de lijst komen te staan of instellen als gevoelige inhoud. Als je dat laatste doet, worden de notificaties van de app in kwestie verborgen als je telefoon vergrendeld is. Handig als je niet wilt dat mensen weten dat je Tindert!

5. Pas snel instellingen aan

Zo’n besturingssysteem van je telefoon heeft veel instellingen, heel veel zelfs. Door de bomen het bos blijven zien, is een ware uitdaging. Daar is wat op gevonden! Als je naar instellingen gaat, zie je rechtsboven een loepje. Daar kun je intypen waar je naar zoekt en het systeem zoekt de instellingen erbij waar jij mogelijk naar op zoek bent.

6. Zaklamp bij de hand

Ik had altijd zo’n vage zaklamp-app op mijn telefoon, waarbij ik ook toestemming had gegeven tot gebruik van de microfoon (?) en camerafunctie (??). Niet ideaal, maar je wilt toch een zaklamp op je smartphone! Daar is in Lollipop wat op gevonden. De zaklamp zit gewoon ingebouwd en héél dichtbij. Je hoeft je scherm er niet eens voor te ontgrendelen. Schuif het notificatiescherm tweemaal naar beneden en zie daar: de zaklamp!

7. Verbeter je snelheid: gooi de cache leeg

Een van de grootste frustraties van de moderne smartphonebezitter (naast een lege batterij) is de traagheid van je telefoon na verloop van tijd. Toen die van mij twee jaar oud was, was er echt geen beginnen meer aan. Traag als dikke stront. Tot het ding het volledig opgaf, maar toen had ik gelukkig net een nieuwe aangeschaft met Android Lollipop! Ook die zal op den duur langzamer worden. Wat kun je tegen die traagheid doen? Van alles, volgens een artikel van Android Planet. De beste tip uit dit artikel vond ik het verwijderen van de cache data van je apps. Je apps verzamelen in de loop van de tijd rotzooi waardoor je telefoon langzamer wordt. Je ziet het niet, behalve als je er naar op zoek gaat in je telefoon. Ga naar de instellingen van je apps en ruim die rommel op!

screenshot van Flappy Lollipop8. Bonus: Flappy Lollipop

Deze laatste is geen handige truc maar wel een leuk geintje, dus bij wijze van bonus! Ken je Flappy Bird nog? Dat vreselijk irritante spelletje met een lelijk vogeltje dat tussen obstakels heen gevlogen moest worden? Google houdt wel van een grapje en verstopte een Lollipop-spelletje in het systeem. Het spel werkt exact hetzelfde als Flappy Bird, maar dan met een Android-poppetje en uiteraard in Google-kleuren. Hoe je daarbij komt? Ga naar instellingen en naar Over de telefoon. Tik vervolgens een paar keer op Android-versie tot je een lolly in beeld ziet. Tik daar ook een paar keer op en houdt de lolly vervolgens langer ingedrukt. Laat het spel beginnen! Ik ben nog niet van de score 0 afgekomen. Jij wel?

Ken jij nog andere trucs die iedere Android-gebruiker moet weten? Laat dat dan hieronder weten!

Geschreven door Natalie Hensen             Eindredactie door Yvonne Schoolderman

Fotocredits

0 Shares:
Dit artikel is 65.470 keer gelezen